Zapytałem i nie dowiedziałem się niczego, znajomy siedzi w on grid i o balkonowych rozwiązaniach off grid wie niewiele, więc nie pomogę.
Korzysta ktoś z myszki Lift? O ile jest ona mniejsza od MX Vertical? Opłaca się brać wersje dedykowaną dla Maczków?
Zastanawiam się nad smart dzwonkiem do drzwi.
Czy ktoś korzystał,z Ring, albo tego amazonowego?
A może jest jakiś który wpina się również w iCloud i może robić jako kamera.
Ring to jest właśnie Amazonowy.
Jeśli chcesz czegoś co wpina się w HomeKit i używa iClouda do przechowywania nagrań to na przykład Logitech Circle View Doorbell.
Nie tylko. Blink też należy do amazon i też ma door bell.
Mam Ezviz i jest całkiem niezły. Nie wymaga subskrypcji (ale jest taka opcja), można wszystko zapisywać lokalnie na karcie microsd. Do tego ma też fizyczny dzwonek. W rodzinie mamy też Ringa i Eufy i póki co tylko ja nie narzekam
Ehh znowu zacząłem czytać, pytać i zaczynam zakopywać się w gunwo, za chwile dojdę do wniosku że najlepiej zbudować swój dzwonek i do tego cały system alarmowy na jakimś arduino, serwer w garażu na nagrania i w ogródku bunkier na backup.
A było kupić po prostu ten co się w reklamie na Instagramie wyświetlił xD
Pamiętaj że jak pójdziesz do tego bunkra to potrzebujesz latarkę
Mam pokój “przechodni” ~4x2m z oknem na południowy wschód i nie wiem jakie światło do niego. Obecnie jest lampa na środku, ale zaczyna mnie denerwować…
Okno ma roletę przeciwsłoneczną, TV będzie na uchwycie ściennym z ramieniem.
Nie chcę ogólnego punktu świetlnego, ani nad TV (mam Phillipsa z ambilightem) i nie chcę, żeby się odbijało w ekranie… Jakieś listwy świetlne? Kinkiety? Raczej coś z możliwością ściemniania i uruchamiania fizycznego (Dodatkowa obsługa Tuya Wifi dużym plusem).
Kable idą po ścianach (wykończenie drewnem a’la boazeria, tylko szerokości drewna kompozytowego), więc istnieje możliwość dowolnego przeprowadzenia przewodów.
Będzie robiony remont tego pokoju (razem ze zrywaniem podłogi) ale na razie testowanie nowego układu…
Chyba powoli dojrzewam do zakupu komputera do grania i chciałbym prosić o poradę jakiegoś komputerowego eksperta.
Wiem w sumie tylko tyle, ze na pewno ma byc stacjonarny i na pewno ma mieć najlepszego możliwego geforce’a (4090? I kiedy wyjdzie 4090Ti?).
Czy może mi ktoś polecić resztę?
Procesor, płyte główna i monitor. Resztę dupereli (pamięć chłodzenie, obudowa i tak dalej) raczej sobie ogarnę według widzimisię albo porady sklepu komputerowego.
Nie gram dużo, wiec żadnych cyberpunkow i innych takich nie będzie. Ma być tylko do Apeksa i tyle.
Chciałbym tez zapytać o to na ile długość kabli ma znaczenie. Chciałbym schować komputer w garażu i tylko wypuścić kable do biura, żeby mi wielka brzydka puszka nie zajmowała miejsca. Czy gdyby komputer był połączony z monitorem, klawiatura i tak dalej kablem o długości 2-3 metrów to czy ja bym to jakoś odczuł?
Dziękować.
EDIT: w sumie to chetnie tez się dowiem, która wersje 4090 najlepiej wybrać, bo nie ogarniam który producent robi najlepsze.
ja składałem potfora na koniec lutego konfig masz poniżej. można powalczyć z inna płytą pewnie ale nie ma to chyba sensu.
gfx jest od MSI na wodzie można mocno przetaktować jak jest potrzeba (nie ma bo wszystko zapiernicza jak zle) wszystkie LED da rade wyłączyć wiec nie ma co sie bać sprzętu świecącego (ciężko kupić teraz np RAM który nie ma LED’ów)
plus jest tego konfigu taki, że nie hałasuje i nie jest brzydki:)
monitor mam tak jak wcześniej gdzieś pisałem LG 27GN950
- Samsung 990 pro 1tb
- Good ram 4tb irdm pro
- ASRock Z790 Steel Legend WIFI
- Intel Core i9-13900K
- G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32
- Fractal Design Meshify 2
- MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM LIQUID X
- Arctic Liquid Freezer II ARGB 360
- be quiet! DARK POWER 13 PCIe 5.0 1000W 80 Plus Titanium
całość miesiąc temu wyszła jakieś 20k netto teraz pewnie z 10% taniej by wyszło.
