Co kupić?

Sporo ciekawych, ale trzeba śledzić samemu, bo główna oferta zmienia się co kilka minut.

1 polubienie

Temat: Kijki do śmigania po górach? Ktoś cokolwiek jest w stanie polecić? Żeby nie było gównem ale też nie przesadnie drogie.

Black Diamond. Będzie Pan zadowolony.

5 polubień

Ja też się podpinam pod kijkowe zapytanie. Zależy mi też żeby nadawały się na zimowe dreptanie z deską na plecach. Konkretny model mile widziany.

Jakiś czas temu był tutaj lub w innym temacie wątek o czyszczeniu łazienki. I prawdopodobnie @Tadek polecał spray, który psikamy na szkło w prysznicu, żeby nie zbierał się na nim kamień. Przeszukałem pół google, reddit i to forum, ale za cholerę nie mogę tego sprayu znaleźć. @Tadek pomożesz?

1 polubienie
1 polubienie

Bóg zapłać.

1 polubienie

Mydło dalej się zbiera ale łatwiej się czyści.

Co mi przypomina, że miałem umyć łazienkę dwa dni temu :smiley:

4 polubienia

jest łatwiejszy sposób, który u mnie działa - pani do sprzątania, od 5 lat nie myłem sam kabiny prysznicowej:) koszt może większy, ale wartością dodaną jest całe mieszkanie posprzątane:)
koszt teraz wychodzi 600PLN miesięcznie:)

Ja wiem, i za każdym razem jak mam umyć kabinę to sobie o Tobie przypominam. A potem przekładam szukanie w nieskończoność i tak się kończy.

6 polubień

3 polubienia

Cześć, szukam nowego routera do domu. Zależy mi na dobrym zasięgu i żeby był dobrym fundamentem na budowanie smart-domu.
Myślałem nad TP-Link Archer AX72 (5400Mb/s a/b/g/n/ac/ax) USB 3.0 - Routery - Sklep komputerowy - x-kom.pl
lub
ASUS TUF Gaming AX5400 (5400Mb/s a/b/g/n/ac/ax, 1xUSB) - Routery - Sklep komputerowy - x-kom.pl

Czy ktoś miał styczność z tymi urządzeniami?
Może polecacie coś innego?
Ten router będzie wpięty do sprzętu który dostarczył operator światłowodu.

1 polubienie

Archer to po prostu dobra maszyna. Jak ktoś użytkował dłużej to może wypisze minusy.

Natomiast ja mam 2 inne pytania:

1. ile metrów ma dom, czy ma grube ściany, czy masz puszczone kable sieciowe w ścianie i nie lepiej mesh na każde piętro (ew na 2 końcach budynku)
  2. są tu więksi specjaliści od smarthome ale

stawianie smarthome w oparciu o wifi chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Bramka wiadomo - wifi. Ale ilość urządzeń końcowych na wifi raczej powinno się zmniejszać a nie zwiększać. Chyba, że masz zrobiony research i akurat w Twoim przypadku to jedyne rozwiązanie.

2 polubienia

Co do ramienia to jak masz na to worek siana to Ergotron. A jak budżet jest ciasny to parę osób + YouTube mi polecało Amazon Basic.

Na Amazon PeEl jest bardzo ograniczona linia Amazon Basicsów (we wszystkich kategoriach). Z uchwytów znalazłem tylko taki za 560. A to już cenowo zaczyna się robić blisko do Ergotronów. Warto dopłacać?

Nie wiem bo w sumie nie kupiłem.

Ale Ergotrony są wszędzie: w biurach, szpitalach, hotelach. Więc jak różnica nie jest duża to bym się w ogóle nie zastanawiał.

1 polubienie

Odp. 1 - Dom ma 120 metrów, okablowania niestety nie mam(stan zastany). Grubość ścian raczej standardowa. Do obsłużenia jest parter i piętro + ogródek. Myślałem o mesh na każde piętro aby nie było zaników sygnału. Aktualny router z przed 6 lat (też tplink) rozsiewa na piętrze, a parter już jest słabo.

Odp. 2 - docelowo będę miał bramkę, która będzie zbierać wszystkie smarturządzenia i ona dopiero będzie łączyć się z routerem.

No to ja bym się zastanawiał mocno nad meshem bo te pojedyncze mogą nie wystarczyć.

Dwa albo trzy nody.

Za dwa nody TP-link Deco x20 zapłacisz niewiele więcej. Na Ceneo widzę po 740zł.
Za trzy, około 1050 zł.

Jak masz łącze powyżej 500Mbps to Deco x60.

Kupilbym dwa, jeden postawił na tyle blisko ogródka żeby obskoczyć dom i ogródek.
A trzeci zawsze możesz dokupić później jeżeli zobaczysz że masz martwą strefę.

2 polubienia

Tak jak pisze @Tadek -chyba tylko mesh wchodzi w grę. Ale przy braku okablowania problemem może być transmisja sygnału między piętrami przez strop. Jeśli jest to lany strop, to beton w połączeniu ze zbrojeniem tłumi radio znacznie skuteczniej niż ściany.
Masz możliwość zamontowania dwóch nodów w pobliżu schodów? To może wymusić konieczność kupna 3 nodów- router w zależności od miejsca w którym „internet wychodzi ze ściany”, a dwa przekaźniki w pobliżu otworu schodowego.

a nie da się przewiercić przez sufit i przeciągnąć kabla? bo to chyba najlepsze rozwiazanie:)

1 polubienie