O pracy i pracowaniu

Ale do zastosowania go w dużych zespołach potrzeba więcej managerów a przecież managerowie są be :smiley:

1 polubienie

u mnie zespół 10 osób 1 menago. ale akurat moja banda jest bardzo specyficzna i karna. pewnie nawet 2x większy zespół dałbym rade ogarnąć ale składający się z takich samych typów:)

1 polubienie

10 to jeszcze nie duży zespół

rozszerz to do np. 300 osób, daj 15 menago i nad nimi jeszcze ze 3 dyrektorów, to już zarządzanie nie będzie się działo samo

do tego statystyka jest nieubłagana i jeśli do 10 osobowego teamu jesteś w stanie znależć 10 identyczny osób, to przy 100 czy 500 jest to niemożliwe, więc dochodzą jakieś nowe, abstrakcyjne problemy z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi, bo ludzie mają różne charaktery i inaczej pracują w zespołach o różnej skali

przykład z bardzo dużego korpo od kolegi, z programisty awansował na jednego z team leaderów, a potem wyżej na menago tego teamu, w związku z czym zaczął mniej pisać kod a więcej bawić się w przedszkolankę - na przykład w dawanie opierdolu podwładnym, bo jeden się obraził na drugiego i nie zjawiał się na calle, który tamten wystawiał

jak ktoś pracował w dużym zespole i słyszy że PM-owie czy menago nie są potrzebni, to nawet nie ma siły się śmiać

3 polubienia

pewnie ze tak jak patrzysz na korpo/software house ale u mnie jest jednak troche inaczej 10 osób to już megawielki zespół przy tym co robimy.

pracuje w korpo ktore ma 10tys ludzi na pokladzie. Gdyby skoncentrowac wszystkie dziwne sytuacje ktorych bylem swiadkiem, moznaby nakrecic kolejny sezon The Office. A za uszami maja wszyscy, i podrzedni pracownicy, i menedzerowie sredniego szczebla, i tego najwyzszego.

5 polubień

szczególnie w formie plotek

2 polubienia

I tak sie konczy era pracy zdalnej.

3 polubienia

Jak tak czytam o powrocie do biura, to na myśl przychodzi mi ten komiks:

14 polubień

https://www.reuters.com/technology/apple-accused-by-us-labor-board-imposing-illegal-workplace-rules-2024-10-01/

W wielkim skrócie: Narodowa Rada ds. Stosunków Pracy (NLRB) oskarżyła Apple o naruszanie praw pracowników poprzez wymuszanie podpisywania nielegalnych umów o poufności, zakazie konkurencji oraz zbyt szerokich polityk dotyczących zachowania i mediów społecznościowych.

3 polubienia

Apple would never!

takie same umowy ma ms, gugiel i wszystkie pozostale bigtechy. wczesniej czy pozniej w nich to jebnie. ejpl dostał pierwszy, teraz poleca nastepni:)

1 polubienie