Dzieki. Ja znalazłem taka firmę sprzedajaca komputery Digital Storm i chyba u nich będę zamawiał bo oni ogarniają jakieś fajne chłodzenie, instalacje i przede wszystkim gwarancje. Zobaczę co z tego co napisałeś da się tak wybrać. Muszę się tylko dowiedzieć jeszcze o te długość kabla.
Mi właśnie ani jedno ani drugie by nie przeszkadzało bo plan jest taki, żeby to schować. W sensie nie zamknąć w szafce tylko właśnie przenieść do garażu. Tam może stać i huczeć i wyglądać jak sraka
najtrudniej będzie z obrazem, bo potrzebny będzie naprawdę dobry kabel DP.
odrazu dołóż sobie dobry kabel USB do spięcia dodatkowo monitora z skrzynką i tam wpychasz bezprzewodowe: mysz, klawe, słuchawki, kamere, dongla od pada
ja mam akurat wszystko Logitecha, dodatkowo podkładka ładująca do myszy, bo irytowało mnie ładowanie myszy co kilka dni (eliminuje dodatkowo dongla do myszy bo podkładka to robi)
klawiatura G915 Tactile
mysz g903
słuchawki g935
podkladka ładująca powerplay (kabel od niej w czwartek wieczorem jak kończę grać wpinam do klawiatury żeby się naładowała)
dźwięk (spięty światłem) - Z906 (satelity bezprzewodowe)
kamera Brio 4k
wiem że pojedynczo można znaleźć lepsze gadżety ale wszystko jednej firmy ma gigantyczny plus - jest jeden soft do zarządzania tymi gratami:)
wszystkie kable USB do spinania/ładowania wymieniłem na nowe, czarne w oplocie, lewe czasami prawe lub proste w zależności, gdzie co i jak pasowało:)
a dodatkowo mam lampkę na monitorze z regulacja temperatury i-wok ale która to nie pamiętam.
Jak godzisz lampkę na monitorze z kamerą montowaną na monitor?
dodatkowo @piotrek69 nie pozwól gamonią z sklepu wcisnąć ich propozycji części, bo włożą dobre, ale priorytetem będzie dla nich to na czym mają największą marże:)
ja jak siedziałem z wyborem sprzętu to z typem z sklepu przejrzeliśmy w pyte stron testów podzespołów - całość trwało prawie 2 miesiące a i tak nie ustrzegliśmy się błędu bo trzeba było obudowę wymienić na większą - ta która wymiarami na papierze idealnie pasowała nie pozwała ułożyć w żaden sposób węży od podzespołów do chłodnic.
dodatkowo kazałem przez tydzień sprzęt wygrzać u nich - obciążyć na 100% przez tydzień jak nic się nie spaliło, zepsóło i nie wyło to znaczy że jest git i mogą wysyłac sprzęt:)
teraz pewnie zmieniłbym troche sprzęt i poszedł w pełne wodne, a nie w AiO ale to się zrobi za kilka lat jak będę obecnego wymieniał, albo składał druga maszynę do domu (jak go w końcu kupie)
Trochę paradoks, ale od i9-13900K dla wielu osób lepszym wyborem jest 13700K.
Co do kabli, to USB2 i 3 spisuje się inaczej, ale przy 3 metrach chyba nie ma urządzenia, które sprawiałoby problemy nawet na USB 3. W 15 metrowym aktywnym kablu USB 3.0 nie wszystko działało mi perfekt. Są też kable optyczne i terminale które podpinasz np. optycznym thunderboltem i w innym pomieszczeniu masz wtedy cały zestaw złącz najróżniejszych. Bardzo mocno wrażliwe na długość są kable thunderbolt w wersji zwykłej (nieoptycznej).
PS. Nie kupuj Brio!!!