Co kupić?

Kup zatem 22 sztuki Nissan Leaf. To na bank skomplikuje Ci życie :smiley:

4 polubienia

Jeśli to nie jest jednorazowe, to postaw sobie baterie typu tesla wall (jest takich rozwiązań w cholerę). Do tego taryfa nocna i w nocy ładujesz baterię na tańszym prądzie, a w dzień z nich korzystasz :smiley:

2 polubienia

Nie lepiej coś co ma trochę więcej użyteczności?

1 polubienie

Nie, bo do tego musisz mieć butlę z gazem :slight_smile: a kocherek działa nawet na alkoholu (bo tak był projektowany) jak ci czegokolwiek innego braknie.

Jak masz alkohol to na co Ci kuchenka…

7 polubień

To zobacz to tańsze rozwiązanie o którym napisałem. Może Ci znacząco podnieść komfort życia, jesli te przerwy w dostawie prądu są regularne.

1 polubienie

Będzie z cyklu YesWas uczy i pomaga😉 Przerabiałem temat ostatnio przy okazji wyboru UPSa. Na pewno prawdziwa sinusoida konieczna jest w przypadku kotłów gazowych, bo w nich znajdują się silniki na prąd zmienny i czysta sinusoida konieczna jest do prawidłowego wysterowania elektromagnesu. Te same problemy będą przy innych silnikach na prąd zmienny (np suszarka, odkurzacz).
Druga kategoria która nie zadziała to sprzęty z zasilaczami transformatorowymi.
Natomiast najpopularniejsze obecnie zasilacze impulsowe radzą sobie z tym bez problemu.

A i jeszcze jedno- w osobówkach gniazdo zapalniczki jest zazwyczaj za dość małym bezpiecznikiem i max co tam można podłączać to 150-300 W

3 polubienia
4 polubienia

Ukraść. Wiadomix.

1 polubienie

No dobra, to jeszcze coś. Powiedzmy, że kupuję sobie takie coś:

Czy ja mogę sobie na balkonie zawiesić panele do ładowania tego? Co dokładnie musiałbym kupić żeby to śmigało i żebym nie musiał doładowywać z gniazdka?

Te panele na przykład, ale w tym sklepie bardziej się opłaca kupić ten zestaw, niż rivera i panele oddzielnie, bo wychodzi tysiąc z haczykiem drożej, a masz większa baterie i output.

Ale te panele małe nie są, wiec z tym montażem na balkonie może być ciężko.

1 polubienie

A jakieś takie panele co je mogę przykręcić do balustrady? Takie skurwysyny co mogą sobie wisieć cały rok. Nie muszą być tego samego producenta no ale oczywiście muszą być kompatybilne. Balkon jest nawet spory, balustrada ma jakieś 6m długości i 1,5m wysokości.

Nie mogę Ci w tym pomoc, bo się nie znam. Ale na pewnie ktoś Ci ogarnie, może omnibus @zefir77, ale wydaje mi się, ze pionowo wiszące panele, o ile nie są jakieś specjalne, mogą średnio efektywnie dzialac.

1 polubienie
1 polubienie

ale to jest dokładnie to samo, co od ecoflow, tylko moc i cena dwukrotnie wyższe.

Tak dokładnie. W ogóle mi nie zależy na tym żeby (w szczególności) panele były przenośne. Panele będą na balkonie i nara.

Ja nie siedzę w fotowoltaice, więc nie będę się wymądrzał, ale za to znam kogoś, kto w tym siedzi i zaraz się go o to zapytam, o!

2 polubienia

Pytanie podstawowe: balkon masz zwrócony na południe i niezacieniony przez cały dzień?

2 polubienia

Darmowy prąd brzmi interesująco, jak coś to mam balkon na południe, przez cały dzień niezacieniony.

3 polubienia

Na południe. I to tak na południe, że bardziej naprawdę już się nie da.