I jak co roku nadszedł grudzień.
Czas świąt, obżarstwa i opilstwa, ale też czas podsumowań, wspomnień, refleksji.
A zatem tak jak w 2021, 2022 i 2023, otwieram niteczkę z naszymi najlepszymi zakupami i odkryciami. A także ze spektakularnymi porażkami
Dla mnie nie był to jakiś przełomowy rok, zakupów było znacząco mniej, ale parę perełek się znalazło:
Zakupy | Prezenty
Zaczynamy czymś drobnym, co spokojnie kupiłbym jeszcze raz. Matador Toothpaste Tubes. Biała jeździ ze mną w każdą trasę. Tym samym mam zawsze tę samą pastę do zębów co w domu, nie muszę się zastanawiać czy mam kupić i gdzie znaleźć moją pastę w wersji podróżnej. Kocham. Zwłaszcza za tę cenę.
Bellroy Tokyo Messenger Bag 14" w kolorze Everglade. Bardziej duży sling niż messenger bag. Wchodzi mi do tego idealnie wszystko to co potrzebuję do biura. A że zacząłem chodzić do biura całkiem regularnie, to i torba jest używana praktycznie codziennie.
Kobo Clara 2E wraz z Origami Sleep Cover. Obecnie już niedostępna, kupiłem na moment przed wprowadzeniem wersji BlackWhite i Color. Przesiadłem się na Kobo z Kindle Paperwhite 10th Gen, więc różnica w ekranie jest właściwie żadna, ale w końcu nie wyłączam sobie ekranu małym palcem, podczas trzymania ebooka jedną ręką. Do tego nielaminowany, niepalcujący się ekran i włączanie/wyłączanie podświetlenia gestem. Czyli wszystko to czego brakowało mi w Kindlu.
Jedyny minus - brak “Send to Kindle via mail”. Z drugiej strony, skłoniło mnie to do zainstalowania (w końcu!) Calibre, i uporządkowania całej biblioteki. Moje OCD jest bardzo wdzięczne.
Odkrycia
Odkryć w tym roku właściwie brak; z przymknięciem oka mogę tu wrzucić co najwyżej kanał Kremlinka na YT, który spowodował u mnie kompletny chaos i nieogarnialny backlog w temacie innych podcastów.
Porażka | Nietrafiony zakup
GameSir Nova Lite - gamepad który miał uczynić cuda i zrobić z mojego iPada mini, konsolkę do grania. Leży w pudełku.
Xbox Series X - ograłem w tym roku jedną, starą grę. Równie dobrze mogłem zostać przy PS4.
Jak ten rok wyglądał u Was?
EDIT: Honourable mentions
Jeszcze po napisaniu tego posta przyszły mi do głowy trzy rzeczy, które nie były odkryciami czy zakupami roku, ale całkiem całkiem uprzyjemniły mi życie:
DENON DHT-S218 - nieprzesadnie drogi soundbar który zastąpił mi zepsutą belkę od Sony. Ma opcję “night sound” i “voice enhancer” co czyni go wspaniałym dodatkiem do nocnego/porannego oglądania filmów. I wygląda całkiem znośnie.
Air Fryer Philips series 3000 L - używam dopiero kilka tygodni ale generalnie jestem kupiony. Dziś robiłem w nim tosty. Łatwość mycia i przyrządzania chrupiących rzeczy - coś wspaniałego.
IKEA Koncis - forma do pieczenia z grillem - produkt dzięki któremu przeprosiłem się z moim piekarnikiem. Czyszczenie piekarnika, nawet z pyrolizą, to nie jest moja ulubiona czynność. Dzięki temu gadżetowi jestem w stanie zrobić chrupiące skrzydełka i nie martwić się myciem blach. Wchodzi do zmywarki, czyści się jak złoto.
tu da się jeszcze jedną fajną rzecz zrobić z calibre-web - bezpośrednią synchronizację biblioteki do czytnika, ale to trzeba wystawić na świat
Zakupy/Prezenty
Framework laptop 13 - tak dobry, że sam poużywałem pół roku i dziewczyna ma drugą sztukę
odkurzacz pionowy Bosch Unlimited 7 z mopem, bardzo fajny kawałek sprzętu do doczyszczenia ppodłogi raz w tygodniu, bo jednak robot sam wszędzie nie wjedzie
BambuLab A1 (bez AMS) drukuję tonę szpargałów i nie żałuję niczego
Odkrycia
Ikea skadis - mam mały pokój, więc dodatkowa przestrzeń zawsze na plus
Gridfinity super system organizacji, też powiązany z drukarką
Canon EOS RP, parę szkieł i statyw - chyba się wkręciłem w foto
Jest to drobne urządzenie, które symuluje przyciśnięcie palca.
Mam wideo pokazujące jak to działa ale nie da się tutaj wrzucić.
Wyszedł mnie jakieś 30 złotych.
Pod biurkiem mam przycisk ZigBee którego przyciśnięcie aktywuje fingerbota. Tym samym ekspres mi się włącza i nagrzewa. Jest to ekspres kolbowy DeLonghi wymagający 2-4 minut na nagrzanie więc dla mnie super sprawa. Dodatkowo automatyzacja wysyła mi powiadomienie na telegrama potwierdzające włączenie ekspresu (na podstawie zużycia prądu na gniazdku), dzięki czemu mam pewność, że faktycznie się włączył.
