👌 Ten pozytywny temat

Kupiłem sobie z ciekawości takie coś na dole w sklepie

Łomatko jakie to dobre.

5 polubień

Poczekaj, aż odkryjesz lody. :money_with_wings::money_with_wings::money_with_wings:

1 polubienie

@piotrek69 :purple_heart::blue_heart::green_heart::heart:

https://www.happy-eshop.cz/produkt/buono-mochi-zmrzlina-mix-prichuti-156g

Jutro skoczę kupić

1 polubienie

Dwutygodniowy urlop uważam oficjalnie za rozpoczęty.

5 polubień

Zrobiłem backup do BackBlaze używając rclone uruchomiony jako cronjob kubernetes. A najlepsze że zadziałało od pierwszego razu. Deploy, I zaraz widzę, jak przybywa plików w B2. Na razie mam około 200GB wgrane i B2 szacuje że zapłacę 1 cent miesięcznie :wink:

6 polubień

Oficjalnie wczoraj zakończył się remont mojego mieszkania.
Ciągle jest do zrobienia całe mnóstwo rzeczy ale w końcu, po ponad 4 tygodniach, mam mieszkanie bez obcych ludzi i mam świadomość że nikt w brudnych butach mi do łazienki nie wejdzie. Czas na sprzątanie.

Dziś również, pierwszy raz w tym mieszkaniu, jadłem na śniadanie jajka na miękko i bułeczkę ze świeżo zrobionym guacamole.

Jest szczęście.

Na wieczór mam zaplanowane siedzenie na balkonie, jedzenie malin i zapijanie tego Asti.

13 polubień

Nie chcę straszyć (bo w sumie nie ma czym), ale sam mam niecałe 100GB u nich i kosztuje mnie to jakieś 2zł miesięcznie

Wg wyliczeń 500GB ma kosztować 2,5$ miesięcznie, a to są kluczowe backupy więc uważam że tanio

1 polubienie

Czy możesz opowiedzieć o tym w którymś z tematów? Ja bym chętnie przycebulił i zrobił backup do B2 rzeczy z domu (poza zwykłym backblaze)

2 polubienia

Co to opowiadać? :slight_smile: homelab/cron-job.yaml at main · Marx2/homelab · GitHub
Tu masz wszystko. Dokładne opisy znajdziesz na stronie b2 i rclone.

A co konkretnie backupujesz? Jakie usługi?

To katalog na NAS. Do katalogu trafiają backupy PVC z longhorna, który jest moim storage dla usług w kubernetes. Syncthing wrzuca tam też kopie zdjęć i filmów. Generalnie jest to folder gdzie trafiają lokalne backupy, a rclone robi z tego off-site backup

Po operacji kolana mogę już chodzić po górach. Dziś zrobiłem 13km na szlaku i kolejne 8 na flacie. Ból jest ale to dobry ból.

14 polubień

W instrukcji było napisane że w trzech chłopa można toto złożyć w 120 minut.

Ja, wkrętarka Boszenka i czteropak Cernego Kozla. 8h później

13 polubień

Miałem tak samo :slight_smile: miałem skręcić na luzie, za 3 godz miał być mecz i miało być gotowe. Skończyłem o północy :smiley:

Ja w środę z drobną pomocą żony - niecałe 2 godziny.

2 polubienia

Przynajmniej biurko/toaletka poszło szybko (bo tylko trzeba było przykręcić nogi, więc zeszło 45 min)

PS: znalazłem w zestawie łóżka paczkę z ledami. Nie spodziewałem się, więc jest dodatkowa radość :smiley:

Oczywiście już wpięte na smart gniazdko żeby się włączało automatycznie

Wieś tańczy i śpiewa

14 polubień

A można było te ledy podpiąć pod łóżkiem i spiąć smart gniazdko z systemem audio żeby robił przy włączeniu adekwatne tło muzyczne

2 polubienia

Do tego trzeba RGB. Ale to żaden problem. Consider it done.

2 polubienia

LEDy RGB pod łóżkiem to najlepsze oświetlenie do dupcingu i - z czujnikami ruchu - na nocne siku.

6 polubień