🤓 Smart home

Ale jak IKEA? nie bedzie home assistant i kucowania? co to za porada?

6 polubień

No nie będzie. Mój rozwój poznawczy zatrzymał się zbyt szybko.
Dlatego produkty Apple.
Hehehehe.

2 polubienia

Jeśli nie zależy Ci na ściemnianiu, a tylko binarnym wyłączaniu, to smart żarówka nie jest najlepszym rozwiązaniem:
-z reguły smart żarówki są ciemniejsze (zwłaszcza Ikea nie ma jasnych), ważne jeśli to jedna żarówka na duży obszar
-droższe (jeśli masz obsadzić kilka gniazd w jednej lampie)
-pilot działa tylko jeśli żarówka ma zasilanie. Czyli jak wyłączysz z przełącznika na ścianie, to pilotem nie posterujesz
-jak wyłączysz światło pilotem, to potem dwa razy na ścianie trzeba pstrykać żeby włączyć

Alternatywą jest smart przełącznik na ścianę z pilotem

1 polubienie

Zmiana barwy światła jest mniej istotna, ale ściemnianie już bardziej, przynajmniej w jednej z trzech (na początek) żarówek.
Żarówki są pojedyncze, trzy niezależne, ale uzupełniające się punkty w pokoju.
Myślałem o smart gniazdkach dla lampek i zostawić jedno (lampa sufitowa) bez zdalnego.
Jednak docelowo chcę włączać w system więcej rzeczy elektrycznych i ogarniać to zdalnie (mam wszystko na prąd).

ktory najtanszy bedzie dobry? mam 3 rzedy ledow “oczek”, i do nich dwa wlaczniki, jeden podwojny i jeden pojedynczy, czy mmolgbym to najtaniej zastapic i zeby nie wygladalo zle?

To są rzeczy które dyskwalifikują smart żarówki i nie rozumiem jak można z nimi żyć.

1 polubienie

Dlatego ja mam do tego smart włączniki. Czyli nawet jak wyłączę włącznikiem to żarówka nadal ma prąd (i sterowanie).

2 polubienia

Smart żarówki są świetne do lamp stojących, biurkowych itd.

U mnie w domu jest dokładnie taki podział. Wszystkie sufitowe są na zwykłych żarówkach i sterowane ze smart włącznika na ścianie, a wszystkie pozostałe lampy to albo smart żarówki albo rzeczy typu Hue Iris.

Ale też przyjęliśmy założenie że lampy sufitowe to mają dać tonę światła do gotowania/sprzątania/mycia się itd. a wieczorami odpalają się w zamian wszystkie światła dodatkowe dla lepszego nastroju.

W takich miejscach jak kuchnia, przedpokoje, łazienka, schowek czy garderoba, pakowanie smart żarówek to kasa w błoto. A w sypialni czy salonie, lepiej mieć światła robiące nastrój niż walić po oczach sufitowym.

8 polubień

this is the way

1 polubienie

tylko do smart przelacznikow trzeba miec 3 zyly w przelaczniku

To podejście ma jedną zasadniczą wadę:

Jak nie chcesz kucować przy HA (do którego się zbieram od 2 lat już) to masz małe szanse zrobić to samo w jednym zamkniętym systemie.

Ergo moje mieszkanie działa głównie na urządzeniach Tuya (włączniki, sensory) a za nastrój odpowiada Hue (+ kilka rzeczy z Ikea, na szczęście bez problemu dodaje się je do bramki Hue).

I za taki pseudointegrator robi mi Google Home.

Ale kiedyś się zbiorę

2 polubienia

Takie mam właśnie założenie.
Smart żarówki idą do lamp stojących.
Górnego prawie nie używam, poza kuchnią.

1 polubienie

Ja używam Aqary H1. Ale są one duże i niestety nie pasują do rozstawu standardowych „listew przełączników” żeby je umieścić np dwie obok siebie :disappointed:
Przy listwach można jeszcze iść w kierunku przekaźników dopuszkowych (typu Aqara T1) i zostawić oryginalne przełączniki. Z doświadczenia wiem że czasem ciężko to upchnąć w puszce i pozostaje „piekło perfekcjonisty” wszystko masz wyłączone, a przełączniki ścienne są jeden w górę a drugi w dół (bo coś np apką albo automatyzacją wyłączałem).

1 polubienie

Przy lampach stojących mam ten sam problem- chciałbym je wyłączyć globalnie a potem móc je włączyć pstryczkiem.
Kojarzy ktoś czy są może jakieś smart przełączniki na kabel do takich właśnie lamp?
Ewentualnie, pod smart żarówkę, pilot do założenia na kabel, wyglądający jak normalny włącznik do lampy stojącej?

Niestety, nie pomogę. Jestem na początku zabawy.
Kiedyś myślałem o smart gniazdkach.

taki?

3 polubienia

+1

Są też na Zigbee, mam podobny do włączania oświetlenia w łazience.
Dokładnie ten

Jedyny minus: wygląda toto jak kupa i nie jestem w stanie ogarnąć czemu nie robią tego w jakimś zgrabniejszym opakowaniu.

No i ma to przycisk więc można i manualnie toto odpalić.

1 polubienie

Ostatnio bawię się więcej z Alexą, powiem Ci że działa to o niebo lepiej niż GH. Szybsze, łatwiej ustawić niektóre rzeczy, można robić aliasy nazw urządzeń. No i Alexa lepiej radzi sobie z głosowym ogarnięciem mieszkania niż Google.

Czekam aż Google Home zaadoptuje Gemini :smiley:
Do tych kilku komend głosowych i rutyn GH wystarcza.

PS: Patrzcie co mi wyskoczyło:

1 polubienie

Nie, jeśli jest to przełącznik bezprzewodowy działający po zigbee - elektrycznie włącznik jest taki jak był, po prostu jest zawsze włączony, a zamiast niego cała rodzina która nie lubi nowoczesności ma zwykły klikacz (tylko że zigbee).