🤓 Smart home

U mnie też jeden EM padł, ale wiedząc że to chińska robota przezornie mam zapas.

PS: czemu wszystko na wifi?

Jakoś tak wyszło ¯\_(ツ)_/¯
Zacząłem od jednego gniazdka na WiFI a potem poszło. Jakby bliżej niż biedronka był Lidl (gdzie w tym samym czasie wprowadzali też smart, ale na ZigBee) to byłbym w Zigbee.
W domu mam teraz 3 AP, więc wszystko idzie płynnie, “ważniejsze” sprzęty (konsola, TV, dekoder, laptopy) idą po kabelku

2 polubienia

No i kupiłem Ikea smart.
Bawię się dobrze, bez frustracji mam to, co sobie założyłem, chociaż żarówki nie są tak jasne jak miałem wcześniej. Ale mała żonglerka i do górnego światła trafiła najjaśniejsza (niezarządzalna), jeśli będę musiał sprzątać po zmroku.
Dzięki @pawelorzech @Tadek @Rysiowy (mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem).

1 polubienie

Kupiłeś bramkę?

Jakie miałeś wcześniej? W watach/lumenach?

Pytam, bo np. ta ma 1055lm i jest to bardzo sporo lm

Ale mogłeś kupić np. tę

lub tę

I te mają po 806lm.

1 polubienie

Kupiłem, nie wiem, czy była niezbędna, ale po co jeździć dwa razy.

Mam te 806, myślałem o tej 1055, ale są tylko wielokolorowe, a w stojącej nie potrzebuję.
Za to małej mam 806 wielokolorową, ale E14.

Właśnie ta 1055 jest tylko zimne/ciepłe, bez kolorów. Więc możesz jeszcze wymienić :smiley:

Bramka jest przydatna jak najbardziej. Kolejnym krokiem jest grupowanie, sensory, dodawanie do jakiegoś asystenta głosowego - do tego musi być bramka.

Powodzenia!

1 polubienie

Byłem w Ikea, sprzedawca powiedział, że 1055 są tylko kolorowe, wcześniej były też jednobarwne (białe).
Dla mnie to bez problemu, bo poprzednia była za jasna, teraz mam trzy źródła światła, różne kolory, natężenia, wybór i dobrą zabawę.
Dzięki.

1 polubienie

Przyszły dziś testowe żarówki z IKEA te 345 lumenów. Są gites. JEDNA wycelowana w sufit oświetla całe 10m2 wystarczająco mocno, żeby było jasno, a jak będzie ich sześć, to będzie super jasno. Dziękuję za pomoc i tipa, w sumie, żebym sprawdził.

5 polubień