Huawei + Unifi Express jak ogarnąć ten bajzel

Przyszło, czas sprawdzić jak działa :slight_smile:

6 polubień

Daj znać jak się sprawdza bo sam się zastanawiam nad zakupem :grinning:

Bardzo mnie interesuje jak to się sprawdza jako serwer VPN. Gdybyś miał szanse przetestować to byłbym bardzo wdzięczny.

ja akurat nie będę chyba dobrym kandydatem na sprawdzenie VPN bo nie znam się na tym :smiley: u mnie ma to polepszyć zasięg w domu a do tego dać mi podgląd co tam + - dzieje się w mojej sieci, mam już Access Point od nich i działa ok ale właśnie brak mu zasięgu, do tego dom jeszcze nie jest skończony więc muszę mocno szyć, brak spiętych kabli, gniazdek itp, więc nawet teraz podpinając to na krótko nie zadziałało z konfiguracją, mój główny router od dostawcy też jakiś jebnięty jest bo wiecznie mam z nim problem, więc muszę tu wyeliminować najpierw podstawowe błędy i problemy a to chwile się zejdzie pewnie.

Miałem nadzieję że jednak się jakoś zepnie z moją siecią ale na obecną chwilę nie działa :confused:

Ja mam w domu express, ale sam. Jeśli będę chciał zrobić mesh to po prostu dodam drugi taki ¯_(ツ)_/¯
Ale jako domowy router się sprawdza fajnie.

Myślisz, że udźwignie trzech klientów VPN jednocześnie ?

Z tego co wiem to powinien. Ja bym chciał użyć tego site-site VPN i zrzucać backupy offsite na serwer u rodziców.

Tailscalem tego nie obskoczysz?

Mi pasuje to, że mogę mieć VPN zapięty na routerze i część ruchu pchać przez VPN a część bezpośrednio.
Dzięki temu używam tylko jednego urządzenia :rofl:

Myślałem o Tailscale ale za każdym razem jak testowałem to mialem bardzo słabą prędkość.

1 polubienie

Mogem :grinning:
Ale ostatnio mam z nim małe problemy przy dużych transferach. Plus boli brak statystyk :disguised_face:

1 polubienie

Ale przed nim masz wpięty jakiś od dostawcy jak rozumiem.

Ja albo mam coś pomieszane albo jest wadliwy bo wpinam go na krótko dołączonym kablem eth w oba wolne porty jakie mam i on nie wykrywa sieci i chce się ustawiać offline i to wcale nie działa

To jest router więc bez sensu żebyś wpinał go do routera dostawcy i robił double NAT. Masz stałe IP czy dynamic?

Dynamiczne jak dobrze pamiętam, nie mam też jak go obejść bo express nie ma wejścia na światłowód

Po co??
Przed nim mam tylko ONT ktore zamienia mi swiatelko na eth, jedyne co musialem zrobic, to podac dane do logowania sie po ppp bo tego BT uzywa.

Jak wpinasz swoje urzadzenie zamiast routera dostawcy, to pamietaj, ze 99% dostawcow wymaga autoryzacji. Ich firmowe urzadzenia maja na sztywno zapisane login i haslo albo pobieraja je sobie z sieci, jak wpinasz swoje urzadzenie to musisz to z palca podac.

A jak nie wiesz i nie znasz, zadzwon na helpdesk :slight_smile:

No i dobrze ze nie ma, a po co mu jak masz ONT?

IMO masz wszystko dobrze wpiete, tylko nie skonfigurowales logowania do sieci operatora.

No chyba, ze podpinasz go za routerem juz i nie widzi nic, to by bylo dziwne.

Ja od dostawcy mam Huawei EchoLife EG8145V5

Czyli jak rozumiem jest to ONT, bo zamienia mi światło na eth i ma dodatkowo opcję WiFi itd, tyle że jak wpinam do niego express to on przy konfiguracji nie wykrywa internetu. Więc gdzie robię błąd? Co tu mam nie tak że to nie bangla? Bo zaczynam się gubić :face_with_spiral_eyes:

Ale ten express nie ma Internetu czy Huawei?

Pierwsze co mi się nasuwa to zmiana w ustawieniach Huawei: wyłączenie WiFi i zmiana z router na modem.

Express nie ma jak jest do niego podłączony bezpośrednio, mam do Huawei wpięty Nas i on ma internet, mam też UniFi AP pro wpięty i też ma internet, a sam Huawei ma wyłączone WiFi, nie jestem tylko pewny czy jest w trybie modemu

Ok, czy w Expresie masz wlaczone dhcp? Bo inaczej skad ma wiedziec, ze ma sobie pobrac adres z hujweja?