Słowo klucz- charakterystyka anteny. Większość accesspointów ma antene ktora rozsyła sygnał na boki, a nie dookólnie, żeby minimalizować wpływ odbić od podłogi/sufitu. Więc nie powinieneś ekstrapolować wniosków z płaskiego mieszkania na domy piętrowe.
A co do prób- kluczowe jest kupno w sklepie który nie robi problemów ze zwrotami
Zawsze myślałem że podstawowym zastosowaniem mesh są właśnie piętrowe domki jednorodzinne/wielorodzinne bo zwykle takie domki są w materiałach marketingowych
Równie piękny obrazek jak zdjęcia burgerów w macdonaldsie
Mesh oznacza tylko sposób przekazywania klienta pomiędzy punktami dostępowymi tak, żeby on nie widział że przełącza się. Z jego punktu widzenia widzi cały czas tę samą sieć.
Sposób komunikacji pomiędzy APkami to już kwestia backhaula i na tych ładnych obrazkach nie pokazują, że z kilku powodów lepiej jeśli tam z tyłu podłączony jest ethernet. U mnie na piętrze niektóre urządzenia łapią szczątki sieci którą mam pod IOT na parterze (głównie komputery), ale realnie nie da się do niej podłączyć i szybko pracować. A pierwsze próby podłączenia mesha na netgearze bez ethernetu okazały się wielką porażką i musiałem przeprosić się z zaciskarką
Jaką przetwornicę 12V → 230V kupić? Po raz kolejny nie mam prądu, rodzinę z grypą i nie mogę nawet ugotować wody w czajniku. Nie wspominam nawet o tym, że za 2h skończą mi się możliwości pracy zdalnej. Dajcie proszę szybko znać bo muszę to TERAZ kupić.
Dzięki!
Ja mam jakąś tanią samochodową. Nieważne jaka firma, ważne jaką moc może dać. Jeśli ma być używana dłużej, staraj się dobrać tak, by nie przekraczać 80% mocy oferowanej.
A co chcesz podłączyć do tej przetwornicy? Jeśli tylko kompa, to kup mniejszą podłączaną przez gniazdo zapalniczki, jeśli czajnik to ta będzie ok, ale po pierwsze musisz ją podłączyć bezpośrednio do akumulatora, a po drugie akumulator będzie znikał w oczach przy takim obciążeniu i może się skończyć tak, że będziesz miał herbatę, ale nie będziesz miał jak wyjechać z domu . Modyfikowana sinusoida oznacza gorszą jakość prądu w porównaniu z czystą sinusoidą i nie wszystkie urządzenia elektroniczne mogą chcieć pracować na takim zasilaniu, ale nie mam doświadczenia z przetwornicami, żeby powiedzieć jakiej skali to jest problem.
Naprawdę potrzebujesz 3kW użytkowej?
Pewnie nie masz gazu w domu, żeby ugotować wodę na kuchence? Bo poza czajnikiem, to nie wiem co byś chcial podłączyć, żeby mieć taką moc. Do laptopa potrzebujesz przetwornicy na 300W max
IMO jak potrzebujesz takiej mocy, to kup sobie lepiej generator diesla.
Założenie jest takie, że ugotowanie to max tego co mi będzie potrzebne więc taki max chcę sobie dać. Nie mam gazu. To znaczy mam ale doprowadziłem go tylko do pieca w wiatrołapie ale do kuchni już nie.
Raczej zakładam, że jak będę korzystał z przetwornicy to silnik będzie odpalony więc akumulator znikać nie będzie w oczach…
Ja bym kupił butlę turystyczną z palnikiem i zwykły czajnik, a do laptopa małą przetwornicę wpinaną do gniazda zapalniczki. Jeśli prądu nie będzie dłużej, to sobie jeszcze rosołek ugotujesz
Tak, po butlę lecę jak tylko skończę dziś pracę. Zbuduję swoją niezależność energetyczną!
Na przyszły rok budżetuję sobie off-grid.
Za dwa lata reaktor jądrowy.
Jeśli ten brak prądu to powracający problem to moze spraw sobie takie ecoflow albo bluetti, o których rozmawiałem na czacie z @zefir77 i będziesz miał spokój.
Super tanie to nie jest, ale kosmiczny wydatek tez nie, a sporo urządzeń z jednego zasilisz.
Z droższych rozwiązań jest Ford F-150 Lightning. Masz większa pojemność baterii, niż Powerwalle od Tesli za te same pieniądze i dostajesz samochód gratis xD
Akumulator - prąd stały, 12V.
Laptop - zasilanie 15-20V w zależności od modelu, prąd stały…
To po co falownik i zasilacz pomiędzy?
Wystarczy przetwornica Step-Up o odpowiedniej mocy, np tutaj jest na 6A mocy wyjściowej, co daje max 150W. Na laptopa aż nadto… (mój potrzebuje 19V i niecałe 5A) https://allegro.pl/oferta/przetwornica-zasilacz-step-up-150w-12-35v-arduino-13125476888