Kupiłem sobie z ciekawości takie coś na dole w sklepie
Łomatko jakie to dobre.
Poczekaj, aż odkryjesz lody.
https://www.happy-eshop.cz/produkt/buono-mochi-zmrzlina-mix-prichuti-156g
Jutro skoczę kupić
Zrobiłem backup do BackBlaze używając rclone uruchomiony jako cronjob kubernetes. A najlepsze że zadziałało od pierwszego razu. Deploy, I zaraz widzę, jak przybywa plików w B2. Na razie mam około 200GB wgrane i B2 szacuje że zapłacę 1 cent miesięcznie
Oficjalnie wczoraj zakończył się remont mojego mieszkania.
Ciągle jest do zrobienia całe mnóstwo rzeczy ale w końcu, po ponad 4 tygodniach, mam mieszkanie bez obcych ludzi i mam świadomość że nikt w brudnych butach mi do łazienki nie wejdzie. Czas na sprzątanie.
Dziś również, pierwszy raz w tym mieszkaniu, jadłem na śniadanie jajka na miękko i bułeczkę ze świeżo zrobionym guacamole.
Jest szczęście.
Na wieczór mam zaplanowane siedzenie na balkonie, jedzenie malin i zapijanie tego Asti.
Nie chcę straszyć (bo w sumie nie ma czym), ale sam mam niecałe 100GB u nich i kosztuje mnie to jakieś 2zł miesięcznie
Wg wyliczeń 500GB ma kosztować 2,5$ miesięcznie, a to są kluczowe backupy więc uważam że tanio
Czy możesz opowiedzieć o tym w którymś z tematów? Ja bym chętnie przycebulił i zrobił backup do B2 rzeczy z domu (poza zwykłym backblaze)
Co to opowiadać? homelab/cron-job.yaml at main · Marx2/homelab · GitHub
Tu masz wszystko. Dokładne opisy znajdziesz na stronie b2 i rclone.
A co konkretnie backupujesz? Jakie usługi?
To katalog na NAS. Do katalogu trafiają backupy PVC z longhorna, który jest moim storage dla usług w kubernetes. Syncthing wrzuca tam też kopie zdjęć i filmów. Generalnie jest to folder gdzie trafiają lokalne backupy, a rclone robi z tego off-site backup
W instrukcji było napisane że w trzech chłopa można toto złożyć w 120 minut.
Ja, wkrętarka Boszenka i czteropak Cernego Kozla. 8h później
Miałem tak samo miałem skręcić na luzie, za 3 godz miał być mecz i miało być gotowe. Skończyłem o północy
Ja w środę z drobną pomocą żony - niecałe 2 godziny.
Przynajmniej biurko/toaletka poszło szybko (bo tylko trzeba było przykręcić nogi, więc zeszło 45 min)
PS: znalazłem w zestawie łóżka paczkę z ledami. Nie spodziewałem się, więc jest dodatkowa radość
Oczywiście już wpięte na smart gniazdko żeby się włączało automatycznie
Wieś tańczy i śpiewa
A można było te ledy podpiąć pod łóżkiem i spiąć smart gniazdko z systemem audio żeby robił przy włączeniu adekwatne tło muzyczne
Do tego trzeba RGB. Ale to żaden problem. Consider it done.
LEDy RGB pod łóżkiem to najlepsze oświetlenie do dupcingu i - z czujnikami ruchu - na nocne siku.