📝 To-do appki

Znów stanąłem przed kontr-produktywnym zadaniem znalezienia appki idealnej. Spotkał się ktoś z Was z darmową (lub tanią) aplikacją na androida która ma szablony list dla powtarzalnych zadań?

Dotychczas to ogarniałem darmowym Todoistem i Microsoft Flow, ale zmienili API i MS nie ogarnął ;_;
Pewnie skończy się na zapuszczeniu kuca i ogarnięciu jakiegoś skryptu, ale wolałbym tego uniknąć.

UPDATE: skończyło się na skrypcie w pythonie, todoist ma gotową bibliotekę do API więc to banalne

2 polubienia

Od paru tygodni korzystam z Microsoft To Do, ma Macu i na iPhonie.
Jak na razie jestem pod dużym wrażeniem, prosty interface, przejrzysty. Integruje się z Teams i oznaczaniem maili flagą w outlooku. Są predefiniowane listy jak My Day, Tasks itp, można też robić swoje kategorie i listy.
Jest darmowa i wydaje się, że zostanę z nią dłużej. Wcześniej przez jakiś czas używałem Nozbe ale dla mnie to jest za droga zabawa jak na aplikację to do.

1 polubienie

Kurde, tylko dark mode brakuje :pensive:

Kilka tygodni temu przerzuciłem całą rodzinę z wunderlist na MS To-Do.

A można współdzielić projekty czy zadania?

Można, jak najbardziej. Jest osobne miejsce na Assigned to me.

1 polubienie

Kuuuurde, może to jest myśl? Chociaż ciągle zastanawiam się nad Things…

dla mnie killer feature aplikacji Nozbe na mac os jest możliwość szybkiego dodawania zadań za pomocą skrótu klawiszowego. ⌥ spacja pojawia się kwadracik jak do Alfreda (⌘ spacja) i mogę wpisać zadanie, potem za pomocą # mogę dodać je do kategorii, ustawić datę i godzinę itd. Korzystam z tego namiętnie. Jeśli systemowe Reminders po aktualizacji będą mogły mieć taką opcję (choćby wykucowaną gdzieś w Keyboard Maestro) to mogę rozważyć przesiadkę.

2 polubienia

Jak coś to Todoist też ma taką funkcję i wygląda nawet bardzo podobnie :smiley:

1 polubienie

No i tak jak myślałem: nowe Reminders pasują mi i do moich zastosowań wystarczają. Z Things’ów zrezygnowałem.

2 polubienia

Mam dokładnie to samo. Wyrzuciłem simplenote i tylko Reminders grane.

1 polubienie

Serio? Jestem mocno w szoku. Mimo tego, że widzę zmiany w Remindersach (i bardzo chciałbym np. tylko z nich korzystać), to Things ma milion więcej opcji, szczególnie takie, które są mi niezbędne. A do tego wygląda o niebo lepiej.

2 polubienia

Ja nic nie wyrzucałem i też tylko reminders :joy:

1 polubienie

Pewnie Things’y mają więcej opcji, ale tak jak napisałeś, niezbędne dla Ciebie czy też może kogoś innego. Ja po prostu nie wykorzystuję całej mocy tej aplikacji w życiu codziennym. Reminders mi starczają do ogarnięcia mojego dnia. :slight_smile: Korzystając z Things’ów nie miałem zbyt rozbudowanych projektów, a i ostatnimi czasy zacząłem je głównie wykorzystywać jako przypominajkę. Things’y lubię bardzo, mam je kupione i mostu nie palę. :wink:

1 polubienie

Robię rewizję mojej opinii - chyba da się przenieść z Things na Remindersy co też spróbuję uczynić! (Jedna appka mniej?)

Natomiast wymaga to sporo czasu. Mam poustawiane WSZYSTKIE uroczystości rodzinne itd. w Things jako powracające zadania, więc… Trochę muszę się namęczyć, żeby to wszystko przenieść…

2 polubienia

Z ciekawości: czemu uroczystości w Things a nie w kalendarzu?

1 polubienie

Bo łatwiej i odznaczam zrobione zadania. Np. Walentynki się pojawiają jako zadanie odpowiednio przed i mam czas na np. kupienie kwiatków. A wtedy jak odznaczę to znika. A w kalendarzu bym zapomniał :slight_smile:

1 polubienie

O, no ma to sens, chyba trzeba zrobić nową listę w remindersach :smiley:

Jestem ciekaw opinii. Samym spróbował.