Mam Keychron K3 Ultra-slim, wcześniej przez lata miałem Magic Keyboard, a do tabletu Logitech K380. To była moja pierwsza klawiatura mechaniczna, więc nie mam porównania do innych modeli, ale różnica wygody pisania jest znaczna w porównaniu do Magic Keyboard. Te klawisze naciskają się prawie same i wysiłek włożony w pisanie jest dużo mniejszy. Właściwie ja nie wciskam klawiszy tylko kładę palce na przyciskach.
Wszystko zależy od budżetu jaki masz. Może od tego zacznij
I to jest klawiatura prawdziwego Polaka! Jest biel, jest czerwień, jest szarość polskiej rzeczywistości. I neony.
Gdyby ta klawiatura była człowiekiem to byłaby Pezetem.
No ale ta w tle trochę nie pasuje do obrazu prawdziwego Polaka
To są “Światła miasta”
Uzywam MX Mechanical Mini i moge szczerze polecić. Jest prosta - w sensie bez RGB itp, dobrze sie na niej pisze. Wcześniej miałem Keychrona K3 i nie bylem z niej zadowolony. Zamów Logitecha na Amazonie, jak nie podejdzie to odeślesz.
Budżet: maksymalnie 1000 zł, ale nie wiem, czy na początek nie lepiej iść taniej, nie wiem, 500 zł? Bo też nie wiem, czy moje palce polubią się z mechanikiem.
Keychron K3 był też w kręgu moich zainteresowań, podobnie Logi. W tym drugim jedyne co mi nie pasuje to miejsca klawisza OPTION, bo jest bardziej w prawo nawet niż w zwykłym MX Keys (tu też był za daleko). A jednak piszę w mowie ojczystej, więc Ł czy Ń nie są u mnie rzadkością.
Smart homowe swiry, mierze sie z postawieniem pierwsego w zyciu Home assistansa - centrum domowego, na te chwile wiekszosz urzadzen to Xiaomi (przez Xiaomi Mija Assistance bede podlaczal) lub rzecyz na zigbee.
Czy ten zestaw nie bedzie najlepszy pod wzgledem ceny i latwosci ustawienia?
+
Conbee 3 jako bramka Zigbee?
Alternatywy to:
- raspberry pi jakis,
- poleasingowy mini PC,
- TV stick (wyzej wstawiany)?
Jeśli chodzi o łatwość to HA green wydaje się najlepszym wyborem.
I czemu bramka conbee a nie skyconnect? Cena podobna a będzie jeszcze lepsza kompatybilność i konfiguracja.
Panie dyrektorze @pawelorzech - tu się nagroda w postaci odznaki należy jak nic
Podpinam się, też stoję przed tym dylematem, jest jeszcze wersja yellow ale do niej trzeba rpi4 włożyć a to podnosi koszt znacząco, ma za to thread chyba.
Kminie nad opcja green, rpi5 z ssd, albo jakiś mały intel tylko w tej ostatniej opcji wydaje mi się że może zrobić się bałagan, bo najpierw system, później pewnie trzeba instalować coś co umożliwi postawienie samego HA, a to się pewnie będzie mi wysypywać bez powodu.
A przy okazji żona wymyśliła air fryer I pytanie co polecacie w tym temacie🤔
Mini PC na n95 albo n100 (jeszcze oszczędniejszy) a jako system stawiasz Home Assistant OS i już. Działa.
Conbee 3 tańsza A ma najlepszy zasięg. W czym lepsza ta sky connect żeby dopłacić?
A powiedzcie mi jak najpierw postawie home assisyanta na lapku windowsowym (który i tak mi chodzi cały czas jako plex? To łatwo to potem przenieść na ten green albo tpi czy od nowa Trzeba stawiać?
na przykładowym Botlandzie cena jest w zasadzie identyczna. Conbee 3 (w odróżnieniu od 2!) nie jest zła ale SkyConnect jest robiona przez Nabu casa i się bezproblemowo integruje z HAOS czy z HA Green.
przenosiny - rozumiem, że na tym lapku chcesz to postawić na jakiejś VM? Jeśli zrobisz dobry backup to potem na green powinieneś być w stanie go z tego backupu odtworzyć Restoring / migrating from a backup – Home Assistant Green
a w razie co mam do sprzedania geowin r86s wersja z dyskiem 128gb i chyba 8GB ram. puszcze za 500 PLN + KP. przez niecały rok robił za router ale od września mam ubiquiti wiec leży w szufladzie.
Kurcze te oferty z ha.konfiguruje.pl też dobre
Przykład:
Miałem keychrony, skończyłem z Nuphy Air96 v1, mogę serdecznie polecić i tyle.
Nic mnie nie kusi żeby customizować, a w keychronie jedynie płyta główna pozostawała mi fabryczna…
też trafiłem na to i się zastanawiałem czy nie brać ale jednak trochę obawiam się że może tam być coś zaszyte czego bym nie chciał
Mamy tego philipsowego XL, ten średni. Piekarnik dużo rzadziej jest używany i praktycznie codziennie jest używany. Teraz moja brałaby większy bo dużo wygodniej coś włożyć i jakieś dodatki ma. Mini jest nieużyteczny. Frytek nawet nie zrobisz