otóż nie do końca
jakby p0lskę podzielić na pół, to mniej więcej od pasa w dół miałbyś paliwo z Płocka (Orlen), a od pasa w górę z Gdańska (Lotos) - tak było przynajmniej do niedawna, info od kolegów z branży paliwowej
otóż nie do końca
jakby p0lskę podzielić na pół, to mniej więcej od pasa w dół miałbyś paliwo z Płocka (Orlen), a od pasa w górę z Gdańska (Lotos) - tak było przynajmniej do niedawna, info od kolegów z branży paliwowej
Około 80% paliwa w Polsce pochodzi z Orlenu… Tankuje tam gdzie jest najtaniej, a tak się składa, że BP obok mnie ma zawsze lepsze ceny niż Orlen.
@kamilstec co ciekawe im bliżej Gdańska tym drożej.
Ja z kolei na Shellu, bo tam akurat mam najtaniej i najbliżej (przynajmniej z tych dużych stacji)
co do reszty - mogło się pozmieniać przez ostatnie lata
Do autobusu wsiadł dziś jakiś naćpany koleś. Wybełkotał coś, nie usłyszałem, dopytalem jaki chce bilet, a ten spojrzał mi głęboko w oczy i zesikał się w spodnie…
Pierwsze wrażenie można wywrzeć tylko raz.
Ale jakie!
Nowa karta w Chrome straciła możliwość ukrywania całych witryn. W ten sposób stała się kompletnie bezużyteczna. Podpowiada mi jakieś pudelki i nie da się wytresować. Co ciekawe gdy korzystałem z VPN na komputerze, to zdarzało się, że na telefonie (!) podpowiadało mi fajne technologiczne artykuły po angielsku. Teraz sam ściek. Ktos wie czy da się to naprawić?
Usunąć chrome?
Musiałem
To nie poprawi odprawianych artykułów
Jechałeś w stronę Zakopanego? Bo im bliżej, tym ceny wyższe (pun intended). A minimum w Polsce to chyba na Górnym Śląsku jest…
Poczta Polska… Jaki to jest relikt przeszłości.
Zostawią Ci awizo w skrzynce mimo, że byłeś w domu a później czekaj 40 minut w kolejce żeby odebrać nic nieznaczący list który równie dobrze można było wrzucić do skrzynki albo śmietnika.
Mam wrażenie, że wszędzie jest drożej niż w centralnej Polsce, nawet na Podkarpaciu:D
Gdyby ktoś stawiał swój Nextcloud spięty z domeną z Cloudflare i zastanawiał się pół dnia, czemu np. strona logowania wyświetla się prawie pusta, albo tym podobne problemy, to trzeba wyłączyć Rocket Loader… Nie pytajcie, ile czasu zmarnowałem i ile reinstalacji zrobiłem, zanim do tego doszedłem
PS: Protip dla potomnych, można za pomocą reguł w Cloudflare wyłączyć Rocker Loader np. tylko dla konkretnej subdomeny.
Sześć oficjalnych rekomendacji od wysoko postawionych managerów w firmie, doświadczenie, rekomendacja od zstępującego szefa + obietnice, że będę pierwszym kandydatem branym pod uwagę. Powierzenie stanowiska ad interim. I co?
I właśnie zostałem odrzucony bez żadnej rozmowy kwalifikacyjnej przez tego który mi te obietnice składał. Dowiedziałem się o tym z automatycznego maila z HRów.
Zażyczyłem sobie 1:1 we wtorek na wyjaśnienie, ale obecnie motywacja zero.
PS: chodzą słuchy, że nie bez przyczyny, stanowisko zostało otwarte również w Indiach.
No cóż… taka norma jeśłi
Nie masz szans z nimi konkurować. Mimo, że często hindusi mają problem z decyzyjnością i nie chcą brać odpowiedzialności, to cenowo wygrywają w cuglach.
Jeżeli chodzi o stanowiska managerskie to wypłata tam czy we wschodniej Europie już się praktycznie nie różni. Ostatnie 5 lat zmieniło w tym temacie bardzo dużo. Raczej stawiam na “preferowanego kandydata z zewnątrz”
Mam wrażenie (może mylne), że Czechy mają wyższe wypłaty niż “wschodnia” dudalandia.
a czy problemem nie może być to, że jesteś “niezastąpiony”, tj. trudniej byłoby zrekrutować kogoś na Twoje obecne stanowisko, niż to przyszłe?
To może być dobry trop.
Z rozmów z kierownictwem w jednym z moich poprzednich miejsc pracy nauczyłem się jednego - ludzi którzy coś umieją się nie awansuje. Awansuje się tych, co nie umieją nic i robi się to tak długo, aż osiągną stanowisko na którym jest wymagany odpowiedni poziom niekompetencji.
Niestety, ale nikt nie chce tracić dobrego pracownika, a managera do “świecenia twarzą” zawsze się znajdzie.
Z jakiegoś powodu przypomniało mi to sytuację z mojego dzieciństwa, kiedy marzył mi się rower górski. Z miesiąc przed pierwszą komunią jeden z wujaszków wyraźnie zasugerował, że dostanę od niego taki rower na komunię. Miesiąc chodziłem podjarany.
… Dostałem piłkę do siatkówki (nawet nie lubię siatkówki). Nie wiem czy kiedykolwiek indziej w życiu było mi tak ciężko ukryć rozczarowanie
I feel you bro. Idź się upomnieć o swojego górala.