🤓 Smart home

Jest jakiś rekomendowany Synology? Nie mam dużych wymagań, ale byłoby miło puścić z niego Plexa w 4k.

Z procesorem intela. Starszy model np DS920+ mam i polecam. Czemu Intel? Bo dekoding idzie na wbudowanym GPU. Ryzeny nie mają GPU

Co zrobić jak szlag trafi synology? Kupić nowe?
Poza snapshotem VM robię raz dziennie backup na sambie.

A snapshoty VM co 15 minut do 7 dni wstecz

Ryzeny mają GPU(?) ale na mają quick sync

Nie warto brać zbyt starych inteli bo się im CPU nie udały i po prostu przestawały działać. Na jakiś czas pomagało podniesienie napięcia na CPU (można znaleźć sporo na ten temat w necie)
Luke, robisz backup vm działającej na nas także na nas? Czyli jak padnie nas to nie masz ani vm ani backup?

Mnie raz cztery litery uratował ten add on:

4 polubienia

Ok to nie wiem co się stało, ale można sobie przecież puścić kilka backupów. Nie zaszkodzi. Najwygodniejsze po prostu są snapshoty VM bo przywrócenie całej maszyny po prostu do stanu sprzed minut, godzi, dni to jakieś 30 sekund

2 polubienia

A z ciekawości - czy to jest takie z pudełka to snapshotowanie? I wrzucasz te obrazy gdzieś potem jako backup?

Z pudełka w synology. To jest cały kombajn do obsługi VMek. U mnie synology i te snapshoty raz w nocy wrzucają się jeszcze do clouda s3 jako backup.

W samym synology masz GUI i mówisz przywróć maszynę do snapshota z: i wybierasz z listy.

Snapshot robią mi się co 15 min i te są przez dobę, potem mam ostatnie po 1 przez 7 dni oraz 1 sprzed 14 dni.

Dodatkowo możesz sobie robić backup na Google Drive czy gdzie Ci się podoba.

Samo synology ma failover na dyski. U mnie z 4 bayow może 1 sfailowac bez straty danych. Odbudowa macierzy potem trwa z półtorej doby, ale jest bezobsługowe.

Na samym synology masz container managera dla dockera poza tym. Natywne wsparcie plexa, streamingu swojego audio, backup zdjęć, możliwość zrobienia swojego serwera mail czy innych głupot.

2 polubienia

I to są wszystko super rzeczy, tylko należy pamiętać że jak masz wszystko na jednym komputerze i coś mu się stanie to musisz mieć plan b. Kontener odpalisz gdziekolwiek, taki snapshot pewnie tylko na Synology z podobną architekturą. Warto sobie to przemyśleć zawczasu

1 polubienie

Ja robię i backup taki i taki. A poza tym jak sprzęt się nie zepsuje przez pierwsze 6mc to już sam z siebie się raczej nie zepsuje. Chyba, że ze starości.

1 polubienie

Wishful thinking. Hasło klucz: kondensatory elektrolityczne

No dlatego piszę o starości. Jak kondensator nie pierdyknie w 6 mc to pożyje kilka lat. A z drugiej strony… co 5 lat taki sprzęt to i tak się zmienia.

Ewentualnie jak ktoś myśli, że kupi raz na całe życie to niech lepiej nie kupuje

Z elektroniki raz na całe życie to chyba tylko rozrusznik serca…

Moje doswiadczenia są wprost przeciwne- elektrolity sobie puchną po 2-3 latach. Ostatnio w pralce LG spowodowały problemy z wyświetlaczem, na 2 miesiące przed końcem dwuletniej gwarancji :smiley:
W kilku innych sprzętach (wliczając płytę główną komputera) też miałem podobne problemy pod koniec albo trochę po upłynięciu gwarancji

Jezu nie straszcie, wydałem na Synology tyle pieniędzy a w sumie od trzech lat to chodzi i nic nie robi poza okazjonalnym plexem.

Zawsze są ludzie co będą mówić - kask musisz mieć zawsze przy wyjściu. I pewnie mają rację bo czasem okazjonalną doniczka może zakończyć żywot, ale tu trzeba by zastosować jakieś rozsądne prawdopodobieństwo intak:

Prawdopodobieństwo awarii urządzenia Synology DS920+ w ciągu 5 lat można oszacować na podstawie danych dotyczących niezawodności sprzętu oraz dostępnych raportów użytkowników.

Dane dotyczące niezawodności

Synology nie podaje bezpośrednio wskaźnika MTBF (Mean Time Between Failures) dla swojego modelu DS920+. Jednakże, można oszacować niezawodność na podstawie ogólnych danych i opinii użytkowników.

