RTV/AGD - wątek zbiorczy

Wąsy, potrzebuję pomocy. Padł nam w starej pralce programator. w związku z tym nadszedł czas na zakup duetu w postaci pralki i suszarki. Czego używacie w domu i co możecie polecić? Nie wiem czy słusznie, ale mam zakodowane w głowie combo: pralka = beko & suszarka = bosch.

chyba juz była wczesniej rozmowa na ten temat. ja ma 2w1 i sie sprawdza na luzie. 2 duże czlowieki (jedna to maniaczka prania) + 3 latka. sprzet to jakiś tam samsung z 2k19 za 2,5k szekli polskich.

1 polubienie

Było, temat do zamknięcia.

Tylko ja szukam docelowo dwóch osobnych urządzeń dlatego nie ciągnę dalej wątku pralko-suszarkowego. :slight_smile:

Też tam znajdziesz informacje o osobnych urządzeniach :wink:

Nie napisałeś jednej ważnej rzeczy - jaka pojemność?

Siedem kilogramów.

1 polubienie

Gdybym brał dla siebie:

Pralko-suszarka: LG
Suszarka: Ariston Hotpoint, Candy, LG (w tej kolejności)
Pralka: LG albo Beko

Obecnie używam suszarki Candy RapidO i jest bardzo ok (jedna z niewielu suszarek Slim na rynku) ale gdybym miał miejsce to brałbym Aristona.

Pralka: obecnie mam Amicę (bo chciałem być patriotą), ale jak padnie to wleci LG na 100% albo Beko na 90%. Beko są nie do zajebania a LG super się obsługuje, czyści itd.

To jest oczywiście mija subiektywna opinia bo wiadomo #klątwaSamsunga. Pralki Samsunga zawiodły mnie wielokrotnie.

1 polubienie

Jako, że mają to być dwa osobne sprzęty, to ja bym polecał:

Pralka: Beko
Suszarka: Ariston Hotpoint

Polecenie w pełni subiektywne, oparte tylko na moich doświadczeniach ze sprzętem. Po prostu taki układ mi się sprawdził w przeszłości i takiego samego używam aktualnie i działa.

1 polubienie

Szybki tour de sklepy plus reaserch internetowy i stanęło na Beko. 8 kg jest w cenie 7 kg, więc tak jak w przypadku pamięci zawsze lepiej mieć więcej niż mniej.

4 polubienia

przyszlo mi kupic pralko suszarke. Niestety mam ograniczenia miejsca i wspomniana LG bedzie za duza.
Wpadl mi pod palce taki model:
Candy - RO4 H7A2TEX-S
rozmiar 46,5cm (aktualnie mam pralke 33cm wiec to i tak duzo ale mniejszych nie znalazlem)
Posiada pompe ciepla.
To dobrze czy zle?

To jest suszarka nie pralko-suszarka.

Mam dokładnie ten model.

1 polubienie

No tak, to szukam dalej

Może to Ci pomoże

niewiele mi to mowi, wszystkie maja podobne funkcje z furą marketingu. Jedyne co sie wyroznia to Samsung z dodatkowa klapka, ktora umozliwia dorzucanie ubran w trakcie prania.
Przejrzalem np instrukcje od tego Haiera i nie ma w niej ani slowa ile trwa dany program. Ja rozumiem ze ona sobie sama to dobiera ale cokolwiek chcialbym wiedziec.

Ja bym brał Candy bo ma 40cm. Reszta to kosmetyka :smiley:

W pralko-suszarce nastawiaj się na programy 3h +

Tu masz instrukcję

2 polubienia

program suszenia: albo automat i wtedy wychodzi 3+ h, albo ręczenie ustawiasz. Karolina ustawia ręcznie zawsze na 2h. drzwiczki samsunga przydatna rzecz zdarzyło mi się kilka razy dorzucić coś do prania/suszenia - możliwe to jest tylko w fazie początkowej.

ja do pralki próbuje się nie zbliżać, od czasu jak kapsułki sklejone próbowałem rozrywać i mi chlupnęło towarem prosto w oko - skończyło się poparzeniem chemicznym oka drugiego stopnia czy jakoś tak (krople i torba z maściami wyleczyły wszystko i śladu niema na oku, ale “niesmak pozostał”)

2 polubienia

Po kilku latach intensywnego użytkowania okap odszedł do krainy wiecznego hałasu. Jakie marki polecacie i zdecydowanie odradzacie? Szukam podwieszanego na ścianie okapu.

1 polubienie

polecam taki, który będzie gadał z płytą, jeśli masz coś innego niż gaz

ja mam indukcję AEG i okap Electroluxa, jak włączam płytę, to światło z okapu i wyciąg włączają się automatycznie

Identyczny zestaw u mnie. Moja dusza geeka cierpi- żona kazała mi rozparować to automatyczne sterowanie, bo ją wkurzało :wink: