Co kupić?

Ja mam spieniacz z Nespresso od iluś lat i działa niezawodnie. Dobrze podgrzewa mleko, robi solidną piankę. Ma powłokę teflonową więc przypalone mleko da się wyczyścić bez problemu. Aczkolwiek bardzo trudno zrobić z tego latte art.

1 polubienie

Otóż właśnie, z oboma miałem do czynienia w poprzednich biurach i jak na nadspodziewany efekt, to wkład pracy był zaskakujący nieduży a sprzęty łatwe w utrzymaniu
Może wciąż powinienem je rozważyć.

No właśnie nie pozwala aż tak, poza tym konsystencja czy trzymanie temperatury są najmniej ważne, w przeciwieństwie do szybkiego i skutecznego mieszania - to ma być częściej podręczny miksero-blender do jakiegoś kakao z zimnym mlekiem czy galaretki z wrzątkiem bardziej niż spieniania mleka do kawy, które dotąd podgrzewam w mikrofali i potem pienię tym ikeowym.
No i dlatego nie wjechałem do wątku kawowego, żeby nie wzbudzać kontrowersji :smiley:

1 polubienie

https://allegro.pl/oferta/waz-ogrodowy-na-wozku-beben-zwijacz-cellfast-zestaw-zraszacz-mocny-1-2-30m-15288359201

znajde cos lepszego w tej lub nizszej cenie?

Ja co prawda mam małą pompkę, więc to może nie mieć zastosowania w Twoim przypadku. U mnie wąż 1/2 cala ma duże straty na ciśnieniu przy takich długich wężach. Nam lepiej sprawdzają się węże 3/4 cala.

2 polubienia

Cenna wskazowka, duzy ogrod mam wiec 3/4 bedzie lepsze na pewno.

i nawet prawie 100 taniej znalazlem: https://allegro.pl/oferta/cellfast-waz-ogrodowy-na-wozku-beben-zwijacz-zestaw-zraszacz-mocny-3-4-30m-15756051901

Różnica w cenie wynika chyba głównie z ilości warstw ścian węża. W poprzednim było 6 warstw, w tej 4. Ja do siebie brałem jakieś tanie 3 lub 4 warstwowe i wąż leżał dwa sezony cały czas na pełnym słońcu i nie zauważam w nim żadnej różnicy. Jak dla mnie jak nie widać różnicy to po co przepłacać :wink:

1 polubienie

Po sprzedaży iMaca m3/16/512 (wydajność w zupełności mi wystarczała) potrzebuję mobilnego rozwiązania. Niemal pewniakiem był MacBook Pro 14 M3 Pro base, jednak jak zacząłem rozkminiać, to przyszło mi do głowy kilka innych opcji, którymi pragnę się z Wami podzielić. :smiley:

1. MacBook Air M1/M2/8/256 + stacjonarny PC + monitor 4K 27/32"
  2. MacBook Air M3/16/512 + Apple Studio Display
  3. MacBook Pro z outletu Apple (najmocniejszy konfig w tej cenie - M2 Pro/32/1TB + monitor 4K 27/32"

No i tak gdybam, jednocześnie rozmyślając nad rozmiarem monitora (biurko ma rozmiar 120x60 i trochę boję się dużego ekranu) i całą aranżacją setupu. Jarałem się na myśl o zmianie, a im więcej rozkminiam, tym mniej mi się chce. :stuck_out_tongue:

Może coś doradzicie, podpowiecie? :smiley:

Pytanie jest czego potrzebujesz.
W jednym zdaniu piszesz o mobilnym rozwiazaniu, w nastepnym widze stacjonarny PC
No i ile wydajnosci potrzebujesz? Bo roznica miedzy mbp na m3/32gb a mba na m1/8g to jest przeskok. I blagam - nie kupuj sobie nawet mba z 8gb ram tylko. Nie rob sobie tego.

• 70% czas to praca z tekstem i przeglądarką (stąd pomysł na bazowego MBA),
  • potrzebuję mobilnego sprzętu TYLKO do pracy z tekstem i przeglądarką,
  • pozostałe 30% to półprofesjonalna obróbka zdjęć (stąd pomysł na stacjonarkę), tylko przy biurku.

Rozumiem, że niektórzy lubią mieć sprzęt “zadaniowy”, ale dodam tylko od siebie argumenty “przeciw” (pewnie dość oczywiste), bo zdarzyło mi się w podobnej konfiguracji funkcjonować przez chwilę.

