🤓 Smart home

Cięzko odpowiedzieć na Twoje pytanie. Musisz coś więcej napisać co chcesz mieć w domu z automatyki, bo może być tak, że jedną wszystkiego nie ogarniesz. Np ja w domu finalnie będe miał 3 bramki. Philips, Tado i Legranda.

No tak, to bardziej zależy od sprzętu. Dla Hue lepiej mieć bramkę Philipsa, wiadomo. Dzięki wielkie za pomoc i odpowiedzi na pytania. Zacznę skromnie, a na dobre się za to wezmę, jak już będę na “swoim” :wink:

PS. A co jeśli chodzi o sprzęty zdalnie sterowane - gdy nie jestem akurat pod WiFi. Które sprzęty można włączyć/wyłączyć zdalnie?

W zasadzie wszystkie powinny dać się obsługiwać spoza domu. To w końcu jedno z podstawowych założeń.

1 polubienie

Widać, że nie wiesz jak się zabrać, mało czytałeś.
Kup wszystkie rzeczy z ikea. Bramke i zarówki, swietlówki piloty, czujniki.
Jeden system bedzie ze soba wszystko współpracować a ty się nauczysz co z czym.
Za dużo kombinujesz za mało robisz.

1 polubienie

Nie chce mi się zakładać osobnego tematu, więc wrzucam tutaj. Seria SYMFONISK (czyli IKEA x SONOS) ma być dostępna na początku sierpnia + chyba ktoś się pospieszył na stronie, ale mamy też i ceny produktów: głośnik-półka za 500 zł a a głośnik-lampa 800 zł

IMO bardzo ludzkie ceny :wink:

Edit: tutaj zdjęcia, które ktoś zrobił: https://feber.se/pryl/vi-har-kollat-in-sonos-och-ikeas-samarbete-symfonisk/399329/ nie spodziewałem się, że ten głośnik-półka będzie aż taki wielki!

2 polubienia

Ok bookshelf wygląda słabo, ale lampka… nie jest głupia

To chyba będzie najtańszy głośnik z airplay2 na rynku :stuck_out_tongue:

szkoda tylko ze nie maja asystenta na pokladzie

A mnie właśnie ten bookshelf zainteresował. Idealny do podcastów i radia. Do muzyki mam w salonie stereo.

1 polubienie

Kurde, podoba mi się każdy i nawet bym kupił gdyby nie fakt, że w aktualnym mieszkaniu nawet na takie cuda nie mam miejsca. No, może na lampkę, jeszcze muszę to rozważyć…

1 polubienie

Co należy zrobić podłączając dwa telefony do jednego smart urządzenia? Napotkałem taki problem próbując podłączyć żarówkę Yeelight przez apkę (yeelight) do iPhona mojej narzeczonej. Żarówka działała z moim telefonem, jednak żeby sparować ją z iPhonem trzeba było ją zresetować. Przez to ja straciłem do niej dostęp.

Wiem, że przy aplikacji Google Home można dodać członka domu i wszystko powinno śmigać, a co zrobić w innych apkach np. Hue czy SmartThings? Na obu telefonach powinno być się zalogowanym na jedno, czy na różne konta?

W przypadku Yeelight możesz udostępnić innej osobie w apce dostęp na innym urządzeniu.

1 polubienie

Do obsługi Zigbee polecam open source’ową bramkę zigbee2mqtt. Świetnie działa z urządzeniami Xiaomi (Aqara) i IKEA. Innych nie testowałem.
Ja mam ją wpiętą do Maliny, na której mam Home Assistent, który agreguje mi informacje z innych urządzeń.

Ja obsługę świateł mam przez wifi (bezprzewodowe przełączniki - Shelly (bardzo polecam, bo cena jest bardzo dobra)) oraz lampy yeelight (wifi), dalej mam wpięte różne czujniki od Xiaomi przez Zigbee, dużo sensorów po wifi (wszystkie DIY oparte na NodeMCU), odkurzacz, detekcję osób (bt, router, geolokacja).