Do Q45 podchodziłem dwa razy. Za pierwszym razem przyszły wadliwe, ale nie pamiętam co było wadą. Drugie podejście (opisane wyżej) też dotyczyło wady - kiedy nawet lekko ruszałem głową to głośniki tak “strzelały”. Prawdopodobnie coś nie tak z anc. Zraziłem się i wybrałem tańsze Space One które bardzo mi odpowiadają. To była przesiadka z Q30.
Zdecydowanie trafionym zakupem w tym roku był Trek Dual Sport 3 gen 5. Dla mnie rower idealny mimo, że jest to klasyczny “jack of all trades, master of none”. Szeroka opona umożliwia komfortową jazdę po szutrach, leśnych ścieżkach i lekkich wertepach. Do tego jest to semi-click czyli nie będzie się poruszał jak czołg po asfalcie. Prosty napęd. Dobre hamulce tarczowe (kilka razy uratowały mi tyłek jak Młody zatrzymał się nagle na środku ścieżki rowerowej). W przyszłym roku czeka mnie zakup gripów by trochę urozmaicić pozycję za kierownicą.
Zestaw lampek Blinder. Tylko ślepy mnie nie zobaczy.
Kask Smith Signal Mips. Ze wszystkich kasków jakie mierzyłem te od Smitha były najwygodniejsze. Do tego udało mi się kupić kask pod kolor roweru.
SoundPEATS Runfree Lite2 - Słuchawki na rower. Mieszczą się razem z okularami pod kaskiem. Nie odcinają od otoczenia, ale na lokalnych drogach dają możliwość posłuchania podcastów.
PowerCube - W teorii miał mi pozwolić wpiąć ładowarkę żony tak by nie odpinała mi wszystkich kabli pod biurkiem jak siada do pracy. Ale jest to straszny kloc i średnio wszystko mi się mieści między ścianą a biurkiem.
Factorio - 90h w dwa tygodnie… to jest totalnie pojebane… tylko w CP2077 wykręciłem więcej,
Talos Principle - bo mój mózg tym się żywi i opowiada niesamowitą historię,
Jusant - bo jest piękna i ma wspaniały klimat i story,
Club golf nostalgia - bo historia i gameplay dały mi 25 minut snu jak pierwszy raz odpaliłem grę pod wieczór,
Gorogoa - bo warto ruszyć głową, kojarzyć, składać klocki do kupy,
Grim Dawn - bo Diablo to nie wszystko,
Indika - bo zakonnicy fajnie faluje habit,
GRIS - bo opowiada o czymś co jest równie pewne jak podatki w sposób absolutnie wyjątkowy,
My Friend Pedro - bo cudownie jest rozpierdolić w mak 6 000 000 000 666 przeciwników,
Portal - bo piosenki na koniec to złoto!!! (tak… dopiero w tym roku ograł oba Portale)
Worth to mention:
Czołówka Black Diamond Cosmo 350 - ogólnie oceniam wysoko ale pierwsza mi się zepsuła. Obecnie daję szansę drugiej.
Zawód:
Biżuteria, którą kupowałem konkubinie. No serio… produkuje się gówno. Tylko to co zamówiliśmy u naszego ukochanego złotnika (Pan Ochental z Łodzi) jest doskonałe jakościowo i się nie starzeje). Cała reszta to syf z gilem,
Nanocape do kabin prysznicowych - myślałem, że to będzie totalnie hydrofobowa powłoka. Nie jest.
Matowe folie na wyświetlacze w telefonach - obecnie robią tylko super cienkie a ja chcę grubą,
ESI Grips (chwyty rowerowe) - kiedyś po prostu były trwalsze.
Rok zaczął się całkowicie nieplanowanym i absolutnie niechcianym zakupem pt. wózek inwalidzki. Niestety w styczniu moja żona miała wypadek, który uziemił ją na prawie pół roku. Wózek okazał się być koniecznością.
Audiobook „Niech to usłyszą“ Wojciech Chmielarz, Jakub Ćwiek. Nie jest to najlepsza, ani najciekawsza, jaką przeczytałem/przesłuchałem w tym roku. Ale po przesłuchaniu wersji audio już nigdy nie spojrzę na Roberta Makłowicza jak kiedyś .
Przy moim zastosowaniu spoko. Słucham na nich głównie podcastów, ale biorąc pod uwagę ich ograniczenia techniczne, to muzycznie też dają radę. Korzystam z nich głównie na drogach lokalnych, więc nie mam problemu z zagłuszaniem przez samochody. Ale próbowałem je wykorzystać chodząc po mieście i przy dużym natężeniu hałasu nie sprawdziły się.
U mnie zakup roku to różna haptyka, bo wzniosła granie w VR na kolejny level. W kokpicie: na hamulcu (do czucia jak działa ABS), na gazie (do kontroli trakcji i uślizgu kół), do tego naprawiłem Buttkickera, który trzęsie całym kokpitem (obroty silnika, biegi, kraksy etc).
Ale przede wszystkim ubiór haptyczny, bo to kolejny krok bliżej do Ready Player One .