• Nic tak bardzo nie wkurza, jak brak synchronizacji pracy pomiędzy urządzeniami. Zaczynasz na kanapie z laptopem, ale stwierdzasz, że kurcze, przydałby się większy ekran (albo po prostu mocniejszy sprzęt). Mając jedno urządzenie, podpinasz do ekraniu i robisz co trzeba. Przy dwóch, musisz kombinować.
  • Sprzęt się starzeje - w pewnym momencie możesz być zmuszony do upgrade’u. Łatwiej jest kupić jeden sprzęt, niż dwa - i nie mówię tu o koszcie, a bardziej o wymogu wyboru, co widzisz już w tym momencie stwarza problem :wink:

Ja bym szedł mimo wszystko w mocny MacBook + monitor, przy czym w przypadku obróbki zdjęć szedłbym raczej w wariant z ASD, chyba, że chcesz mieć możliwość zmiany MB na laptopa/PC z windowsem w przyszłości.

5 polubień

bramka nr 1 tylko 16ram, dysk to jak uwazasz ale 512 zawsze lepiej. synchronizujesz sobie wszystko przy pomocy onedrive i mozna pracowac raz tu raz tu:)

1 polubienie

MacBook Air 15 cali. Jak możesz to 1TB/16GB, jak nie to 512GB/16GB, a jak nie to podstawa i też będzie turbo sztosem. Nic lepszego Ci nie będzie potrzebne.

Zresztą trzeba sprawdzić czy na te dyski jest sens się napinać bo coś mi się wydaje, że gdzieś czytałem, że oni walą teraz dwie kości, nawet w najmniejszym dysku, ale mogę się mylić i może chodzić o zupełnie inny model.

6 polubień

Dobra, decyzja podjęta - 32" 4K (już kupiłem LG 32UQ850 - mega wrażenie robi kontrast 2000:1) + MacBook (tutaj szukam). No i wytypowałem takie modele:

1. Odnowiony MacBook Pro 14 M2 Pro (10c/16c), 32 GB, 1 TB - 11 529 zł
  2. Nowy MacBook Pro 14 M3 Pro, 18 GB, 512 GB - 10 354 zł
  3. Nowy MacBook Pro 16 M2 Pro (12c/19c), 16GB, 1TB - 9 363,41 zł
  4. MacBook Air 13" M3, 16GB RAM, 512GB - 6 999 zł
  5. MacBook Air 15" M3,16GB RAM, 512GB - 8 799 zł
  6. MacBook Air 13 M2, 16 GB, 512 GB - 6249 zł

Pierwsza opcja wydaje się najlepsza, bo 32 GB RAMu. Na minus, że odnowiony przez Apple. Zamawiałem kiedyś iPada Pro 11 M1 właśnie w taki sposób, ale był jak nowy - poza innym opakowaniem, nie dało się poznać różnic względem nówki. Nie wiem jednak, jak to jest z komputerami.

Pozostałe opcje są tańsze, a ostatnia nawet znacznie. No i tak dumam który wybrać, bo każdy ma w sobie coś wyjątkowego. :slight_smile:

Wszystko zależy od tego, do czego zamierzasz go wykorzystywać. Bo z jednej strony kładziesz na szali małe i lekkie air 13 (Fiat 500), a z drugiej wielkiego i ciężkiego pro 16 (Ford smax).
Pół roku temu z ulgą przesiadłem się z pro 16 (Intel) na 14 (M2)- dużo poręczniejszy na podróże i do pracy „na kolanach”. Póki co nie zdążyło mi się żeby zabrakło mocy. Jeśli nie zależy Ci na 32 GB, to to jest fajna opcja:

Air wydaje się najbardziej optymalny, jednak obawiam się o jego wydajność przy skalowaniu macOS na zewnętrznym monitorze 4K@3008x1692.

Podlinkowany Pro też ma sens, hmm.

To moze Mac Studio za 5k plus Air?:sunglasses:

Masz na myśli model z M1 Max?

Tak, “iBoodowy”.

Niestety, z tego co widzę, już go nie mają. Na OLX latają używki w okolicach 6k. Z drugiej strony, za tyle można też kupić Mini M2 Pro/16/512, choć pewnie Studio jest wydajniejszy.

Mój Air M2 z drugim ekranem 3840x1620 dawał radę nawet jak robiłem na nim grubsze rzeczy z wideo

W sensie nie widziałem żadnej różnicy w wydajności względem podłączenia pod monitor full hd, bo tam gdzie M2 w Airze dostałby czkawki to i tak dostał, ale dał radę