Mój post w Chwalimy się: Świeże zdobycze elektroniczne wzbudził zainteresowanie, więc pomyślałem, że może warto by było założyć osobny temat poświęcony starym grom i sprzętom na których można je ogrywać.
Kojarzę, że swego czasu @6ghost9 i @pawelorzech kupowali konsolki PocketGo, nie pamiętam jak się to skończyło ;), kojarzę, że Orzech tnie w Pokemony na telefonie (i nie tylko).
Ja jeszcze przed nimi kupiłem PocketGo, żeby ożywić swoje wspomnienia z GameBoy-a, ale szybko zaległ w szufladzie ze względu na mizerną wydajność, ekran, soft. W końcu poszedł na OLX - przynajmniej odzyskałem kasę. GameBoy z mojego dzieciństwa dalej działa, nawet moje dzieciaki na nim giercowały, ale jak w domu pojawił się ich Nintendo Switch to trafił do kąta jako ciekawostka. Każde pokolenie ma swojego GameBoya. Ale gdzieś moja potrzeba ogrania gier w których nie miałem okazji przejść, lub miałem za mało zaparcia, znajomości języka, umiejętności, etc. została dalej niezaspokojona. Chodził mi po głowie Analogue Pocket, ale cena wydaje mi się za duża, jak na rekreacyjne granie gdy znajdę 5 minut. Zresztą druga sprawa - wygoda - kupowanie kartridży, polowanie na nie, konieczność ich wymiany gdy chcę ograć coś innego, oraz zamknięcie tylko na przenośne konsole również mnie przed Analogue Pocket zblokowały. A miałem smaka również na gry z NES i SNES.
I tak trafił do mnie Anbernic RG35XX który spełnia moje oczekiwania - ma wystarczającą moc, dobry wyświetlacz, na którym mogę ogrywać GB, GBA, NES, SNES, DOS a nawet PS1. Jest trochę zabawy żeby wgrać customowy system, ustawić emulację, znaleźć gry, ale jak to jest zrobione, to granie to bajka. Mam 5 minut, wznawiam grę gdzie skończyłem ostatnio, kończy mi się czas, jeden przycisk i chowam konsolkę. Jest trochę kombinowania i dużo funu - to co tygryski lubią.
Ograłem już Tetrisa (na fali filmu z Apple TV+ ), Wario Blast featuring Bomberman, odpaliłem Jazz Jackrabbit, Prince of Persia, ogrywam właśnie The Legend of Zelda: Link’s Awakening, a w kolejce jest Prehistorik, Aladdin, Lion King i Rollcage z PS1.
A wy - w co gracie z retro gier, na czym gracie, do czego macie największy sentyment?