🤓 Smart home

Hej,

Są tu jacyś fani rozwiązań smarthome’owych?
Wyznaję generalną zasadę - każde urządzenie musi być zgodne z Wifi, aby nie ograniczać się tylko do 1 systemu.

Obecnie poszukuję inspiracji na:

1. Automatykę do bramy garażowej - tutaj to są jakieś pokraczne systemy Chamberlaina, natomiast może ktoś rozgryzał temat. Chcę po prostu powiedzieć Siri, aby otworzyła bramę i czary mają się zadziać.
  2. Czy ktoś ogarniał kamery IP pod HomeKit, które byłyby warte polecenia?
  3. Sterownika niskonapięciowe np do elektrozaworów - coś a’la switch Fibaro, ale Fibaro to gunwo bez WiFi. Case byłby taki - jak czujnik zalania wykryje wodę to ma odciąć dopływ wody.
  4. To samo jak wyżej, ale bezpieczniki. Ogrywał ktoś wątek z bezpiecznikami inteligentnymi? Wykryto dym = wyłącz prąd i tu najlepiej jakby jednak był hardswitch tj wybijałby przy zdarzeniu.

W domu, który obecnie mi się buduje planuję nastepujące rzeczy, które już rozkminiałem - jakby ktoś był zainteresowany

• na start termostaty Tado w kilku strefach domu do ogrzewania podłogowego i ciepłą wodą na piecu. Całość podłączona do elektrozaworów i sterownika pieca poprzez moduł Extention Kit.
  • Oświetlenie i tu wyznaję zasadę, że lepiej jak najwięcej tradycyjnych rozwiązań w celu ograniczenia kosztów, więc chcę zastosować przełączniki np Koogeeka, który ma całkiem estetyczne single i double switche, a które działają na WiFi. Tam, gdzie będzie dodatkowa potrzeba to kupię żarówki Philipsa Hue, natomiast philips jest mega drogi - E27 są jeszcze tanie, ale np GU10 to już przesada. BTW mam kilka żarówek Philipsa i działają rewelacyjnie stabilnie.Ktoś miał doświadczenie z Ikeowymi Tradfi?
  • Listwy LEDowe Philipsa bo mają nieporównywalnie więcej lumenów vs Koogeek plus certyfikat wodoszczelności co jest dość ważne np w łazience.

Od ponad roku testuję 3 systemy naprzemiennie:
Google assistant - Pączek Google Home Mini
Siri - ATV4K oraz HomePod
Alexa - Dot w gen 1

Moje obserwacje względem powyższych są następujące:

Alexa - najgorsza chociaż na papierze daje nawięcej możliwości. Niby łączy się ze wszystkim tj nawet z robotem odkurzającym Xiaomi, ale w praktyce działa to bardzo kiepsko ze względu na konieczność instalowania skillsów.

Google Assistant - potrafi załapać laga i często nie daje pożądanego feedbacku. Mikrofony umieszczone na pączku są dość słabe, co w połączeniu z brakiem słyszalnego odzewu oraz nierzadko występującym lagiem przy wywołaniu funkcji powoduje frustracje.- nie wiadomo czy urządzenie usłyszało czy coś się skopało czy może jednak ‘myśli’. Urządzenie Google ma problem z rozpoznaniem pewnych niuansów np pomieszczenie Bedroom i dwie lampy - niemowlaczka oraz “bedroom’s lamp vel night lamp”. Powiedzenie “turn on bedroom’s lamp” rozumie jako lights i włącza wszystkie. Siri z tym problemu nie ma.

