🤓 Smart home

Ale to kolejna subskrypcja

Na IP usability HK zdecydowanie wygrywa. Sam też wolę sterować z telefonu przez HK. Opcja że nas ikonę go mądrego domu w Control Center bardzo przyspiesza dotarcie do konkretnego switcha.

Jeśli masz swoją domenę to łatwo i za 0 PLN można HA wystawić na świat za pomocą cloudflare tunnels GitHub - brenner-tobias/addon-cloudflared: Connect remotely to your Home Assistant instance without opening any ports using Cloudflared.

Akurat nie chce go wystawiać. Mam dostęp do domu po VPN i to mi wystarczy.

Tutaj wskazałem najprostszą drogę. Drugą metoda jest CF tunnel. Ja sam mam reverse proxy + otwarte porty

Hmm… nie wykluczam, że tak się to skończy :slight_smile: Zobaczę, jak to wszystko będzie działało.
A jak wtedy wygląda aktualizacja firmware takich urządzeń?

O, dokładnie to :smiley:

Ale problemem nie jest osobny dashboard dla każdego z osobna, a zmiana aplikacji.

Tu wygrywa zigbee2mgtt bo tam jest OverTheAir. W ZHA też jakoś to jest rozwiązane ale przyznam że było na tyle kłopotliwe (przynajmniej jeśli chodzi o ikea smart) że sobie dałem spokój. Puki działają to nie ruszam :slight_smile:

To mnie zaciekawiłeś. Czyli urządzenia się aktualizują bez bramki producenta? Skąd one wiedzą, jaki serwer zapytać o najnowszy firmware?

Ja mam spięte Eve Thermo. Musisz mieć odpowiedni dongiel bluetooth i spinasz je tak jak każde inne urządzenie HomeKit przez HomeKit Device. Ja swój musiałem na przedłużaczu wyciągnąć z szafy, bo inaczej odległość była zbyt duża (w końcu te termostaty działają po Bluetooth). W nowymi mieszkaniu planuję kupić wszystkie na Zigbee.

Jaki odpowiedni? Bo mam tego skyconnecta niebieskiego

Posiłkowałem się tą listą Bluetooth - Home Assistant. Być może nie musisz w ogóle kupować. Jeśli usuniesz termostat z aplikacji Dom i jesteś w stanie go odnaleźć przez intergarcję HomeKit Device to znaczy, że dongiel nie potrzebny. Ja mam jakiś miniPC od Della, w kórym Bluetooth nie bangla z HA.

1 polubienie

Niby tak, ale jednak nie łączy mi się. Klikam, wpisuję nawet hasło (te cyferki) z termostatu i bez sukcesu

Skyconnect w ogóle ma Bluetooth? Bo nie widzę tego na jego stronie.

Może nie ma, ale raspberry ma

u mnie wszystkim steruje przez Siri z Home assistanta

Pytanko, powoli dochodzę mentalnie do momentu, w którym chcę wszystko mieć w HA. No i moje pytanie jest takie: czy mogę to postawić na NASie? Chciałbym trochę doprowadzić do tego, że jest to tak bardzo bezobsługowe (i jednocześnie ma wystarczająco dużo mocy) jak to tylko możliwe.

No i wiem, że jak będzie to backupy będę musiał jakoś sensownie ograć, bo już nie chcę powtórki z rozrywki która się wydarzyła parę dni temu…

@luke-g ma właśnie HA na Synology

Można o ile masz model który obsługuje dockera. Tylko odpowiedź sobie na jedno zajebiście ważne pytanie: co się stanie jak Synology szlag trafi. Czy backup ha będziesz miał na … Synology? Czy masz jakieś rpi albo minipc na którym ewentualnie szybko postawisz ha i odzyskasz backup?

1. HA - VM na Synology / NAS ; alternatywnie docker
  2. Bramka - wpięta po USB do NAS
  3. Backupy - snapshoty VMki na NAS
  4. Zerowa obsługa
1 polubienie