📝 To-do appki

Dać się da ale…

1 polubienie

Dark theme i true black mode dodane w TickTick dla darmowej wersji! :clap:

2 polubienia

Nikt nie zwrócił uwagi na jedną podstawowa rzecz. Większość tych apek trzyma dane w chmurze producenta. Co powoduje że musimy mu zaufać (to jeszcze nie problem) oraz pojawia się problem, jeśli chcemy zmienić aplikację. Migracja pristej listy todo to spoko, ale jak jest hierarchia z wieloma tagami i kolorami to chyba jest to niemożliwe.
Z tego powodu korzystam z Google task keep calendar. Wszystko jest na www. Do tego różne zewnętrzne aplikację mogą z tych danych korzystać. Jasne, nie jest to idealne, dlatego od jakiegoś czasu myślę o napisaniu własnego interfejsu do zadań. Z założeniem że zadania są w Google więc w razie czego można użyć innego interfejsu.

1 polubienie

Z Things nie ma problemu z eksportem, a jak chmura padnie, to wszystko jest trzymane głównie lokalnie (chmura jest tylko do synca). Tak tylko odpowiem na to (bo też o tym myślałem).

3 polubienia

Też chciałem się przenieść na combo Tasks Keep Calendar, ale nie wiem jak sobie to ogarnąć, żeby mieć coś a’la projekty w todoiście (#projekt i jedziemy). Wiem, są osobne listy w Tasks, ale to nie to samo, bo trzeba się przełączać m między nimi. Masz może to jakoś fajnie zorganizowane? A może po prostu muszę przeorganizować swój workflow? Każde tipy mile widziane!

Szach mat. Myślę, że po instalacji tej aplikacji można już zamknąć temat :kappa: :adobe_xd:

https://apps.apple.com/pl/app/the-to-dont-list/id1435499941

5 polubień

no ładnie wygląda. Pokaż przykładowo jakie rzeczy tam wrzucasz. Zastanawiam się jak w tym tym się nauczyłeś poruszać bez sensownych notatek

Wbrew pozorom to mega proste. Przy wyjazdach - do każdego projektu trafiają rzeczy z tego konkretnego wyjazdu. W kulturze mam rzeczy, które chce zobaczyć/przejść/przeczytać. Podzielone na kategorie. A do grup domowych i firmowych lecą taki firmowe i domowe. W zakupach mam podzielone rzeczy na sklepy, żeby było łatwiej i tyle. Zero magii.

2 polubienia

A wiesz może, czy da się jakoś samemu wstawić te takie niebieskie rozdzielacze w projekcie, takie jakie były w samouczku? Coś jakby sekcje. Niestety skasowałem już samouczek i nie mogę zrobić screena :confused:
Edit. Znalazłem na YT przykład, takie o:
15

1 polubienie

Tak, musisz plusik położyć na krawędzi ekranu, nie na środku. Wtedy się tworzy sekcja.

2 polubienia

Wiedziałem, do kogo się udać :slight_smile: Arigato, Senpai :pray:

2 polubienia

Kiedy w ciągu dwóch dni wypadają 4 przeglądy.
Firnowy tygodniowy i kwartalny oraz analogicznie prywatne.

Nie wszyscy potrzebują Things, a może coś takiego wam się sprawdzi: https://www.taskade.com

Bardzo ładnie i przyjemnie to wygląda!

1 polubienie

Ale to ładne! Będzie testowane :grin:

Nie nie, właściwa teza to “Nie każdy wie, że potrzebuje Thingsów/OmniFocus.” :smiley:

1 polubienie

Jak widzę te loga firm które z tego korzystają na takich stronach to mam wrażenie że booking.com korzysta z każdej możliwej aplikacji :smiley:

2 polubienia

Przez Was jestem teraz productivity freakiem a że dodatkowo jestem fanem natywnych aplikacji to święta trójca: calendar.app, reminders.app i notes.app

calendar.app - spotkania, wyjazdy

reminders.app - bieżące przypomnienia typu “zadzwoń tam i tam”, lista zakupów, powiadomienia cykliczne (weź pigułkę, mycie filtrów w odkurzaczu), rzeczy do zrobienia w domu i rzeczy do zrobienia przy samochodzie - dodatkowo nie wyobrażam sobie życia bez powiadomień po lokalizacji lub w momencie połączenia/rozłączenia telefonu z samochodem przez BT

notes.app - notatki ze studiów, kultura (co oglądnąć, przesłuchać, przeczytać, zwiedzić), pomysły (na biznesy, na teksty, na uczynienie świata lepszym)

W pracy mam Windowsa więc korzystam z Trello do zadań w pracy (najlepiej sprawdza mi się do tego prosta tablica kanban z możliwością ustalenia terminu wykonania, dodawania notatek i checklist) no i dla szybkiego podglądu mam je zsynchronizowane z kalendarzem icloud.

2 polubienia

Moim zdaniem na chwilę obecną najlepszy (acz ograniczony jabłkowo) jest GoodTask (znajdziecie w setapp).

