🤓 Smart home

Zapraszamy do home assistant, bo w home.app tego się nie da zrobić niestety

2 polubienia

To teraz muszę poszukać jak to postawić na Synology.

Na Synology bardzo prosto, nawet taki indolent jak ja dał radę. Stawiasz VM z obrazem HAOS i działa. Parę minut roboty. Mnie się udało za pierwszym razem bez instrukcji, ale instrukcje są w Internetach :slight_smile:

1 polubienie

A jak to zrobić w HA?
Pytam, bo jak mi zaraz napiszesz, że wystarczy wykręcić żarówkę, podpiąć pod 2 i 7 pin układ GTB49666 kupiony na alliexpres, zrootować urządzenia, a później już z górki. Wystarczy zainstalować TKRS z nakładką TRA, tam wejść w ustawienia zaawansowane…

to sobie jednak daruje :wink:

4 polubienia

Nie, nie, w HA robisz tak, że po prostu robisz skomplikowaną automatyzację, która jest wywołana na klik. Tam masz różne ify, endy i tak dalej, więc robisz:

• automatyzacja zaczyna się po kliknięciu przycisku,
  • sprawdza jaka jest godzina
  • jeśli rano to robi x i koniec poleceń,
  • jeśli wieczorem to robi y i koniec poleceń,
  • otherwise robi z i koniec poleceń
1 polubienie

Można też tak:

Ale sam nie sprawdzałem bo jestem leniwą bułą

1 polubienie

Mam nadzieje, ze to ostatnie pytanie.
Mój smart chom w większości opiera się o aqara.
Niestety włączniki jak i bramka są na region Chiny, dlatego, że jak zaczynałem to nie było europejskich serwerów. Słyszałem, ze w HA robię własny serwer z którymi łączą się urządzenia.
Pytanie:
Czy jak mam urządzenia w tym bramkę aqara na region CH, ale mam też urządzenia na EU to w HA będę je widział razem (w apple home je widzę).
Chodzi bardziej wyzerowanie domu i stawianie wszystkiego od początku w HA. Podpinam bramke aqara z regionu CH i pod nią podpinam zamek aqara U200 z regionu EU?
I pytanie trochę podobne:
Jak już mam cały smart home to czy on zaimportuje się do HA? czy będę musiał stawiać go od początku? A jak już będę miał wszystko zaimportowane do HA i jak wyrzucę urządzenia z apki aqara, to czy one zostaną w HA?

mam filtr powietrza z chinskiego regionu, wyciagnalem API key, i o ile dobrze zrozumialem, moge mu chyba teraz odciac komunikacje z internetem, bo powinien dzialac lokalnie.

W HA stawiasz wszystko od nowa a twoja bramka nie jest bramka aqara tylko dzynks na usb ktory sobie wybierzesz (polecam polecany tu juz skyconnect). W takiej opcji nawet nie bedziesz w stanie dodac bramki aqara to ha (mi sie przynajmniej nie udalo). Urzadzenia aqara chn wzasadzie bez problemu sie lacza z ha przez zha ale dobrze zebys przejrzal liste czy na pewno wszystkie.

Nie da sie importowac domu z aqara do ha

Jesli sie juz zdecydujesz to ja najpierw postawilem dom na ha a potem usunalem wszystkie urzadzenia z ramki aqara logujac sie do aplikacji aqara. Kolejnosc nie ma znaczenia ale w razie checi powrotu bedzie Ci latwiej (chodz z tego co pamietam i tak bedziesz musial parowac urzadzenia na nowo).

Część bramek Aqary można przełączyć w tryb Matter, a wtedy można zobaczyć ją (tzn np jej lampkę) i urządzenia do niej podpięte w HA właśnie przez integrację Matter

Tak, ale niestety nie wszystko jest dostępne przez matter (np. zużycie prądu). Niby matter 1.3 już to obsługuje, ale musi go obsługiwać bramka. Czekam na nowy fw do hub m2 już jakiś czas, ale nie wiem czy się doczekam :smiley:

IOS18 załatwi sprawę.

1 polubienie

Pytanie dotyczące iPada widzącego na ścianie.
Nie chodzi mi o obsługę HK (może czasami) ale chce, żeby pełnił funkcję kalendarza. Przy ruchu będzie się wybudzał i pokazywał kalendarz. Jak to wygląda pod względem bezpieczeństwa?
iPad będzie cały czas odblokowany, co gdy ktoś się np włamie i go ukradnie? Jak to rozwiązać?

Może jakaś automatyzacja typu: gdy opuszczam dom → zablokuj?
Przywołuję forumowego specjalistę od takich tematów: @piotrek69 :smiley:

2 polubienia

Dummy account i share’owanie kalendarza?

Mam ten sam problem tylko z Androidem, póki co jeszcze nie wymyśliłem nic mądrzejszego od konta guest i zalogowania się wyłącznie do dwóch aplikacji.

3 polubienia

Może MDM ? Np mosyle, jest darmowy i ma sporo opcji, jak ktoś go ukradnie to będziesz wiedział o tym a tam możesz go zablokować czy wyzerować, zresztą sam iCloud też to robi.

1 polubienie

Utwórz nowe konto i dodaj je do rodziny, będzie łatwo udostępniać kalendarz, a dodatkowo możesz zrobić automatyzację, żeby zablokowało ekran albo wyłączało urządzenie po odłączeniu od zasilania. Nie testowałem tego wyłączania ani blokowania, więc musisz sam sprawdzić jak to działa.

1 polubienie

Kiedyś to się nazywalo “kiosk mode” - aby z niego wyjść, trzeba było podać hasło

2 polubienia

Cały czas jest. Używam żeby dzieciaki nie włączały nic innego niż bajki na ipadzie/iphonie jak już dostaną siedzę do ręki.
Wchodzisz w ustawienia → dostępność → dostęp nadzorowany

1 polubienie

Dzięki Panowie za pomysły, będę się bawił w najbliższych dniach :slight_smile: