A to ciekawe, bo mi ciężko znaleźć coś czego Evernote nie ma.
chyba, że jesteś studentem (jak ja) - wtedy masz plan personal za darmo
moim największym problemem w evernote jest brak największej zalety Notion - układasz sobie notatki jak tylko chcesz. Z mojej perspektywy często podział notebook/note to o 2/3 poziomy podziału zbyt nisko
Oprócz notatnika masz jeszcze stosy więc jest jeszcze jeden poziom
Nadal jest to 1/2 poziomy zbyt mało
Tak, mam świadomość, że mało kto potrzebuje tyle poziomów zagnieżdżenia, ale jednak mam swoistą manię sortowania rzeczy w foldery
Rozumiem, tagi radzą sobie z tym chyba jeszcze lepiej
To może nie być najlepszy temat do tego pytania, ale jakoś tak najbardziej mi się skojarzył.
Gdzie trzymacie bardziej poufne notatki/dokumenty? Żeby jednocześnie było to wygodne we wrzucaniu, łatwo dostępne itp? Chodzi mi o wszelkie dokumenty, pity, umowy, paragony/faktury, może jakaś dokumentacja medyczna. Ostatnio chodzi mi po głowie, żeby zdigitalizować te teczki i mieć to wszystko pod ręką.
Teraz korzystam z Apple Notes i tam mam wszystkie takie rzeczy bo mają OCR. Rozważam cały czas wejście all in w Evernote i wtedy trzymałbym tam.
A orientujesz się jak jest z prywatnością w przypadku takiego Evernote? Bo jeśli wycieknie mi plan wycieczki, to nie ma problemu, ale wszystkie prywatne dokumenty już trochę gorzej. W ogóle, po Tobie to spodziewałem się jakiegoś self hosted do czegoś takiego
Pablito,
W Evernote? A nie pamiętasz ich faila z security jakieś 3-4 lata temu (jeśli się pomyliłem z okresem to sorry)?
Ja po tamtej akcji totalnie straciłem do nich zaufanie i choćby mnie ludzie namawiali, dali abonament za darmo to nigdy więcej nie skorzystam z tej aplikacji. A szkoda bo fajnie mi się z nich kiedyś korzystało, jeszcze jak na androidzie siedziałem.
Ja najważniejsze rzeczy trzymam na maku w dokumentach + kopia biurka do iCloud.
Dodatkowo jeśli potrzebuję mieć coś bardziej przy sobie to trzymam w notatkach systemowych albo aplikacji Bear (np. numer karty Medicover).
PDFy w iCloudzie, a jakieś tajne notatki w secure notes w 1password
Właśnie problem z self hosted jest taki, że nie ma zbyt wielu dobrych opcji. Tutaj są jakieś propozycje Reddit - Dive into anything
Ale nic nie jest w 100% ok.
Wiem, że Evernote miało parę lat temu faile. Z drugiej strony teraz mają innego CEO, są trochę bardziej otwarci i z tego co mówią - pracują mocno nad podstawami. Takimi też jak bezpieczeństwo danych. Więc nie wiem…
Ostatecznie i tak jestem teraz team Apple Notes. Jedyne co mnie zastanawia i o czym myślę to fakt, że nie są łatwo wynoszalne do innej usługi i to mnie boli. Gdybym kiedyś mial Androida to będę w d.
Pamiętaj że firmy dzielimy na takie które już zaliczyły wyciek i takie które go jeszcze nie wykryły
Firmy które już zaliczyły faila bardzo często wyciągają wnioski i poprawiają bezpieczeństwo
Turtl jest spoko z opcją selfhosted
Nie ma niestety jeszcze aplikacji na iOS więc odpada…
Ja trzymam poufne skany onedrive (to akurat obojętne) zaszyfrowane Boxcryptorem. Boxcryptor on the App Store
W ten sposób mam je pod ręką na telefonie czy PC.
To jest jeszcze opcja, że podpasuje ci Joplin - tylko on się synchronizuje przez Dropbox/OneDrive/webdav
- Notatki są dostępne przez web, czyli można powiedzieć, że są platform free
- Patrząc na to, że coraz więcej aplikacji przechodzi na inne platformy, spodziewam się takiego kierunku rozwoju - w usługi. I myślę, że docelowo i notatki będą dostępne na andku
A to wygląda tragicznie i nigdy bym nie mógł tego używać.
Notatki na web - jasne, ale Apple nigdy nie będzie wspierać tutaj Androida. No i jest BARDZO mocny vendor lockin. Nie lubię tak.