Selfhosted

Ja to wiem. Ale u mnie to i tak będzie chodzić w okolicy max zawsze XD

https://marcin-lis.pl/technology/new-toys-in-my-garage/

1 polubienie

Cos sie wysypalo

CF tunnel. Nie kumam czemu, ale momentami tak jest. Wyczyscilem cache w CF, powinno byc juz ok.

Polecam sobie na jakimś VPS (choćby na mikrusie) postawić uptime kuma żeby być na bieżąco :slight_smile:

Stawiam właśnie wstęp do nasa w domu w postaci starego desktopa Lenovo na intelu 4gen. Napisałem wstęp, bo za jakiś czas będę chciał go wymienić na jakieś Synology. Na serwerze chcę postawić HA, PiHole i Frigate do nagrywania klipów z kamer dookoła domu.

Zamówiłem sobie już dysk twardy HDD WD Red 2TB który później będę chciał przerzucić do NASa. Tutaj pojawia się pytanie - instalować na nim debiana i cały soft który wymieniłem, czy postawić system na jakimś SSD/microSD (które mam z maliny)?

microsd to kiepski pomysl bo nie ma zbyt duzych zywotnosci i pewnie predkosci. SSD nie wydaje sie zlym pomyslem, mozesz oddzielic system od aplikacji. Pytanie jak bedziesz odpalal aplikacje. Osobiscie mam Kubernetes, a jedno komputerowo nadal szedlbym w dockera.
Przemysl tez instalacje HA - wersje managed HA czy jak to sie tam nazywa. Na zwyklym Debianie HA nie bedzie mial instalacji pluginow w taki sam sposob.

Kubernetes to nie, chcę to zasetupować żeby działało zamiast bawić się z Terraformem :grinning:

Raczej wszystko pójdzie w dockera. HA na malinie mam teraz w wersji container i jest ok. Gdy będę potrzebował pluginów to najwyżej wtedy będę się zastanawiał nad ustawieniem wszystkiego od nowa.

Zainstalowalem sobie: https://www.tubearchivist.com/
Powiem wam ze zapowiada sie swietnie. Za pomoca plugina do przegladarki jednym klikiem video dodaje mi sie do kolejki i sciaga na moj server. Mozna tez automatycznie subskrybowac i sciagac cale kanaly czy playlisty.

Przy okazji polece jeszcze swietny multitool do pdf: GitHub - Stirling-Tools/Stirling-PDF: #1 Locally hosted web application that allows you to perform various operations on PDF files

4 polubienia

No to znalazlem cos prostszego: GitHub - kieraneglin/pinchflat: Your next YouTube media manager
Dziala bardzo szybko i sprawnie, proste i intuicyjne w konfiguracji i obsludze. Jeden Docker image, automatycznie sciaga playlisty/kanaly, moze pomijac shortsy i live, oraz - co Was chyba najbardzej zaninteresuje - robi z takich sciagnietych kanalow kanaly RSS, ktore mozna wykorzystac jako podcasty.

4 polubienia

Ci którzy są na telegramie wiedzą, że od dość długiego czasu zapewniam usługę która robi z YT podkasty :rofl:

1 polubienie

Co, gdzie, jak?
I czy działa z filmami które są “unlisted”

tubearchivist i pinchflat dzialaja z cookiesem YT, wiec moga czytac prywatne playlisty.
Jak rozumiem “unlisted” to wlasnie cos tego typu

https://vod2pod.rodzinka.link/

2 polubienia

Taka ciekawostka :slight_smile:

jak to mawiają “jeżdzić, obserwować, aż pojawi się FOSS fork”

Idealnie zbiegło się z wprowadzenie managera od Apple

Fajne, wielkie dzięki! :smiley: Szkoda tylko, że z youtube’a uwzględnia też te nieszczęsne shortsy.

Ok, potrzebuje pomocy, bo sie zakrecilem.

Chce postawic sobie statping-ng ale mam dylemat gdzie.
Wiadomo - u siebie nie chce, bo jak mi wszystko padnie (net, prad, etc.) to i to. Wiec musi to byc na zewnatrz.
No i teraz pytanie - czy szukac jakiegos najtanszego mikrusa, czy isc w cos w stylu oracle free tier? Czy macie jeszcze jakis inny pomysl?

Hetzner jest na tyle tani, że aż żal nie brać

1 polubienie