Kozak! Mnie akurat też przyszły patelnie z Tefala
Z Ingenio to już mam taki zestaw garnków i patelni i na nich też flipowałem naleśniki, ale postanowiłem się przerzucić na coś dedykowanego, wybór padł również na Tefala - polecam, nie żałuję.
Btw. niedawno otworzyli mi w okolicy ich firmowy sklep z cenami jak w necie, bądź niższymi…
Też zawsze wracam do Tefala
Ostatnio kupiłem sobie zestaw garnków i patelni - fajne i dobrze się używa. Świetne, że nadają się do zmywarki i do piekarnika Garnki mają też te fajne plastikowe dekle do lodówki.
Jedynie żałuję, że nie mają dużego gara do zup, maksymalnie widziałem 2.8 L. 5 litrów to byłoby coś. Domyślam się, że to przez ich dopinaną rączkę, wytrzymuje max 10 kg.
Ty masz te patelnie z powłoką teflonową czy tytanową?
To jest Tefal Expertise więc teoretycznie jest powłoka tytanowa. Mnie się już udało jeden ubić
wyrzuciłem już tyle patelni, że teraz siedzę i przeglądam, żeby kupić coś konkretniejszego. Miałem już różne powłoki ale każda po jakimś czasie do wywalenia (a nie szoruje ich druciakiem!!!).
Tefal zawsze spoko ale właśnie mam jakąś teraz i już widzę jak powłoka odchodzi. Wydaje mi się, że to teflonowa…
Kamiennych już nie chcę bo ja chyba nie umiem w kamienne.
Żeliwne mam 2 i są spoko. Do smażenia naleśników nie ma lepszej (!!!) ale mam taką wyższą i ona się nie do wszystkiego nadaje (chociaż jest super - ale bardzo nie uniwersalna).
Więc szukam czegoś co do codziennego odsmażania ziemniaczków na talarki, smażenia kotletów, robienia spagetti, jajecznicy itd…
Mi sprawdza się Tefal Ingenio. Używam taki zestaw już przez jakieś 9 miesięcy i jest ok. Aczkolwiek nie wiem, czy dla Ciebie tyle czasu to dobra próba
Tefal Ingenio ma kilka rodzajów powłok, od authentic przez Expertise i Titanium Fusion do Extreme. Szczerze mówiąc wziąłem te bo akurat ilość elementów w zestawie mi pasowała ale generalnie to z mojego doświadczenia - nawet najtańszy Tefal bije na głowę wszystkie inne patelnie których używałem.
Ikea - seria sensuel
Mam, polecam.
Właśnie sprawdzam w praktyce, ale czytałem że patelnie teflonowe nie lubią być myte. Przetrzeć ściereczka z tłuszczu i tyle. Kupiłem sobie taką do naleśników i nie myje. Dodatkowo wydaje mi się że takie patelnie rysują się nie od smażenia, ale od wstawiania garków jeden na drugi.
Specjalnie patrzyłem na te Ingenio które można myć w zmywarce żeby właśnie to robić. Szkoda życia na mycie w zlewie.
Jak się zniszczą to wymienię. Póki co miałem kilka patelni Tefala, żadnej szczególnie nie szanowałem a wytrzymywały dużo dłużej niż Tescoma czy Ikea. Na każdego Tefala przypadały przynajmniej dwie patelnie Ikea lub Tescoma.
Ja wiem że to przykład anegdotyczny ale dotychczas kupowałem patelnie przypadkiem będąc np. w Tesco więc raczej nie kupowałem wyższej półki. Więc może jakieś droższe Ikee i Tescomy dają radę, ale jeżeli chodzi o rzeczy do 150 zł to u mnie Tefal bił wszystko na głowę.
Dopiero kuchenka indukcyjna wymusiła na mnie zakup czegoś lepszego.
Kupiłem kiedyś patelnie teflonowa marki Tesco. Była tak lekka że rączka ją przeważała stabilna była tylko z pokrywką… Ciekawostka: patelnia poszła do kosza, a pokrywkę mam do dziś
Ja się odbiłem od patelnii z powłokami, dlatego używam tych: SENSUELL Patelnia, stal nierdz/szary, 28 cm - IKEA
Fakt - ciut więcej niż budżet podany przez @Tadek ale mam takich dwa komplety - jeden używany na indukcji, drugi na gazie. Z oboma nic się nie dzieje, a nikt ich nie oszczędza.
Tylko na stali musisz użyć tłuszczu, by nie przywarło. Używałem stalowych przez parę lat i mam ich serdecznie dość. Domycie tych przypalonych kawałków to był dramat.
Nie lubię stalowych. Powłoka nieprzywierająca musi być. Ale szanuję
Za to kocham olej w psikaczu.
a) jak dobrze rozgrzejesz patelnię to mało co przywiera
b) w razie czego, wstawiasz na palnik, wlewasz trochę wody i samo odchodzi
Napisz coś więcej. Ostatnio widziałem, różnych youtubowych kucharzy używających tego.
Niewywołany się wypowiem — olej w psikaczu lepiej pokryje powierzchnię patelni przy mniejszym zużyciu tłuszczu. Normalnie lejesz olej na patelnię (łyżką czy z gwinta), powstaje jedna duża plama na środku. Psikaczem rozprowadzisz tłuszcz na całej patelni i użyjesz go mniej. Podobną opcją jest użycie pędzelka silikonowego — maczasz sam pędzelek w tłuszczu i rozprowadzasz po powierzchni.