🤓 Smart home

Pomozcie wydac pieniadze.
Szukam kamerki, ktora

• dziala z baterii (moge ewentualnie podpiac powerbank, ale kluczowe aby nie miala duzego poboru mocy)
  • wykrywa ruch i nagrywa tylko wtedy na karte SD jak i po sieci
  • integruje sie z home assistant, ewentualnie z NVR od Synology
    Potrzebuje ja zamontowac w komorce lokatorskiej, do ktorej juz kilka razy mi sie wlamano. Raz stracilem stara wiertarke, a kolejne 2 razy … zapasy jedzenia, czyli np konserwy czy herbate Lipton :smiley:
    Idealnie, gdyby np walnela fleshem po oczach, zeby typ wiedzial, ze jego selfie juz poszlo w siec, ale z takimi sie nie spotkalem, wiec nie musi byc.
    Kamerka moze byc chinska, o ile da sie podmienic firmware.

Nie testowałem jeszcze integracji z HA (bo zbieram się do HA jak sójka za morze) ale ponoć integracja istnieje.

Z tym się nie spotkałem, ale jakiś mały strobo na baterie z czujnikiem ruchu? Tylko wtedy zamontowałbym prawdziwą kamerę gdzie indziej a obok strobo dał atrapę, bo złodziej w pierwszym odruchu złapie za kamerę i spierdoli.

Edit: tu link ze wszystkimi bateryjnymi Eufy

https://www.eufy.com/eu-en/collections/battery-camera

1 polubienie

coś się chyba z przecinkami p̶o̶j̶e̶b̶… poprzestawiało temu misiu…

2 polubienia

Ja na coś takiego się szykowałem.

2 polubienia

troche jakby liczylem na inna polke cenowa, ale przeciez powinienem wziac margines, gdzie pytam. Tanie rzeczy? to nie tutaj…

Albo dobre albo tanie :smiley:

Tak swoją drogą, masz tam Internet w tej piwnicy/komórce? Czy jest na tyle blisko mieszkania, że złapie wifi?

Jeżeli jest obok mieszkania, może wystarczy dobrze widoczna atrapa kamery?

Wifi jest, ale co za radocha z atrapy?

Co tu się wydarzyło z tymi cenami?! Nie mam pojęcia skąd @Tadek wynalazł ten link, ale te ceny są totalnie z d…
@Marx zerknij może sobie na tę, ona jest najtańsza od eufy, która nie wymaga bazy:

1 polubienie

Może być problem z zasilaniem solarnym w ciemnej komórce :wink:

Solar to tylko dodatek, możesz spokojnie ją ładować z gniazdka :slight_smile:

1 polubienie

czy ktos ma problem z homekit…odkad sie poszedl update na ta ich nowa infrastrukture ciagle wysypuje mi huby.
Mam homepoda mini jako hub do tego philips hue i aqara hub i homekit pokazuje ze oba huby poza tym od nich oczywiscie sa niedostepne ale w hue widze ze hub dziala i aqara tez sama dziala.
Dodaje na nowo podziala dzien i znowu niedostepny :confused:
ktos mial cos podobnego?

Ja tak tylko tu zostawię myśl… a home assistant działa zawsze. :relieved:

2 polubienia

W sumie bym z chęcią wystartował z ha
Ale jak się za to zabrać

Szybko :rofl:

A poważnie to albo vmka, albo docket albo coś w stylu rpi z dietpi jako os na tym i działa

Z mojego doświadczenia to jeśli nie masz sprawdzonej maszyny i doświadczenia z vmkami to najlepiej stary laptop albo PC o postawienie HA os na dedykowanej maszynie. Odpada Ci sporo problemów ze stawianiem systemu. Albo docker na synology (nie robiłem ale z tutoriali wydaje się łatwy).
Do tego sky connect jako „bramka” i integracja po zha.

Ja zacząłem od vmek, conbee II, z2m i kląłem bo na każdym kroku problem i debugowanie.
Postawiłem na starym Lenovo, zmieniłem conbee na sky connect i z2m na zha I home assistant jest rock solid!

1 polubienie

W najnowszej aktualizacji apka TUYA juz nie ma widgetu, który pozwalał na dostęp do scen “tap to run” :lying_face:

1 polubienie

Metod instalacji jest wiele, niektóre trochę trudniejsze, niektóre trochę łatwiejsze. Tutaj masz opisane różne metody. Moim faworytem jest chyba Snap, ale z tego co widzę, to traci się niektóre możliwości, za to łatwość instalacji jest iście wysoka.

Na androidzie ciągle jest

Swoją drogą chyba nigdy do niczego nie użyłem

To jest wewnątrz apki, też to mam. Chodzi mi o widget na stronie startowej

2 polubienia