Gorzkie żale

otóż nie do końca

jakby p0lskę podzielić na pół, to mniej więcej od pasa w dół miałbyś paliwo z Płocka (Orlen), a od pasa w górę z Gdańska (Lotos) - tak było przynajmniej do niedawna, info od kolegów z branży paliwowej

2 polubienia

Około 80% paliwa w Polsce pochodzi z Orlenu… Tankuje tam gdzie jest najtaniej, a tak się składa, że BP obok mnie ma zawsze lepsze ceny niż Orlen.

@kamilstec co ciekawe im bliżej Gdańska tym drożej.

1 polubienie

Ja z kolei na Shellu, bo tam akurat mam najtaniej i najbliżej (przynajmniej z tych dużych stacji)

co do reszty - mogło się pozmieniać przez ostatnie lata

Do autobusu wsiadł dziś jakiś naćpany koleś. Wybełkotał coś, nie usłyszałem, dopytalem jaki chce bilet, a ten spojrzał mi głęboko w oczy i zesikał się w spodnie…

7 polubień

Pierwsze wrażenie można wywrzeć tylko raz.

5 polubień

Ale jakie!

4 polubienia

Nowa karta w Chrome straciła możliwość ukrywania całych witryn. W ten sposób stała się kompletnie bezużyteczna. Podpowiada mi jakieś pudelki i nie da się wytresować. Co ciekawe gdy korzystałem z VPN na komputerze, to zdarzało się, że na telefonie (!) podpowiadało mi fajne technologiczne artykuły po angielsku. Teraz sam ściek. Ktos wie czy da się to naprawić?

Usunąć chrome?

Musiałem :stuck_out_tongue:

3 polubienia

To nie poprawi odprawianych artykułów

Jechałeś w stronę Zakopanego? :fearful: Bo im bliżej, tym ceny wyższe (pun intended). A minimum w Polsce to chyba na Górnym Śląsku jest…

Poczta Polska… Jaki to jest relikt przeszłości.
Zostawią Ci awizo w skrzynce mimo, że byłeś w domu a później czekaj 40 minut w kolejce żeby odebrać nic nieznaczący list który równie dobrze można było wrzucić do skrzynki albo śmietnika.

4 polubienia

Mam wrażenie, że wszędzie jest drożej niż w centralnej Polsce, nawet na Podkarpaciu:D

Gdyby ktoś stawiał swój Nextcloud spięty z domeną z Cloudflare i zastanawiał się pół dnia, czemu np. strona logowania wyświetla się prawie pusta, albo tym podobne problemy, to trzeba wyłączyć Rocket Loader… Nie pytajcie, ile czasu zmarnowałem i ile reinstalacji zrobiłem, zanim do tego doszedłem :woozy_face:

PS: Protip dla potomnych, można za pomocą reguł w Cloudflare wyłączyć Rocker Loader np. tylko dla konkretnej subdomeny.

3 polubienia

Sześć oficjalnych rekomendacji od wysoko postawionych managerów w firmie, doświadczenie, rekomendacja od zstępującego szefa + obietnice, że będę pierwszym kandydatem branym pod uwagę. Powierzenie stanowiska ad interim. I co?

I właśnie zostałem odrzucony bez żadnej rozmowy kwalifikacyjnej przez tego który mi te obietnice składał. Dowiedziałem się o tym z automatycznego maila z HRów.

Zażyczyłem sobie 1:1 we wtorek na wyjaśnienie, ale obecnie motywacja zero.

PS: chodzą słuchy, że nie bez przyczyny, stanowisko zostało otwarte również w Indiach.

24 polubienia

No cóż… taka norma jeśłi

Nie masz szans z nimi konkurować. Mimo, że często hindusi mają problem z decyzyjnością i nie chcą brać odpowiedzialności, to cenowo wygrywają w cuglach.

Jeżeli chodzi o stanowiska managerskie to wypłata tam czy we wschodniej Europie już się praktycznie nie różni. Ostatnie 5 lat zmieniło w tym temacie bardzo dużo. Raczej stawiam na “preferowanego kandydata z zewnątrz” :wink:

Mam wrażenie (może mylne), że Czechy mają wyższe wypłaty niż “wschodnia” dudalandia.

a czy problemem nie może być to, że jesteś “niezastąpiony”, tj. trudniej byłoby zrekrutować kogoś na Twoje obecne stanowisko, niż to przyszłe?

1 polubienie

To może być dobry trop.
Z rozmów z kierownictwem w jednym z moich poprzednich miejsc pracy nauczyłem się jednego - ludzi którzy coś umieją się nie awansuje. Awansuje się tych, co nie umieją nic i robi się to tak długo, aż osiągną stanowisko na którym jest wymagany odpowiedni poziom niekompetencji.
Niestety, ale nikt nie chce tracić dobrego pracownika, a managera do “świecenia twarzą” zawsze się znajdzie.

2 polubienia

Z jakiegoś powodu przypomniało mi to sytuację z mojego dzieciństwa, kiedy marzył mi się rower górski. Z miesiąc przed pierwszą komunią jeden z wujaszków wyraźnie zasugerował, że dostanę od niego taki rower na komunię. Miesiąc chodziłem podjarany.

… Dostałem piłkę do siatkówki (nawet nie lubię siatkówki). Nie wiem czy kiedykolwiek indziej w życiu było mi tak ciężko ukryć rozczarowanie

I feel you bro. Idź się upomnieć o swojego górala.

19 polubień