Co kupić?

Mam Keychron K3 Ultra-slim, wcześniej przez lata miałem Magic Keyboard, a do tabletu Logitech K380. To była moja pierwsza klawiatura mechaniczna, więc nie mam porównania do innych modeli, ale różnica wygody pisania jest znaczna w porównaniu do Magic Keyboard. Te klawisze naciskają się prawie same i wysiłek włożony w pisanie jest dużo mniejszy. Właściwie ja nie wciskam klawiszy tylko kładę palce na przyciskach.

3 polubienia

Wszystko zależy od budżetu jaki masz. Może od tego zacznij :slight_smile:

2 polubienia

PS - Ja osobiście używam takiej:

2 polubienia

I to jest klawiatura prawdziwego Polaka! Jest biel, jest czerwień, jest szarość polskiej rzeczywistości. I neony.

Gdyby ta klawiatura była człowiekiem to byłaby Pezetem.

17 polubień

No ale ta :rainbow: w tle trochę nie pasuje do obrazu prawdziwego Polaka

1 polubienie

To są “Światła miasta”

1 polubienie

Uzywam MX Mechanical Mini i moge szczerze polecić. Jest prosta - w sensie bez RGB itp, dobrze sie na niej pisze. Wcześniej miałem Keychrona K3 i nie bylem z niej zadowolony. Zamów Logitecha na Amazonie, jak nie podejdzie to odeślesz.

1 polubienie

Budżet: maksymalnie 1000 zł, ale nie wiem, czy na początek nie lepiej iść taniej, nie wiem, 500 zł? Bo też nie wiem, czy moje palce polubią się z mechanikiem.

Keychron K3 był też w kręgu moich zainteresowań, podobnie Logi. W tym drugim jedyne co mi nie pasuje to miejsca klawisza OPTION, bo jest bardziej w prawo nawet niż w zwykłym MX Keys (tu też był za daleko). A jednak piszę w mowie ojczystej, więc Ł czy Ń nie są u mnie rzadkością.

Smart homowe swiry, mierze sie z postawieniem pierwsego w zyciu Home assistansa - centrum domowego, na te chwile wiekszosz urzadzen to Xiaomi (przez Xiaomi Mija Assistance bede podlaczal) lub rzecyz na zigbee.

Czy ten zestaw nie bedzie najlepszy pod wzgledem ceny i latwosci ustawienia?

+
Conbee 3 jako bramka Zigbee?

Alternatywy to:

• raspberry pi jakis,
  • poleasingowy mini PC,
  • TV stick (wyzej wstawiany)?

Jeśli chodzi o łatwość to HA green wydaje się najlepszym wyborem.

I czemu bramka conbee a nie skyconnect? Cena podobna a będzie jeszcze lepsza kompatybilność i konfiguracja.

Panie dyrektorze @pawelorzech - tu się nagroda w postaci odznaki należy jak nic :smiley:

1 polubienie

Podpinam się, też stoję przed tym dylematem, jest jeszcze wersja yellow ale do niej trzeba rpi4 włożyć a to podnosi koszt znacząco, ma za to thread chyba.

Kminie nad opcja green, rpi5 z ssd, albo jakiś mały intel tylko w tej ostatniej opcji wydaje mi się że może zrobić się bałagan, bo najpierw system, później pewnie trzeba instalować coś co umożliwi postawienie samego HA, a to się pewnie będzie mi wysypywać bez powodu.

A przy okazji żona wymyśliła air fryer I pytanie co polecacie w tym temacie🤔

Mini PC na n95 albo n100 (jeszcze oszczędniejszy) a jako system stawiasz Home Assistant OS i już. Działa.

1 polubienie

Conbee 3 tańsza A ma najlepszy zasięg. W czym lepsza ta sky connect żeby dopłacić?

A powiedzcie mi jak najpierw postawie home assisyanta na lapku windowsowym (który i tak mi chodzi cały czas jako plex? To łatwo to potem przenieść na ten green albo tpi czy od nowa Trzeba stawiać?

na przykładowym Botlandzie cena jest w zasadzie identyczna. Conbee 3 (w odróżnieniu od 2!) nie jest zła ale SkyConnect jest robiona przez Nabu casa i się bezproblemowo integruje z HAOS czy z HA Green.

przenosiny - rozumiem, że na tym lapku chcesz to postawić na jakiejś VM? Jeśli zrobisz dobry backup to potem na green powinieneś być w stanie go z tego backupu odtworzyć Restoring / migrating from a backup – Home Assistant Green

2 polubienia

a w razie co mam do sprzedania geowin r86s wersja z dyskiem 128gb i chyba 8GB ram. puszcze za 500 PLN + KP. przez niecały rok robił za router ale od września mam ubiquiti wiec leży w szufladzie.

1 polubienie

Kurcze te oferty z ha.konfiguruje.pl też dobre

Przykład:

Miałem keychrony, skończyłem z Nuphy Air96 v1, mogę serdecznie polecić i tyle.
Nic mnie nie kusi żeby customizować, a w keychronie jedynie płyta główna pozostawała mi fabryczna…

1 polubienie

też trafiłem na to i się zastanawiałem czy nie brać ale jednak trochę obawiam się że może tam być coś zaszyte czego bym nie chciał :wink:

może to? Mini PC Firebat AK2 8/256GB N100 - Pepper.pl

Mamy tego philipsowego XL, ten średni. Piekarnik dużo rzadziej jest używany i praktycznie codziennie jest używany. Teraz moja brałaby większy bo dużo wygodniej coś włożyć i jakieś dodatki ma. Mini jest nieużyteczny. Frytek nawet nie zrobisz