🤓 Smart home

Ostatnio szperałem trochę w smart house’owym temacie i zrobiłem małą listę rzczy, które niebawem chciałbym wprowadzić w domu. Proszę Was o rady czego lepiej unikać, co kupić itp.
Z racji tego, że nie jestem bardzo wymagający i bardziej rozbudowne systemy, jak Raspberry Pi, to dla mnie czarna magia, bazować będę na Google Home, które posiadam.

1. Tu pierwsze pytanie - czy w momencie, gdy przesiądę się na iPhona, Gooogle Home będzie śmigać tak, jak powinno, czy pojawić się mogą jakieś zgrzyty?
  2. Zadowolić się GH czy kupić inny hub, jak naprzykład polecany przez wiele osób Wink Hub?
  3. Żarówki - tu mam kolejny problem. Inwestować w LIFX lub Phillips Hue, czy zadowolić się czymś tańszym, jak chociażby Xiaomi Yeelight?
  4. Smart gniazdka - najczęściej polecane są TP-Link, ale znaleźć można też tańsze, takie jak Koogeek, Merros czy Teckin, które mają całkiem niezły czas reakcji.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie odpowiedzieć chociaż na część moich pytań i pomożecie mi w wyborze :slight_smile:

• Co do żarówek to jednak lepiej albo Phillips Hue albo Ikea TRÅDFRI - lepiej mieć pewność że to będzie wspierane przez dłuższy czas a z tanimi rozwiązaniami tego nie wiesz. No i jednak bramka :smiley:

Co do żarówek jeszcze. Mam właśnie od niedawna i yeelight i Hue. I muszę przyznać, że tak jak do samego świecenia nie mam uwag i nie widzę dużej różnicy (choć jeśli ktoś by mnie zmusił do wyboru to powiem, że Hue świeci lepiej) to jednak aplikacja i rozwiązania grupowania, harmonogramow itp są lepsze w Hue.

1 polubienie

Czemu bramka i jeśli tak to jaka? :slight_smile:

Bo bramka ikea + urządzenia komunikują się po ZigBee więc nie obciąża ci interfejsu wifi na routerze, nie musisz nadawać żarówkom IP i nie będzie tak łatwo się do nich dostać z internetu jak to taniej chińszczyzny działającej na wifi po IP.

2 polubienia

Czyli ta bramka z Ikei pracuje z urządzeniami zarówno pod WiFi, jak i Zigbee? Czym wtedy najlepiej włączać te żarówki? Aplikacją dedykowaną od Ikei?

Bramka pracuje tylko z Zigbee.
Bramka to tylko tłumacz wifi>Zigbee.
Możesz przez aplikacje ikea, ale możesz tak samo podpiąć pod homekit, alexe czy Google.

1 polubienie

Z urządzeniami komunikuje się po zigbee a do netu podłączona musi być po kablu (przynajmniej niedawno jeszcze tak było). Generalnie można użyć aplikacji ikea albo apple home, aplikacja ikea jest ci potrzebna do sparowania nowych urządzeń (o ile się nic nie zmieniło).
PS Żarówki ikea można dołączyć do bramki (mostka) phillips hue.

Więcej tu:

Żarówki można łączyć z mostkiem Hue? To mnie teraz zainteresowałeś. Nie miałem o tym pojęcia.

Od dość dawna :slight_smile:
Zigbee to zigbee, pierwsze wersje żarówek ikea wymagały aktualizacji softu, te które są obecnie w sklepach powinny działać z mostkiem hue po wyjęciu z pudełka - więc jest to tania opcja na rozszerzenie swojego setup’u jak już masz hue w domu.
Ja osobiście jednak wolę ikea - tańsza dużo niż phillips :smiley:

Mostek kupiłem za 40zł. Udało mi się na dwóch aukcjach za w sumie 220zl wylicytować 4 żarówki e14 white, więc tak dużo nie wydałem, ale teraz faktycznie z Ikei mógłbym sobie spokojnie dalej rozszerzać system.

1 polubienie

Prawie tak :slight_smile: Zigbee smart light connector. On wykorzystuje protokół Zigbee, ale nie podłączysz do mostka np elektrozaworu lub siłownika rolet. Tylko światło :slight_smile:
Tutaj jest lista kompatybilnych źródeł światła (również 3rd party). Tak Tradfri jest na liście :slight_smile:

Cały czas wielu rzeczy nie rozumiem. W momencie gdy mam GH, to pod niego podłączam most, który obsługuje tylko światło? Mógłby ktoś mi to rozrysować?

Masz router wifi. GH masz podłączone przez WiFi do sieci. Mostek od świateł masz podłączony kablem Ethernet do gniazda w routerze.
W aplikacji od świateł (Ikea, Hue itp) instalujesz mostek, żarówki itd. Teraz w aplikacji GH łączysz usługę od mostka np Philips Hue z GH i ustawiasz sobie wszystko w GH (pokoje, nazwy żarówek itp). I chyba gotowe, jak będziesz mówił do Googla to powinien zapłać i gasić światła.
Przepraszam, że to nie rysunek, ale nie chciało mi się iść do komputera, a na telefonie słabo się rysuje.

2 polubienia

Będąc bardziej precyzyjnym to w aplikacji producenta urządzenia zwykle jest funkcja łączenia usługi z Google Assistantem czy HomeKit. Alexa ma swój store ze skillsami, więc tam to trochę inaczej się odbywa

Dlaczego nie warto inwestować w najtańszą chińszczyznę:

1 polubienie

Ok, rozumiem. A jeśli zdecyduje się na jakiś inny hub, który również obsługuje zigbee, to oprócz żarówek (zigbee) mogę do niego również podpiąć np smart gniazdko po WiFi? Czy wtedy łączyć je bezpośrednio z GH?

To tak nie działa do końca. Świat smarthome jest rozwalony przez niekompatybilne ze sobą implementacje producentów. Tu trzeba googlować i sprawdzać czy dane urządzenia ze sobą gadają czy nie są blokowane. Na ogół problemu nie ma, ale na wielu forach homekitowych można się naczytać wielu przypadków dziwnych.

Zigbee to jest protokół, a nie otwarte API. To jak WiFi, w ramach protokołu producenci mogą zezwalać na pewne integracje lub nie. Np Legrand wymaga swojej bramki zigbee.

Jeśli już z czegoś bym korzystał to byłoby to bardziej mainstreamowe :wink: jak nie będzie pasować do huba, to powinno do GH. Jaką więc wybrać bramkę ogarniającą Zigbee?