Huawei + Unifi Express jak ogarnąć ten bajzel

Jest postęp :+1:t2:

2 polubienia

Za poradę zadzwonienia do ISP nie biorę ani złotówki, patrz ile zaoszczędziłeś. @Sivy pewnie też nie policzy za porady. Można powiedzieć że jesteś parę stów do przodu :smiley:

2 polubienia

Nie ukrywam że miałem to w planie ale teraz nie uwierzycie :laughing: tylko myślałem że ogarnie się to bez dzwonienia :stuck_out_tongue:

Już widzę że będę miał sporo pytań o działanie tego np. Dlaczego mój iPhone jest rozpoznawany za każdym razem jako inne urządzenie, raz za iPhone np 12, raz za iPad Pro a innym razem za jeszcze inny model :thinking:

Ps. “Straciłem” właśnie stówę za przyjazd kominiarza który nic nie zrobił :man_shrugging:t3:

2 polubienia

z urzedzanimi apple - na wszystkich ustaw zeby w sieci domowej nie miały wlaczonego private wifi address

dodatkowo podwojny nat wprowadza opoznienia i moze byc kapine wolniej z netem ale jak na wifi to niezuwazysz. samiast 3ms bedziesz mial 6ms po kablu po wifi olac:)
no i druga rzecz jak bedziesz chcial zestawiac tunel vpn do siebie to troche trzeba bredzie sie na kucowac, a ipsec niezadziala

3 polubienia

Dzięki, nawet nie wiedziałem że można to zmienić (akurat na Androidzie)

czy dobrze rozumiem że to ma być tak podłączone i ruch będzie szedł przez Express właśnie? a AP Pro będzie widoczny w kontrolerze i będzie w tej samej sieci co Express?

czy może działało by to też w ten sposób?

Jeśli ISP wrzuci CPE w tryb bridge to poprawny jest pierwszy schemat. Huawei do UI i na nim zapinasz switch

wyjaśnisz po polsku? :laughing:

jeśli nie zrobią tego CPE to drugi schemat będzie działać?

Sorka, z automatu poleciałem (prawie)korpomową branżowo :sweat_smile: Przez CPE mam na myśli sprzęt, który dostałeś od ISP, czyli tego Huawei’a.

W trybie bridge Huawei stanie się tylko punktem dostępu pomiędzy tobą, a ISP. Na UI zostanie przydzielony adres IP od operatora i to on stanie się routerem w sieci domowej. Dlatego musisz w tym scenariuszu w port LAN wpiąć switch - UI zobaczy wtedy wszystkie urządzenia wpięte do niego, w tym AP.

Drugi przypadek nie bardzo ma rację bytu biorąc pod uwagę UI, który ma robić za router. Chyba że chciałbyś kucować z VLANami, ale to niekoniecznie mogłoby wyjść.

Inną opcją jest wpięcie UI do routera od ISP i życie za podwójnym NAT-em. Wiem, że wyżej była o tym mowa, ale jeśli ISP może ci zbridgeować CPE to czemu z tego nie skorzystać (nawet jeśli nie miałbyś mieć od nich publicznego IP)

Bridge połączony jest z opcją publicznego IP za ekstra 10pln a wolę to przeznaczyć na lody dla córki :wink:

Teraz mam tak

Swoja drogą nie wiem czemu AP Pro pojawia się tu dwa razy ale pomińmy to.

Na tej grafice niebieski faktycznie odpowiada podłączeniu do mojego ONT, do express wpięty jest AP Pro po kablu fizycznie co też się zgadza a reszta po WiFi jest.

Problem w tym że mam conajmniej 3 urządzenia które muszą być na kablu i chce mieć je widoczne w Express a on ma jeden port i do tego już zajęty.

Żeby było ciekawiej te 3 urządzenia są w tzw kotłowni, ONT również i chwilowo obecnie express też

ALE

Express chce przenieść do biura, reszta zostaje w kotłowni, z biura do kotłowni mam puszczone ze 3 eth więc jak to rozegrać?

Ont-> Express → switch i w niego wpinasz potem kabelki do wszystkiego

1 polubienie

Zapytaj ISP czy przełączą ci na bridge z IP z puli CG-NAT, zawsze to jedna hopka mniej po drodze. Ale jeśli się nie da to nic straconego jeśli tego publicznego IP nie potrzebujesz.

Jak napisał Romiczek i ja wyżej - wpinając w port LAN switch, UI zobaczy wszystko wpięte w niego.

Z kotłowni kabel z ONT do biura na express WAN. Drugi kabel wpinasz w switch który zostawiasz w kotłowni, a jego drugi koniec w UI.

1 polubienie

ok, wracając do tematu, Express działa, AP Pro też, ale mam jeszcze mega starego AP-AC tego kwadratowego i on się zatrzymał na wersji 3.8.14 niestety :confused: kontrolera takiego starego nie mogę znaleźć a czytałem że może to pomóc w jego aktualizacji, aplikacja Unifi widzi ten AP ale nie działa opcja “adoptowania”, próbowałem różnymi sposobami z tutoriali z YouTube przez ssh ale zawsze cos się wywala. Jest jakaś opcja to uruchomić/wskrzesić ?

Wybaczcie lekki offtop, ale tak sobie czytam ten temat (i różne inne podobne w necie) i zastanawiam się, dlaczego UE, która może np. ‘zmusić’ Apple do stosowania USB-C w swoich urządzeniach, nie zmusi operatorów telko do obowiązku oferowania klientom ONT lub wkładek SFP (lub od biedy konieczności udostępniania bezpłatnie trybu bridge). Większość operatorów (szczególnie dużych typu Orange, Netia) utrudnia, jak tylko może, uzyskanie ONT, a wspomniane przez Was Leoxy wykrywają i blokują (vide Netia i Rafał Bielawski, którego filmik podlinkowano w tym wątku → https://www.youtube.com/channel/UCMsi03EhTUsUs2OtPus6XDQ/community?lb=UgkxE1fix60xoTOgANRvdIVNkBxPGHTEsmTT). Dążę do tego, że przez takie działania narzuca się klientom korzystanie z konkretnego routera, często jeszcze pobierając za niego opłatę (Orange i ich 4,99 zł/mc za FunBoxa, nawet jak masz od nich ONT i go nie używasz). Swoją drogą Orange i np. ich rabaty za logowanie do Mój Orange to jeszcze inna bajka - też uważam to za działanie, które nie jest fair.

2 polubienia