🤓 Smart home

Jest jeden problem z HA - trzeba mieć trochę wolnego czasu, żeby to wszystko pokonfigurować. HomeKit, Google Home czy Alexa są szybciej “gotowe do użycia”. Ja myślałem o przejściu na HA, ale nie jestem w stanie podpiąć do niego kamery Aqary, żeby działała bezproblemowo, czy chociażby bramki od IKEI.

Dlatego ja sugeruje dietpi jako OS (może być stawiany na *berry, *droid, PC czy co tam chcesz).
I w nim masz po prostu menu w którym wybierasz HA i po chwili masz działającą instancję.
Prościej się nie da.

1 polubienie

Też nie mam czasu żeby do tego usiąść. Dlatego wszystko jest w HA a kamery zostały w HK.

A czy potem nie ma problemu z dostępem do portów, USB, eth z poziomu haos po takiej instalacji?
To był u mnie główny problem - a to nie widziało karty Ethernet pomimo że ustawiałem, a to problemy z USB. I to nie była wina proxmoxa bo tam było dobrze poustawiane tylko jak dobrze pamiętam coś sprzetowo/bios

Nie. Tylko dzięki temu zacząłem w ogóle używać zigbee. Bo na dietpi to było plug and play.

1 polubienie

wracam z pytaniem o zastąpienie Somfy Tahoma, zaczyna mnie drażnić chodzenie z pilotem i chciałbym zastąpić to aplikacją, zaletą tego była by też możliwość schowanie żaluzji kiedy nie ma mnie w domu a pogoda mogła by je uszkodzić.

Z tego co wiem bramka Tahoma komunikuje się chyba z żaluzjami przez 433 MHz, ale mogę się tu głęboko mylić, sama Tahoma kosztuje normalnie w granicach 800zl więc grubo przesadzili i teraz pytanie jak to zastąpić, może to być później kontrolowane przez dowolną aplikację, czy homekit, home assistant czy aplikacje somfy ale żeby była opcja kontroli podnoszenia/opuszczania oraz regulacji lameli.

Co trzeba dokupić do raspberry pi żeby to działało bo już się pogubiłem w tych wszystkich bramkach, esp, modułach, chipach i pierdyliardzie repo z githuba :exploding_head::face_with_spiral_eyes:

ps. pilot jest do tego taki i tu widzę częstotliwość 868 - 870 MHz i teraz to już zgłupiałem totalnie

Z tego, co wiem, to ludzie w podobnych celach używają RTL SDR i odrobiny kucowania. 433MHz i 868MHz są bezpozwoleniowe, więc jednym takim modułem opierniczysz i żaluzje, i potencjalnie pobieranie danych ze stacji pogodowych (te zwykle są na 433MHz) - da się to zrobić na HA, z HK pewnie będziesz miał mniej szczęścia

dzięki za odp, widzę tekst, słowa, ale RTL SDR nawet w googlu nic mi to nie mówi, widzę jakiś dongiel niby do TV z usb i co? wpinam to do raspberry, instaluje jakąś paczkę i to się dogaduje z żaluzjami i mogę nimi sterować w HA? bo ten dongle też widzę że są po 80zl a są i po 300zl (300 to już chyba kosztuje z somfy jakaś niby bramka która ogarnia to plug n play)

1 polubienie

+1 :joy:

1 polubienie

no dlatego trzeba trochę tłustych włosów :stuck_out_tongue:

Ja myślałem że wraca temat RTL7 z jakiegoś powodu :joy:

Będę zmieniał router w domu pod który jest podpięty HUB aqara. Jak mogę zrobić przełączenie pomiędzy routerami, tak aby nie rozsypał mi się smart home?

Nie mam huba Aquary ale mam bramki z Hue i z Tuya. Wymiana routera niczego nie zmienia, wszystkie urządzenia idą do bramki po zigbee a to, że samej bramce zmieni się adres IP to jeden pies.

2 polubienia

Tak jak Tadek. Ten HUB (bramka) jest Twoim smart home. Router masz tylko po to aby go połączyć z serwerem w chinach i żeby Ci wykonał automatyzację :wink:

3 polubienia

Kupiłem dongla na zigbee + zigbee’owe czujniki (dwa jakieś na testy za grosze). Zaczynam, przenoszę wszystko z homekita na homeassistant. Automatyczna kopia HA + upload do chmury już jest, więc teraz spokojnie robię sobie dashboardy, dodaję nowe rzeczy, ustawiam automatyzacje… No generalnie zostawiam homekita za sobą (chociaż oczywiście będzie tam dostęp do klikania) i będę żył jak król

7 polubień

inne życie jak to wszystko już się ustawi i działa! (a taki byłem początkowo sceptyczny jak mi się nie udawało tego dobrze postawić…)

No to teraz Pan Paweł wyląduję na Pixelu za 5… 4… :smiley:

1 polubienie

Prędzej zegarek (Withings/Garmin), ale Pixel 8a (albo 8 Pro jak potanieje sub3000) to pewno wleci za jakiś czas.

No ale najpierw to zrobimy domek w HA.

Na niemieckim guglu dopiero co była promka

Co jedynie dowodzi, że jak nie zależy Ci na dodatkowym zegarku, słuchawkach czy co tam teraz będą dawać, to nie opłaca się kupować Pixeli na premierę :smiley:

Za 399€ to aż się zastanawiałem czy Oxanie nie wymienić telefonu (ale się powstrzymałem na szczęście).

3 polubienia

No i witam serdecznie. Ja wiem, wygląda jeszcze słabo, ale dodałem już wszystkie urządzenia (oprócz kamer) do większości pokoi.

10 polubień

Widać, że sąsiadka z góry zamknęła okno :wink:

6 polubień