🤓 Smart home

DS920+ z 12GB RAM

3 polubienia

Da się dodać urządzenie androidowe do Homebridge, żeby widzieć jego poziom baterii w Apple Home?

Nie wiem jak homebridge ale HomeKit wystawiony przez homeassistant przekazuje stan baterii w każdym urządzeniu :slight_smile:

Mordki, jaki teraz najlepiej dongiel USB kupić pod zigbee?

Skyconnect

2 polubienia

To to? @luke-g

Jak już kupisz to podziel się opinią.

Mam od pół roku, śmiga aż miło, dokładnie taki dongiel:)

1 polubienie

Tak to Skyconnect :slight_smile:
Też mam, ale obecnie działa jako Thread Border Router (z całymi dwoma urządzeniami od Aqary), bo Zigbee załatwia mi Sonoff ZBDongle-P.

Sprawdzałem zasięg obu (po wgraniu do sonoffa fw z +20dBm) i mimo, że dongiel od Sonoffa ma antenę, to było bardzo podobnie.

Kupilem, czekam na dostawe :slight_smile:
Napisze czy dziala, ale pewnie nie bedzie to idealnie proste, bo plany w zyciu sie zmieniaja i aktualnie mam zamiar miec HA jako kontener dockera odpalony w kontenerze LXC ;D

zmieniłem z ConbeeII jakieś 4-6 mies temu i od tego czasu wszystko rock-solid! Ubolewam tylko, że musiałem zmienić z z2mqtt na ZHA ale na moje potrzeby wszystko działa. Kucowania miałem tylko z 2 bezprzewodowymi przełącznikami (1. aqara podwójny - żeby działały 2 i 3 kliki 2. remote ikea ze ściemniaczem). Ale są do tego rozwiązania w necie copy-paste.

Ja i tak ZHA uzywam, wiec dla mnie zadna roznica :smiley:

Rozumiem, ze wszystkie urzadzenia jakie mam teraz bede musial na nowo parowac?

Aktualnie mam kontrolery rolet i bramkę Tuya. I integracja Tuya z HA powoduje, że wszystko działa odwrót. Przycisk do góry opuszcza rolete. Strzałka na dół otwiera.

Czy to się rozwiąże z nową bramką?

Przestaw sobie w automatyzacji i po sprawie

Uzywal ktos rozwiazania typu SMLIGHT SLZB-06M Zigbee LAN POE Coordinator ?

Bo buduje sobie klasterek, ale nie chce miec na kazdym node osobno dongla na usb, a tutaj jest sytuacja prosta - zamiast dongla uzywa sie urzadzenia podlaczanego po sieci, wiec moglbym migrowac sobie HA miedzy nodami klastra bez problemu.

if dogóry then nadoł

if nadol then dogóry

I masz infinity loop :slight_smile:

No nie bo if button_up pressed or hold then down i to samo do buttona down

Nie wiem czy o tym samym mówimy- chciałem sobie zamontować mostek lan/zigbee w piwnicy, żeby z jednej instancji HA sterować automatyzacją w kotłowni, a do komputerka na którym biega HA mieć podłączony mostek na USB i z niego ogarniać resztę domu. I niestety można tylko jeden fizyczny kontroler ZHA dodać do HA :disappointed:

Na z2m mógłbyś sobie postawić drugą prostą maszynkę z drugą instancją (i koordynatorem) i pchać wszystko na główny broker na HA.

Na zha chyba nie da rady. Mógłbyś próbować wzmocnić sygnał jakimiś żarówkami/gniazdkami.

1 polubienie

ktoś może ma raspberry pi 3b i zamiast SD podpięty SSD na system?

drugi dzień wertuje różne tutoriale, filmiki na YT, chatGPT i nie idzie, mam SSD Samsunga po USB podpięty i wrzucam na niego Raspberry Pi OS, albo HomeAssistant OS i moje Raspberry nie chce bookować z tego dysku, robie jakieś komendy w plikach i inne takie ale za cholerę nie działa, większość tych poradników się przedawniła ale może ktoś ma jakiś skuteczny sposób na to?