📝 Programy do notowania

Evernote ma fantastyczny WebClipper, jak ktoś robi research to nie widzę innej opcji.

Akurat OCR jest

Ale faktycznie interfejs jest specyficzny i wymaga przyzwyczajenia

1 polubienie

Evernote ma tą ogromną przewagę nad OneNote, że zapisuje strony dodane przez WebCliper jako HTML, który później można w aplikacji edytować! Czyli możesz dodać stronę, a następnie wywalić elementy które Cię nie interesują.
OneNote, z tego co pamietam, dodaje tak samo dodaną stronę www jako… jpg? Trochę to duży minus :slight_smile:

3 polubienia

Masz całkowitą rację w OneNote możesz dodać stronę jako JPG albo jako link i to nie jest dobre rozwiązanie :confused: Niestety u mnie Evernote odpada z powodu tego, że jeśli skopiuje się do niego tabele Excela to staje się ona obrazem i przestaje być edytowalna. Natomiast w OneNote dalej jest po prostu tabelą, która działa mniej więcej tak ja te w Wordzie. Chociaż w sumie dawno nie sprawdzałem i już może to poprawili w Evernote?

1 polubienie

Przy kopiowaniu z Excela do Evernote dodaje normalną tabelę z opcjami jak na screenie :slight_smile:

3 polubienia

O super, dzięki za info! No i teraz czeka mnie migracja z OneNote :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Kusicie tutaj wszystkim, ale dalej nie widzę logicznej dla mnie alernatywy dla Notes :confused:
Jedynie co najbliżej mi pasuje to Bear, ale nie ma opcji self hosted, a Standard Notes ma dziwne UI na iOS (choć dalej lepsze niż Notion) to dalej preferuję interfejs takich aplikacji jak Notes.app, Bear czy Ulysses. Był też Quiver, ale jego aplikacja na iOS jest read-only.

Teoretycznie Notes.app też mogą być self-hosted (wykorzystując chyba protokół pocztowy), ale wtedy nie masz wsparcia dla rich textu ani załączników, ani tabel. Tak samo jak reminders z taskami z Next Cloud - powycinane wszystko co się da.

Wjeżdżają tabele i trochę innego dobra do Bear :bear: (na razie alpha):

2 polubienia

Oooo, mój kochany Bear. Chciałem tylko wspomnieć, że właśnie kończę pisać całą pracę magisterską tylko i wyłącznie w Bear.

image

Korzystam z Evernote bardzo intensywnie, wrzucam tam wszystkie dokumenty, faktury, itp. itd. No generalnie wszystko co chce mieć pod ręką. Proszę. Zużyłem 107mb z 10gb. Rozważam wrzucanie tam książek w .epub albo audiobooków w .mp3, żeby może wykorzystać kiedyś ten trasfer :joy:

1 polubienie

Na jakie kategorie sobie dzielicie notatki? Jak foldery poukładane? Zastanawiam się nad sprawnym systemem.

1 polubienie

image

1 polubienie

1 polubienie

Już nie używasz Papriki do przepisów?

1 polubienie

Używam, ale jakoś nowe przepisy łatwiej dodaje mi się do Evernote jako zrzutę

1 polubienie

A jak robisz zagnieżdżoną strukturę?

Emoji w służbie ludzkości

to jest jedno z najlepszych zastosowań dla nich, zwłaszcza jak się jest wzrokowcem - we wszelkiego rodzaju listach zadań itp.

3 polubienia

Dzięki. Widzę, że w aplikacji na MacOS tego nie ma. Jest za to w wersji www i (mocno schowane) iPadOS.