Siri - wisienka na torcie i creme de la creme. Generalnie najsprawniejsza i najmniej frustracjogenna, ale… za dużo gada. Chcesz jej coś powiedzieć, a ta zaczyna “coming right up” albo daje inne głupie teksty (te same). Często irytuje. Automatyka czasem zawodzi. Być może jest to spowodowane konfliktem ATV4K vs HomePod - raz jedno staje się hubem, a raz drugie i użytkownik nie ma wpływu na to,. Zdarzają się przypadki, że automatyka nie zaskakuje i aby wymusić ‘restart’ trzeba wejść w każdą scenę w appce Home i ją po prostu jakby jeszcze raz zapisać. Mega wkurzające. Obecnie mam urządzeń kilka. Ciekawe jak to będzie z kilkudziesięcioma. Jakość mikrofonów homepoda - genialna rzecz. Na pewno na potrzeby samego smarhome’a kupię ze 2 homepody extra, tak aby Siri słyszała normalne mówienie w całym domu. Scenariusz szczególnie ważny w nocy. Dziecko budzi mi się na jedzenie w nocy, a w tym czasie idę po szklankę wody i mówię włącz mi listwę ledową w kuchni. Pewnie można stosować czujnik ruchu, ale znowu większość z nich jest średniej jakości jeśli chodzi o design. Wyjątkiem jest Fibaro, które działa tylko na Bluetooth, a takie coś to lipa.

W sumie z jednego wątku wyszły tak naprawdę dwa, ale może są tu jacyś zainteresowani tematem i wymianą doświadczeń :slight_smile:

3 polubienia

Jeśli chodzi o cebula/kuco smarthome to polecam node-red homekit i implementowanie własnej logiki dla domciu.

2 polubienia

Wygląda na fajną rzecz, natomiast… sam mam kilka swoich programów w pythonie popisanych automatyzujących mi pewne rzeczy i odkąd Shortcuts potrafią odpalać polecenia shellowe to stosuję to do monitorowania mieszkania w Polsce, które stoi puste. Sercem jest Raspberry Pi wraz z modułami podłaczonymi po GPIO. Jakżesz mnie to urządzenie wkurza. Ile razy musiałem pisać do rodziców, aby podjechali do mieszkania i wyłaczyli to badziewie z kontaktu. Domu swojego na pewno nie mogę oprzeć o czymś co mi nawala średnio 1 na miesiąc ciągłej pracy i bynajmniej nie chodzi o same programy, ale o to, że raspbi jest kapryśne. A to mu karta SD nie praży, a to mu coś odwali i się przywiesi. Generalnie szrot do zabawy, a nie do bezobsługowego działania.

Stawiałeś takie rzeczy na sprzętach, którym można by bardziej zaufać? Np Mac mini i docker. Pojawia się wtedy pytanie tylko czy są jakieś breadboardy pod USB żeby podłączyć czujniki.

EDIT:
Oczywiście, że się da. Moduł GPIO USB. Ciekawe jak ze stabilnością tego. No powiem Ci, że to może mieć sens jakby postawić to na normalnym komputerze, a nie Raspbi badziewiu.

1 polubienie

to ja mogę powiedzieć że używam lamp Tradfri zarówno GU10 jaki tych tradycyjnych E27 i żadnych problemów, restartów itd. Uptime mam rok przeszło już. Z tymi systemami najważniejszy jest tak naprawdę sprawny i nieawaryjny router wifi który to ogarnie ja zainwestowałem w Mikrotika, system na linuksie, możliwości konfiguracji mocno przerażają ale jak już się przejdzie przez to to działa bez dotykania jak to linuks :slightly_smiling_face:

Co do automatyki na raspberry pi - mogę powiedzieć tylko że polecam ale - system cały stawiaj na zewnętrznym dysku hdd - dłużej się uruchamia ale działa bezawaryjnie, do tego miejsca masz na logi w opór, raczej do końca świata nie zajmie całego dysku. Pozbywasz się dzięki temu wszelkich problemów z kartami SD. Druga sprawa to UPS dla RPi - to takie must have bo restarty/braki prądu są bardzo niedobre dla filesystemu linuksowego.
Samo RPi potrzebuje dobrego i stabilnego zasilania, a więc żadne ładowarki po telefonach. Ja polecam kupić sobie zasilacz i opakować wszystko do jednej skrzynki.
np taki: Zasilacz montażowy Mean Well RS-25-5 - 5V / 5A / 25W Sklep Botland

No a co do samej automatyki na rpi - ja ponad rok używałem Home Assistant(https://www.home-assistant.io), przekonałem się ponieważ działa tam masa ludzi, wszyscy się ścigają na integracje kolejnych systemów. Wspiera HomeKit - właściwie wszystko co podepniesz na HA możesz mieć widoczne w Home.app na telefonie.
Wsparcie mają bardzo dobre na forum czy na discordzie. Społeczność bardzo chętnie pomaga.

