🤓 Smart home

ale wtedy musisz miec tez smart zarowke. Inaczej gdy przelacznik rozepnie obwod aby zgasic zwykla zarowke, to odepnie tez zasilanie samemu sobie. No chyba ze ma jakis akumulator/baterie?

Nie zawsze trzeba mieć trzy żyły, właściwie teraz wszystkie co kupowałem miały opcje “bez N” w standardzie. W sensie możesz użyć N ale nie musisz.

Kupowałem takie

1 polubienie

Aqara ma fajne w wersji bez N. Mam kilka i działają bezproblemowo.

1 polubienie

ktos mi wytlumaczy jakim cudem to dziala?
Edit: szybkie wyszukiwanie dalo info ze prad nie jest odcinany zupelnie z zarowki, tylko wciaz jest, ale na tyle maly, aby zarowka nie swiecila, i na tyle duzy, aby uradzenie wciaz mialo zasilanie.

2 polubienia

Zakładam, że świat poszedł naprzód i kondensator jest już wbudowany w przełącznik.

1 polubienie

Nie mogę ująć tego lepiej niż @Tadek

3 polubienia

i dlatego nie nadaje się do ledów bo ich nie zgasi

1 polubienie

Rozglądam się za listwą zasilającą na zigbee, która ładnie integruje się z Z2M i pozwala na pomiar poboru prądu na każdym gnieździe osobno - czy ktoś się spotkał z czymś takim, może używa i jest zadowolony? :slight_smile:

1 polubienie

A czemu nie może być po WiFi?

A są takie, które działają bez internetu?

jak rozumiem masz HA skoro szukasz integracji z Z2M. Jeśli tak to taka listwa wifi działa tak samo jak zigbee tylko komunikuje się z bramką za pomocą innego protokołu. Nie potrzebuje internetu tylko wifi właśnie (jako sieci lokalnej).

Ja mam taką listwę Smart power strip Nous A5T Tasmota Wifi USB with Energy monitoring - Nous technology i spełnia wszystkie Twoje wytyczne za wyjątkiem zigbee (jest wifi).

O, opcji z tasmotą nie brałem pod uwagę. Opcję z Tuya odrzuciłem z marszu, a nie pomyślałem, że może być coś jeszcze.
Ok, to dwa kontrolne pytania:

1. Czy na pewno jest pomiar dla każdego gniazda osobno?
  2. Czy gniazdka trzymają stan po zaniku zasilania? W sensie najbardziej mi zależy, żeby zawsze były włączone.

Dzięki :slight_smile:

Tu mnie masz. Niestety pomiar jest łączny.
Ponieważ nie doczytałem wcześniej to za karę trochę pokopałem w Twoim temacie i widzę, że generalnie jest problem z takim urządzeniem.

Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem jest Kasa powerstrip as PDU - XtremeOwnage.com
Niestety ta listwa jest tylko w wersji UK więc może wtedy przez przejściówki?

trzymają

1 polubienie

Kurcze, szkoda, a już miałem w koszyku :confused:

Tą listwę tplinka widziałem, ale dokładanie przejściówek trochę mnie odrzuca, a i cenowo jakoś nieszczególnie korzystnie wypada.
Generalnie obecnie mam zwykłą listwę, więc mam do wyboru wymianę na smart, albo dokupienie smart gniazdek.
Pierwsza opcja wydała mi się lepsza ze względu na estetykę i ilość zajmowanego miejsca, ale widzę że chyba trafiłem na niszę :wink:
No nic, dzięki za research :slight_smile:

1 polubienie

Jeszcze istnieje opcja przedłużacza z n-gniazdkami:

i dodatkowo n × wtyczek z pomiarem prądu (koniecznie okrągłych, bo kwadratowe zasłaniają sąsiednie gniazda), tu Wifi, ale są też Zigbee

2 polubienia

Dzięki, tak jak wspomniałem, idę w tym kierunku, tylko listwę już mam (z dużymi odstępami pomiędzy gniazdami), dokupię kilka smart gniazdek od aqary i jakoś to będzie :slight_smile:

To chyba najlepszy pomysl, bo po pierwsze mozesz rozwiazanie swobodnie skalowac, po drugie latwiej wymienic jeden element niz cala listwe w razie awarii.
Ja chwilowo mam właśnie tak:

4 polubienia

Z moich smart-itemków do tej pory padły (z 33 szt, a dojdzie jeszcze jeden “dynks”*):

• LEDówka - świeci kolorami, ale biały strasznie “drży”.
  • Włącznik ścienny trójkanałowy - działał, ale nie mogłem dołączyć do sieci - łączył się na chwilę i wracał do trybu parowania

Zresztą ja wolę sterowanie włącznikami i zwykłe ledówki, bo:

1. Nawet moja teściowa je potrafi włączyć :wink:
  2. Mogą działać nawet wtedy, gdy braknie internetu
  3. Niezależnie od stanu - nie przechodzą w tryb włączenia po odzyskaniu prądu w sieci (jak smartLedówki)

Mam tylko takie trzy lampy - nad biurkiem, nad bramą do garażu i trzecią ozdobną. Zawsze po nich “widać”, ze nie było prądu…

*) Dynks

1 polubienie

podasz modele jakie masz?

Tylko Wifi.
Włączniki takie (bo można je umieszczać sąsiadująco z innym włącznikiem albo gniazdkiem, są modele z 1-3 klawiszami, maskownica na magnesach):

ten zawodny to był taki:

mam też takie wtyczki

padnięta LEDówka:

i smartwtyczki pojedyncze, kwadratowe kostki (pierwsza moja była z biedronki, działa do dziś), 3 okragłe, z allegro, jakies tanie ale dają radę.
Dodatkowo mam przekaźnik 4 kanałowy w kuchni i w planach zamontować w końcu 2 kanałowy w korytarzu

1 polubienie