Jest już po Black Friday i Cyber Monday. Nastał grudzień. Czas podsumowań, wspomnień i refleksji.
A zatem:
Jakie były Wasze zakupy, odkrycia lub spektakularne porażki (zakupowe i nie tylko) roku 2022?
Moich w tym roku było całkiem sporo.
Zakupy / otrzymane prezenty
- Aeropress - polecany przez zacne grono tego forum. Złoto, cudo, najlepszy zakup do kuchni w tym roku. Siadł tak dobrze, że kupiłem też wersję podróżną. I kilka sztuk na prezenty. Coś absolutnie wspaniałego.
- Zegarek Casio W217H - zegarek kupiony trochę do kolekcji i trochę dla beki. Za trochę ponad stówkę. Nie sądziłem, że zostanie moim daily driverem. Wszystkie G-Shocki, łącznie z kupionym w tym roku G-Shock Royal Oak, leżą w pudełku a ten plastikowy Casio jest noszony non-stop. Nigdy nie słyszałem żadnego komplementu dotyczącego żadnego zegarka. A ten zebrał już trzy, od totalnie randomowych i “niezegarkowych” rozmówców.
- Peak Design Packable Tote Bag - pierwsza torba na zakupy którą mogę nosić na ramieniu i mnie nie wkurwia. Nie zsuwa się z ramienia, nie wrzyna się. I wygląda 100x lepiej niż większość siatek na zakupy. Polecanko.
- Bellroy Venture Sling 9L - niby prezent na święta 2021, ale trafia tutaj bo siłą rzeczy nie mógł trafić do poprzedniego zestawienia. Sling idealny. Mieści wszystko co ma zmieścić. Pasuje do wszystkiego. Rewelacyjna jakość wykonania. Jestem fanbojem Bellroya odkąd ktoś tu na forum polecił mi ich portfel ale ten sling to jest po prostu mistrzostwo świata.
- Moduł Bose USB LINK BT - (uzyskany dzięki pomocy @maciejbuchert za co mu serdecznie dziękuję bo swoim dobrym uczynkiem znacząco ulepszył moje życie). Dongiel do słuchawek Bose 700, który zamienia je w pełnoprawne słuchawki do telekonferencji i dodaje obsługę MS Teams. W sensie dodaje najważniejszą w świecie korporacji funkcję: Mute microphone.
- UNIQLO U Airism t-shirt - niby też nie odkrycie 2022 bo pierwszą taką koszulkę kupiłem jeszcze w 2021, ale w 2022 wymieniłem dokładnie wszystkie “wyjściowe” koszulki na te z Airism. Nigdy nie miałem tak dobrze wyglądających koszulek. Doskonale się piorą, nie skręcają się, praktycznie nie trzeba ich prasować, a materiał Airism wygląda Premium-jak-jasna-cholera. Do tego świetny cut (kształt? forma?).
- Herman Miller Mirra 2 - fotel ergonomiczny. Teraz już kompletnie nie mam po co chodzić do biura
Odkrycia
- Podcast “Mówi się” - Joanna Kołaczkowska z Szymonem Majewskim. Cudowna odtrutka na stres, obecną sytuację geopolityczną i polityczną. Joanna Kołaczkowska to dobro narodowe jak Robert Makłowicz. Coś wspaniałego.
- Podcastex - podcast o latach 90. i 00. - polecony na tym forum przez @vantroff. Pięknie dziękuję za to polecenie bo siadło tak dobrze, że w tegorocznym zestawieniu Pocket Cast Podcastex wpełzł u mnie na pierwsze miejsce (YWP jest na drugim).
Najbardziej nietrafiony zakup
-
iPad mini 6th Gen - rozmiar tego tabletu jest doskonały. Wykonanie również. Niestety nie jestem w stanie używać iOS, nad czym się rozwodziłem w kilku tematach tutaj.
Beznadziejność, bezsensowność niektórych rozwiązań i ograniczenia iOS po prostu są nie do przeskoczenia. Wynikiem czego sprzęt za 3200 zł jest używany przez moją kobietę do oglądania serialu “Columbo” przy porannym makijażu i sporadycznego Netflixa w samolocie.
Niestety nie ma żadnej sensownej alternatywy w tym rozmiarze w świecie zielonego robota więc jestem wewnętrznie rozdarty.
I tyle.
Podzielcie się Waszymi! Zeszłoroczna edycja podsunęła mi kilka pomysłów na prezenty (dla innych i dla siebie ), więc myślę, że warto przed świętami.