Dla chętnych jak wrócę z urlopu mogę odesłać kilka źródeł do kopania, ja w to wsiąkłem bo de facto prawie wszystko można zrobić samemu przy niewielkich kosztach (open source + AliExpress) I niewielkich umiejętnościach (tutoriale w sieci).

8 polubień

U mnie to się jeszcze nigdy nie zdarzyło, a trochę rzeczy mam - głównie Hue i Aqara. Próbowałeś zrestartować wtedy Apple TV?

Ogólnie Aqara to dla mnie największe HomeKitowe odkrycie - ich czujniki działają doskonale, trzymają na baterii minimum rok, a kto wie czy nie kilka razy więcej, zero opóźnień, ceny takie, że taniej to już za darmo musiało by być. Jedynie co do czujnika ruchu mam zastrzeżenia, bo po aktywacji trzyma taki stan 1 minutę, a wolałbym kilka sekund jak Hue (czujnik wibracji też minutę, ale tam mi to pasuje).

Największe rozczarowanie to Eve Energy - nigdy więcej nie kupię na BT czegokolwiek, w czym oczekuję szybkiej reakcji. Adapter sieciowy Xiaomi ma 1000 razy mniejsze opóźnienia. Zaletą Elgato jest jedynie to, że w automatyzacjach można używać aktualnego poboru energii.

Dla mnie najważniejsze w Smart Home jest to, żeby wszystko działo się automatycznie, a nie żebym musiał myśleć jakie światło w danej chwili chcę, kiedy coś włączyć/wyłączyć itd. Jeszcze trochę rzeczy muszę ulepszyć, ale prawie wszystko mam ogarnięte. Inaczej się wszystko zachowuje za dnia, inaczej w nocy, inaczej gdy oglądam filmy itd. Przez pierwsze 2 lata musiałem bardzo dużo gadać z Siri (że ma włączyć światła i jakie itd) i na początku wydawało się to fajne, ale na dłuższą metę było bez sensu. Teraz moja rola ogranicza się do przywitania się z Siri rano i pożegnania z nią przed spaniem, a i to w iOS 13 pewnie zautomatyzuję i każdemu polecam dążenie właśnie do maksymalnej automatyzacji, a nie ciągłego klikania w piloty i wydawania komend.

Protip: mega przydają się w automatyzacjach wirtualne przełączniki postawione na Homebridge.

Co do realnych korzyści w życiu, to u mnie są ogromne - dawniej wieczne problemy ze spaniem, a po zautomatyzowaniu oświetlenia umiem normalnie funkcjonować w dzień i spać w nocy. Reszta jest mniej istotna, ale niesamowicie ułatwia życie i już nie ma powrotu do życia bez tego.

3 polubienia

True. @Voland mądrze gada!

A co so Aqary to jest to… Xiaomi :slight_smile:

Sam czekam na iOS 13 żeby zrobić pewną automatykę, której teraz nie zrobię. Jak mam ustawiony budzik na 6:00, to chcę mieć zapalane światło w kuchni (light strip), a jak nie to nie… Shortucts to ogarną.

Tak w temacie :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Xiaomi współpracuje z Aqarą i wiele ich smart produktów różni się tylko detalami, ale Aqara to nie jest Xiaomi, ani nawet do Xiaomi nie należy. Współpracują obecnie w zakresie smart home i tyle.

hmm no nie wiem jak to jest, na ich stronie sami nazywają siebie firmą należącą do ecosystemu Xiaomi, który jest top inwestorem, więc czy nic wspólnego z Xiaomi nie mają to bym nie powiedział :slight_smile:

http://www.lumiunited.com/nav/about/about.php

Philips też jest częścią ekosystemu Xiaomi i mnóstwo innych firm, ale Philips to nie Xiaomi.

a top inwestorem w Philipsie jest Xiaomi? :slight_smile: Nie no bez kitu, wiesz jak to działa w Chinach. Kapitałowe uzależnienie jest równoznaczne. Sami sobie mogą podetrzeć tyłek tymi produktami. Xiaomi każe, to firma robi. Trzeba będzie zamontować backdoor dla rządu, to się zamontuje :slight_smile: