dla tych co się przesiadacie z Androida - jak Wy z telefonu korzystacie, że jeszcze nie padło to tutaj - wyszukiwanie kontaktów to jest jakaś TRAGEDIA!!!
Jestem na only już chyba ze 4 lata a mi nadal tego brakuje z Androida. Wpisuję część numeru i już mam kontakt, albo wpisuję część nazwy na klawiaturze numerycznej i wyszukuje. Tutaj trzeba przez podpowiedzi siri co nie zawsze działa dobrze (np. bardzo rzadko używane kontakty są tak schowane, że trzeba je wyszukać poprzez telefon → kontakty).
Z innej beczki. Powtórzę po raz kolejny, kolejny, kolejny. Mini to jest życie, mini to jest miłość, mini to jest złoto!
Żona odziedziczyłam XR i jak go czasem biorę do ręki to jest to KURIOZALNA wielkość!
Ja po prostu wyszukuje w spotlight po nazwie, ale zgadzam się, przydałoby się żeby można było wyszukać na klawiaturze telefonu wpisując początek numeru.
Normalnie? Rozmawiam z Siri, wyszukuje w kontaktach, po imieniu najczesciej.
Nigdy sobie nie zaprzatalem glowy zeby numery pamietac, nawet czesciowe. Po co?
Myślę że nie chodzi mu o pamiętanie numeru tylko o to że jak wejdziesz w słuchaweczkę i wyskoczy Ci klawiatura numeryczna to jak naciśniesz np. 2 i 3 to wyskoczą Ci wszystkie kontakty z kombinacjami liter z ABC i DEF. Rzadko korzystam bo rzadko dzwonię ale wiem, że ludzie korzystają z tego na potęgę.
Jak wspomniałem, rzadko dzwonię i tylko do kilku osób więc mnie głównie interesuje zakładka “Ulubione kontakty” ale wiem, że ludzie tego używają na potęgę i jest to wygodne. No i w Spotlight w Qwerty musisz np. wpisać Ania i wyskoczą Ci wszystkie Anie z telefonu, a tu jak naciśniesz 2 i 5 to wyskoczą Ci tylko Ania Kowalska.
PS: to nie jest T9, nie musisz robić 3x2 żeby dojść do C. Jak chcesz zadzwonić do Cecylii Kowalskiej to też naciskasz 2 i 5.
to nie tak, że pamięta… Pracuje tak, że często mam kontakty w mailach a nie wiem czy są wpisane. Albo do kolegi dzwoni numer i pytanie “znasz ten kontakt?” To wtedy łatwiej wyszukać po prostu zaczynając wpisywać cyferki.
Ja nie mówię, że się nie da bo dla mnie spotlight to najważniejsza funkcjonalność całego ekosystemu ale uwierzcie mi (sry za protekcjonalny ton ale po prostu widzę, że korzystam z tego bardziej heavy), że w spotlight wyrzuca 3, 4 kontakty i tyle. Po więcej i tak trzeba wejść w zakładkę “kontakty”.
Bywa również tak, że wpisuję całe nazwisko zapisane w kontakcie i spotlight mi tego nie wyrzuci (na rzecz stron www albo plików z files). A jak już wejdę w kontakty to wyświetli po tej samej frazie. To samo tyczy się jeśli wyszukuję nazwę firmy zapisanej w kontakcie we właściwym polu “company” - wyszukuje wtedy bardzo randomowo (nie odkryłem jeszcze prawidłowości). Dlatego zapisuję kontakty tak jak nie lubię czyli: name: imię i nazwisko, surname: nazwa firmy. Boli mnie to w oczy ale ułatwia wyszukiwanie.
Android ma to zdobione blisko ideałowi! A do tego zarządzanie kontaktami przez odpowiednią zakładkę w gmail, scalanie kontaktów, ustawianie domyślej formy kontaktu itd. W iOS trzeba się naklikać żeby wyszukać i połączyć się z kontaktem.
W Kontaktach to działa. W Telefonie nie.
I jeszcze jedno odkryłem. W Androidzie ustawiając alarm na kilka sekund wyświetla się info za jaki czas włączy się tenże alarm. W iOS tego brak. Szkoda… To dobra funkcja jest.
EDIT: I jeszcze jedno dziś rano się okazało. Jak płacę blikiem i aplikacja bankowa prosi o autoryzację transakcji to w iOS aplikacja bankowa nie wyskakuje na pierwszy plan. W Androidzie tak. Kolejna mała rzecz, której jednak mi będzie brakowało.
Odkurzam temat, bo planuje zmienić coś w życiu i zacząć korzystać z iOSa. Jak myślicie, jest sens kupować teraz 11ke, czy lepiej poczekać na ogłoszenie 13ki i spadek cen? Zastanawiałem się też nad nowym SE, ale czy będzie wspierany tak długo jak 11ka?
ha, czekanie na nowszy model to jest wieczna udręka. Zawsze nowy model jest za rogiem. SE 2020 będzie wspierana tak długo jak iP11 - obecnie w tej sytuacji jest 6s i pierwszy SE które na równi dostają wsparcie iOS 15. Więc tu lest tylko kwestia ceny i form factora który Ci pasuje.
Ja wybrałem SE 2020, i z touch id zamiast face id wygrałem przy obowiązku noszenia masek
Mam taki problem z SE 2020, zeby podoba mi sie jego rozmiar, ale domyslam sie, ze pod wzgledem bebechow odstaje od 11ki… A co myslicie o iPhonach Mini?