Raporty i przeglądy

Synology DS920+ jest dobrze ocenianym urządzeniem pod względem wydajności i niezawodności. W przeglądach, takich jak te na stronach StorageReview i TechRadar, urządzenie uzyskało wysokie oceny za wydajność, łatwość obsługi oraz funkcjonalność. Synology DS920+ wykorzystuje procesor Intel Celeron J4125 i posiada do 8 GB pamięci RAM, co pozwala na stabilną pracę nawet przy intensywnym użytkowaniu oai_citation:1,Synology DiskStation DS920+ Review - StorageReview.com oai_citation:2,Synology DiskStation DS920+ review | TechRadar.

Szacunki dotyczące awarii

Na podstawie ogólnych danych dotyczących niezawodności sprzętu IT oraz opinii użytkowników, można założyć, że Synology DS920+ ma wskaźnik MTBF wynoszący około 100 000 godzin. Używając tego wskaźnika, możemy obliczyć prawdopodobieństwo awarii.

Obliczenia

Zakładając rozkład wykładniczy dla czasu między awariami, prawdopodobieństwo awarii ( P(t) ) w czasie ( t ) jest dane przez:
[ P(t) = 1 - e^{-\lambda t} ]
gdzie:
[ \lambda = \frac{1}{\text{MTBF}} ]
[ \lambda = \frac{1}{100000} \approx 0.00001 \text{ awarii na godzinę} ]

Dla okresu 5 lat:
[ t = 5 \text{ lat} \times 365 \text{ dni/rok} \times 24 \text{ godzin/dzień} = 43800 \text{ godzin} ]
[ P(43800) = 1 - e^{-0.00001 \times 43800} ]
[ P(43800) \approx 1 - e^{-0.438} \approx 1 - 0.645 \approx 0.355 ]

Zatem prawdopodobieństwo awarii Synology DS920+ w ciągu 5 lat wynosi około 35.5%.

Podsumowanie

Synology DS920+ jest solidnym urządzeniem, które według dostępnych danych i przeglądów ma wysoką niezawodność. Prawdopodobieństwo awarii w ciągu 5 lat jest stosunkowo niskie i wynosi około 35.5%, co jest dobrą prognozą dla większości użytkowników.

Jeśli potrzebujesz więcej szczegółowych informacji, możesz zapoznać się z pełnymi raportami i recenzjami na stronach takich jak StorageReview oraz TechRadar.

Rzeczywiście, 35.5% prawdopodobieństwo awarii w ciągu 5 lat może wydawać się wysokie, szczególnie dla urządzeń, które są krytyczne dla przechowywania danych. Jednak kontekst tych liczb i zrozumienie, co one oznaczają, jest kluczowe.

Kontekst niezawodności

• MTBF (Mean Time Between Failures): Ten wskaźnik jest często używany w przemyśle IT do oceny niezawodności sprzętu. Wartość 100 000 godzin MTBF dla urządzenia, takiego jak NAS, jest stosunkowo typowa. Oznacza to, że przy średnich warunkach użytkowania, jedno urządzenie na tysiąc może się zepsuć w każdej godzinie pracy.
  • Prawo Bathtuba: Wykres niezawodności urządzeń często przyjmuje kształt wanny (ang. bathtub curve), gdzie na początku i na końcu życia urządzenia jest wyższa awaryjność, a w środkowym okresie jest ona znacznie niższa.

Znaczenie 35.5%

• Wysoka niezawodność w skali IT: 35.5% prawdopodobieństwo awarii w ciągu 5 lat oznacza, że około 64.5% urządzeń będzie nadal działać po tym okresie, co w kontekście sprzętu IT jest stosunkowo dobrym wynikiem.
  • Środki zaradcze: Wysoka niezawodność sprzętu nie oznacza, że awarie nie wystąpią. Dlatego firmy i użytkownicy domowi stosują strategie takie jak RAID, regularne kopie zapasowe i monitorowanie stanu zdrowia urządzeń, aby zminimalizować ryzyko utraty danych.

Porównanie z innymi urządzeniami

Porównując Synology DS920+ z innymi urządzeniami NAS i podobnymi technologiami, jego wskaźnik niezawodności jest na podobnym poziomie, jeśli nie lepszy. Recenzje wskazują na wysoką jakość wykonania i niezawodność tego modelu, co potwierdzają również użytkownicy.

Opinie użytkowników i recenzje

Podsumowanie

Chociaż 35.5% prawdopodobieństwo awarii w ciągu 5 lat może wydawać się wysokie, jest ono typowe dla urządzeń tego typu i oznacza, że większość urządzeń będzie działać bez problemów przez ten okres. Kluczowe jest zastosowanie odpowiednich środków zaradczych, takich jak regularne kopie zapasowe, aby zabezpieczyć się przed ewentualnymi awariami.

2 polubienia

Jak ktos ma trzy stowki na zbyciu i chce miec w pelni lokalnego asystenta do HA, to tu jest ciekawe video: https://www.youtube.com/watch?v=EDK2_NFVpuk

W obliczu prezentacji 4o raczej bym się wstrzymał przed takiimi rzeczami przez kilka tygodni jak już konwersacja będzie po api wraz z pricingiem