a po co tak? Zasięgu Ci nie starcza po prostu? Jeśli nie to może pomiędzy pomieszczeniami jakieś gniazdko daj, żarówkę albo coś innego wpiętego do prądu i będziesz miał zasięg.
Ja z jednego routera mam jakieś 700m2 zasięgu
Istnieją też Zigbee repeatery jak nie chcesz żarówek czy gniazdek
Problemu aktualnie nie mam- chciałem podkreślić że nie można mieć kilku kontrolerów ZHA w jednym systemie.
Ale ogólnie przenoszenie sygnału między piętrami to niełatwa sprawa. Repeatery psują feng shui, bo zazwyczaj są to brzydkie usb sticki, albo wtyczki (i trzeba mieć gniazdka przy samych schodach).
A światła przy przełącznikach klatkowych to temat na dojtorat
Nie trzeba
Trzeba tylko przestać myśleć w kategorii przełącznika klatkowego a zacząć w kategorii “włącznik właściwy” i “piloty do sterowania włącznikiem właściwym”.
Mam tak rozwiązane np. światła balkonowe które początkowo miały przełączniki klatkowe.
Zero problemów. Ja mam moduł dopuszkowy przy schodach i działa pięknie, a w dodatku jest sam dalej repeaterem sygnału na piętro.
Każde urządzenie wpięte do sieci buduje mesha. U mnie te zasięgi są nawet od oddalonych ruterów przyzwoite co powoduje, że cała sieć jest rock solid.
Tu wykrawek mapy ruterów jak są ze sobą powiązane
Z tego co wiem dopiero od jakiejś rewizji rpi 4 mozna bootowac z dysku
Czy dopuszkowe sterowniki, które działają też z włącznikiem, potrzebują większej puszki (niebieskiej) czy też wystarczy standardowa pomarańczowa ta głębsza. Będę montował kilka w miejscu gdzie Smart Home pojawi się później, ale chcę być przygotowany.
Czy do takiej puszki muszę pociągnąć 3 czy 2 kabelki?
Ja mam w pomarańczowych. Jak jest 1-2 przewody to będzie ok. Jak masz np włącznik krzyżowy albo schodzi się więcej przewodów to trzeba brać większą puszkę. Ja je podsuwałem trochę (pomarańczowe)
Więc jakbym teraz robił to albo niebieskie puszki albo sterownik w rozdzielnicy
Bierz jak najgłębszą puszkę. Może faktycznie 3 kabelki (z N) to nie będzie problem ale cokolwiek więcej czyli krzyżowe czy mostki to już jest rzeźba. Ja sobie tak palce haratam za każdym razem jak mam potem te druty skręcić, wepchnąć, zmieścić.
Bierz jak najgłębsze. Najwyżej nie wykorzystasz, a co ja się ostatnio okurwowałem przy zwykłych montując smart włącznik (więc takiego samego rozmiaru jak zwykły włącznik) to moje.
Monter smart domowych rzeczy sugerował puszkę minimum 60mm, ale elektryk napakował tyle kabli, że i tak musiał trochę się wkuć. Więc bierz minimum 60mm, ale głębsze będzie lepsze.
Tylko te niebieskie to jakby 2 puszki obok, to w cholerę dodatkowego kucia
Zapewne będziesz korzystać z otwornicy. Dodatkowy otwór poniżej puszki jest jak najbardziej tego warty.
Do puszki najlepiej doprowadzić fazę, neutralny i oczywiście przewód do lampy.
Sam mam te głębsze pomarańczowe i niebieskie. I przy pomarańczowych mam problemy i upycham switch z włącznikiem
@luke-g dziekuje za polecenie skyconnect
@maciejbuchert w porownaniu do mojego starego conbee to dziala szybciej wszystko. Nie wiem czemu, ale tak po prostu jest. Do tej pory przyzwyczailem sie, ze jak klikalem na smart wlacznik, to swiatla w kuchni zapalaly sie po 3-4 sekundach, teraz to jest instant.
Nie miałem porównania więc myślałem że to normalne ¯_(ツ)_/¯
Jak zrobić w apple home żeby światła świeciły na określony kolor w zależności od pory dnia?
Jeśli żarówka nie ma adaptive lights to możesz to zrobić tylko automatyzacjami tj. jest godzina taka, to żarówka świeci na taki kolor. Czyli normalna automatyzacja, triggerem jest czas, wybierasz akcesoria, który dotyczy automatyzacja i nadajesz kolor + % mocy wybranym żarówkom.
mam adaptive lights, ale chciałbym osiągnąć efekt danego koloru i mocy po włączeniu pstryczka w zależności od czasu.
Może skrótami można to zrobić.
np. jeżeli włącznik jest włączany i jest godzina pomiędzy 20:00 a 6:00 to ustaw światło na 20% czerwonego.
a jak jest pomiędzy 6:00 a 20:00 to 100: biały.