Tutaj filmik wersja iPad

Moja Historia: Przypomnienia → Wunderlist → Omnifocus → Nozbe → Things (i to jest 2 miejsce).

Co to jest?
Nie do końca wiem jak to jest napisane ale bazuje na systemowych przypomnieniach i kalendarzu do których nadpisuje sobie swoją warstwę. Wszystkie zadania/ komentarze/ właściwości trzymane są w przypomnieniach GoodTask jedynie prezentuje je w inny sposób.

Zalety

1. Świetna integracja z aplikacją skróty
  2. Lepsze niż w przypomnieniach możliwości konfiguracji powtórzeń
  3. Konfigurowalne menu szybkich akcji
  4. Najlepsza integracja z kalendarzem jaką widziałem do tej pory.
  5. Możliwość dostosowywania widoku list zadań do własnych potrzeb
  6. Inteligentne, konfigurowalne listy zadań.
  7. Współdzielenie list z przypomnień
  8. Płaska struktura projektów jak w Things czy Nozbe

Wady

1. Things ładniejsze
  2. Jest jakiś learning curve nie duży ale jednak

Teraz po krótce dlaczego to mi pasuje. Historycznie przypomnienia mi nie wystarczały bo od czasu do czasu zdarzają mi się projekty większe niż kup mleko. Wunderlist w ogóle mi nie siadł. Omnifocus był świetny przez dłuższy czas. Funkcja przeglądu tygodniowego super, możliwość dodawania tylko jednego tagu/kontekstu już mniej. Drzewkowa struktura projektów na początku była ok ale później… Później to te moje drzewka były jak wielkie sekwoje więcej czasu spędzałem na przeszukiwaniu ich gałęzi niż na robocie. Nozbe mnie od tego uratowało ale korzystam też z kalendarza, a Nozbe niby wie, że jest tam coś takiego jak kalendarz ale zainteresowanie kalendarzem jest w nim jak zainteresowanie przeciętnego człowieka życiem towarzyskim pierwotniaków. Jakiś tam widok kalendarza jest bo musi integracja z kalendarzem google no jest tylko nawet najlepsza nauczycielka nie wie co autor miał na myśli.

Tak dotarłem do GoodTask idealny nie jest ale ma kilka rzeczy które mnie urzekły
Jak planuje jutrzejszy dzień to lubię mieć coś więcej niż listę zadań i te zadania rozpisuje sobie na 30 minutowe bloki czasu. Przykładowo sprzątanie 1h od 17:30 i ustawiam przypomnienie na rozpoczęcie tego zadania. Naturalnie nie każdą pierdołę planuje w ten sposób dlatego jest też x zadań które sobie wiszą na dany dzień bez godziny i x zadań nawet bez dnia. Jest wolna chwila można takiego mniej wymagającego zapychacza popchnąć w ramach przerwy dla mózgu. Owszem zdarzają się sytuacje nagłe i coś się wysypie nie w terminie itd. Tu w ruch wchodzą konfigurowalne guziczki w stylu "przerzuć na przyszły wtorek, na godzinę, dodaj tag, usuń czas czy cokolwiek sobie wymyślicie bo opcje zdaje się ograniczać jedynie pomysłowość użytkownika. I jak już tak rano sobie zaczynam dzień patrzę na przefiltrowaną listę dziś do zrobienia to jedną z najfajniejszych rzeczy jest zobaczyć sprzątanie na 17:30 pod koniec listy i po nim jakby nigdy nic wydarzenie z kalendarza “piwo ze znajomymi” 19:00. Jest sobie to spotkanie w kalendarzu ale jest też i to muszę podkreślić chronologicznie na liście zadań bo to też rzecz do zrobienia i odbycia. I jak patrzę na widok dzień odpowiednio odfiltrowany to pierwsza rzecz na liście to po prostu pierwsza rzecz do zrobienia. Ja wiem to jest w Thingsach tylko nad listą, to jest w nozbe tylko w widoku kalendarza, to jest w Omnifocusie. Jest ale nie tak wygodnie i nie z tyloma możliwościami. Jeżeli ktoś jak @pawelorzech czuje, że już znalazł swoje miejsce to absolutnie nie namawiam whatever works for you! Ale jeśli jeszcze szukacie to warto.

5 polubień

Póki co korzystam z Things, ale czekam na nowe Reminders. Wyglądają dobrze, a jak będą działać to się okaże. :wink: Podejrzewam jednak, że na moje potrzeby będą wystarczające.

1 polubienie

It’s official: potrzebuję widgetu na iOS który będzie pokazywał mi cały rozkład dnia pobierany z kalendarza i remindersów i chronologicznie układał wydarzenia/zadania. Najbliżej jest widget GoodTask ale no nie będę płacił 50 zł za widget do telefonu szanujmy się XD biorę po 200 zł z konta każdej drużyny i słucham Państwa…

2 polubienia