jeszcze chwilowo nie mam ten hujwej ma akurat 4 porty, na jednym mam wpięty NAS, na drugim była pompa, do kolejnego AP Pro i jeden został na philips hue, ale bramka zwariowała więc port był wolny dla Express teoretycznie, wszystko jak na razie tak na wariata bo wykończenie domu trwa i środki na szafę rack, patch panel, switch i całą resztę wchłaniają inne rzeczy, no ale że zasięgu na górze nie ma to najmniejszym nakładem chciałem dołożyć Express, bo skoro mam AP Pro to express załatwił by problem z kontrolerem, zasięgiem wifi, kompatybilnością urządzeń itd i mial bym wszystko w jednym bez wrzucania pierdyliarda urządzeń i wydawania większej kasy.
support jeszcze się nie odezwał w tym temacie, ale w poniedziałek nie sądzę żeby to był priorytet dla nich
no właśnie problem w tym że on nie posiada Wifi i dla mnie to oznacza że musiał bym kolejny krążek od Unifi kupić a to się mija z celem, Express jest w moim przypadku dobrym połączeniem routera, wifi i kontrolera jednocześnie. Ten leox wydaje się spoko rozwiązaniem, tylko jeśli faktycznie obecnego ONT nie da się “przerobić”
play tak samo jak w orenzadzie. z leoxem nie ma rzeźby - dwie komendy i po sprawie. jak kcesz co więcej niż 1gb to zamiast UCG-ultra trzeba flexaXG albo Enterprise 8 zależy ile portów potrzeba.
Niestety. ONT jest w skrzynce, gdzie ledwo mieści się zasilacz do niego…
Developer nie przemyślał jej głębokości. Ani nie puścił drugiego włókna do np. Salonu.
dzwonił do mnie właśnie Pan od internetu
i co się okazało, ich hujwej ma 4 porty, ja na porcie 1 miałem wpięty NAS i to działało, na porcie 2 i 3 było pusto, a na 4 miałem wpięte AP Pro i też działało, Express podpinałem do 2 i 3 bo były wolne i nie chciało to działać a to dlatego że dostawca miał ustawione że 2 i 3 jest pod telewizje i nie puszcza Internetu czy coś ja za to nie sprawdzałem na portach 1 i 4 bo nie chciałem odpinać NASa ani AP Pro, padła propozycja że mogą mi włączyć na porcie 4 że będzie to działać jako bridge, dopłacam 10zl miesięcznie i już, ewentualnie że włączy mi neta na te dwa środkowe porty i żebym zobaczył czy to zadziała i jak będzie hulać to możemy tak zostawić.
Jedynie przy tej opcji bez dopłaty, NASa i AP musiał bym przepiąć do jakiegoś switch za expressem (co i tak mam później w planie) no i kwestia tego podwójnego NAT nie wiem w sumie jak się tutaj ma
wiem wiem, tylko widzisz, tu mają dojść jeszcze kamery do tego i ten jeden AP Pro który zasilany jest z ETH i przez to myślałem o jakimś z POE tak chociaż na 6 czy 8 portów.
nie doprecyzowałem że to też przy tej okazji wiąże się niby z tym że dostane moje publiczne IP i z tego wynika ta opłata
no tak właśnie ustaliliśmy, włączył te dwa porty bo skumał że nie mam telewizji i one były jakoś inaczej ustawione i powinno to działać a jak właśnie nie zadziała to opcja z publicznym IP i portem 4 ale jestem dobrej myśli że to zadziała, tylko nie ma mnie w domu jeszcze więc nie mam jak sprawdzić
Przy podwójnym NAT to możesz mieć jakieś problemy z VPNem ale ciężko stwierdzić, bo jak wspomniałem - i mnie był double NAT przez 4 lata, do dzisiaj. Zero problemów z niczym.
VPN u mnie chyba nie będzie problemem więc o to się martwię jak na razie, a jak będzie to wymyślimy coś innego teraz kwestia żeby zadziałał express, żeby mieć zasięg dobry w całym domu bo to obecnie doskwiera najbardziej
ja tak trochę z dalszej perspektywy patrzę na Twój problem i nie wiem czy technicznie gdzieś jest kłopot ale jeśli nie to w mojej logice sieci domowej: to co dostajesz od operatora i musisz to mieć to niech to będzie robiło tylko to co niezbędne (czyli dostarczało internet). A wszystko inne w tym NAS wpinasz w swój sprzęt bo dzięki temu możesz tym zarządzać i nikt zdalnie nie ma do tego podglądu.
Stąd moje pytanie: dlaczego nie można zrobić tak, że Expresa wpinasz do huawei na porcie 1 i on dostarcza neta do sieci domowej a resztę w tym w szczególności NAS chowasz na swoich zabawkach (przy nas to kwestia konfiguracji wyjścia na świat?)
ja się na tym aż tak nie znam, ale mogę powiedzieć to co usłyszałem w słowotoku pana od internetu, bo momentami nie dal mi trochę dojść do słowa, a mianowicie powiedział tak, teraz on sam (co może być oczywiste) widzi moje urządzenia które są podpięte kablem i po wifi, wymienił mi miedzy innymi odkurzacz, NASa i coś tam jeszcze, niby opcja którą włączył powinna załatwić sprawę, czyli wpinam tam express i wszystko co mam w domu to już prosto do niego albo po wifi albo switch i takiego NASa, pompę, AP czy hue bridge i jak dobrze rozumiem on wtedy widział by już tylko samego Express wpiętego a co dalej za nim to nie, ale kwestia właśnie że korzystam ze switch i tam wpinam zabawki oraz że wifi na ich hujweju mam wył a ustawiam na express i łączę się do tego właśnie wifi.
jak rozumiem teraz tak właśnie mam mieć, tyle że będzie double NAT oraz do czasu jak nie przepnę z hujweja fizycznie NASa i AP do express poprzez switcha to one będą widoczne dla nich
jeśli natomiast nie działało by to wszystko, albo ten double NAT by mi przeszkadzał to mogą zrobić za 10pln/m publiczne IP i włączyć na porcie 4 bridge
jak piszę niezrozumiale to sorry, ale robię obecnie kilka rzeczy na raz bo pali mi się kilka tematów i rozdwajam się już a do tego te tematy sieci nie są dla mnie zbyt proste i oczywiste jak widać