Podsumowując RPi - da się, jak podejdzie się do tematu odpowiednio to działa bezawaryjnie naprawdę długo.

Aha, da się do rpi0w podłączyć kamerkę od rpi i razem to wysyłać do Home.app :slightly_smiling_face: Takie najmniejsze rpi0w działa naprawdę bezawaryjnie.

3 polubienia

U mnie w przyszłym tygodniu będzie promocja na smart żarówki TPlinka. Przecena z $40 na $9.90. Nie gada to z homekitem, ale może z IFTTT gadać plus z aplikacją smart TPlinka. Ktoś to testował i może coś powiedzieć o ich żarówkach?

1 polubienie

I co, nikt? Przez Was nie kupiłem i mi przepadnie promocja :smiley:

1 polubienie

nie testowałem i nawet nie wiedziałem że się zabrali za robienie żarówek :grin: ale raczej byłbym ostrożny, a jakieś na YT recenzje są?

Wrzucam w wątek smart home’owy, ale pewnie mogło by być też oddzielnie. Audio do gabinetu potrzebuję. Zastanawiałem się nad 2x Sonos One. 2x Sonos 5 może być bezsensownym wyjściem. 2x Homepod niepraktyczne. Any other ideas?

Czy homepod może służyć jako głośnik z mikrofonem do rozmów?

do rozmów tak, ale tylko FaceTime. Nie ma API do ogarnięcia go w systemie jako mikrofon.
Jak zadzwonisz z telefonu na Skype to też się da streamować do HP. Jutro sprawdzę czy da się powiedzieć Siri, aby zadzwoniła z HP na Skype do kogoś.

Bez sensu, za tyle kasy i tylko FaceTime?
Jakby się dało używać jako głośnika i mikrofonu konferencyjnego miałbym wytłumaczenie czemu warto go kupić :slight_smile:

Coś mi się wydaje że mi zipp mini zostanie do wyboru.

Nie ma sensu HomePoda do takich zastosowań. Jakbyś chciał z niego robić centrum sterowania smart home, to ma sens, ale w innym wypadku nie.

Tu nie chodzi czy się da tylko czy się da wytłumaczyć urzędowi skarbowemu czemu na firmę coś takiego kupuję :stuck_out_tongue:

Pierwszy lepszy autoryzowany reseller wystawi Ci fakturę, ze to router albo drukarka.

Jajca se robisz? Ludzie kupują karmę dla kota bo zwierzę odstresowujące w biznesie, a Ty sie homepodem martwisz? Kto Ci broni robić konferencje FaceTime? Poza tym możesz streamować z iPhone’a każde połączenie.

5 polubień

Jaja czy nie - kuzynka żony miała niedawno kontrole. Jedyne pół roku trzepania wszystkich papierów i udowadniania że nie jest wielbłądem. To jest Polska.

3 polubienia

Rozumiem. No to bez problemu tak jak pisałem możesz go wykorzystać jako głośnik do rozmowy :slight_smile:

1 polubienie

No i pięknie :slight_smile: dopisany do kolejki zakupów

3 polubienia

Ja TV kupilem do pokazywania prezentacji dla klienta :sunglasses:
Sluchawki qc35 do rozmow z klientami zeby miec rece wolne, oswietlenie tradfri do biura sterowane zdalnie itd trzeba wymyslac biznesowy cel przedmiotu i gitara.
Jeszcze osobiscie tego nie testowalem ale kolega na firme poleciał na bali z żoną robić „materiały reklamowe”, oczywiscie nowy aparat na tą okazje tez :crazy_face:

1 polubienie