Co kupić?

Chodzi o to głupie skalowanie w MacOS. Chcąc uzyskać rozdzielczość 3008x na monitorze 4K system najpierw renderuje 4K do 6K i dopiero potem skaluje. I to już jest wymagające dla GPU.

1 polubienie

Szukam rozgałęziacza do klawiatury (USB-A).
Mam klawiaturę kablową (i taka ma zostać), ale potrzebuję ją podłączyć do dwóch komputerów. Nie będzie używana na nich jednocześnie, ale nie chce mi się bawić w przepinanie jej.
Dlatego potrzebuję dynksa, do którego podłączę klawiaturę, a on z drugiej strony będzie miał dwa złącza USB-A - jeden pójdzie w jeden komputer, drugi w drugi.

chodzi ci o hub KVM tego typu?

https://www.euro.com.pl/huby-usb-i-stacje-dokujace/ezviz-switch-przelacznik-kvm-usb-2x4-usb-2-0.bhtml

3 polubienia

Bosz ile ja tego szukałem parę lat temu…

Dzięki.
Zamówione. Dam znać, jak się sprawuje.

1 polubienie

Fatrowi jakiś czas temu taki ogarnąłem i jest zadowolony

Pięknie działa.
Jeszcze raz dzięki.

1 polubienie

Wiem, że było, ale odświeżę, bo mam dosyć sprecyzowane wymagania.

Szukam minipc do homelab’a.
Obecnie stoi na poczciwej toshibie portege z i7-7600U z 16GB RAM i wszystko jest cacy, ale zajmuje to zdecydowanie za dużo miejsca w szafce i wentylator szumi jak porąbany.

Potrzebuję dobrze złożonego minipc (który nie będzie grzałką przez np. dysk) na n100/200/305 (z naciskiem na n100), w którym:

• RAM nie jest wlutowany, bazowo potrzebuję 16GB.
  • ssd na sata + M.2 ale raczej na pcie x4+, nie musi być w zestawie, kupię sobie to co mi będzie pasować.
  • ethernet 1Gbps x1 (jak będzie rozwojowo 2.5 to się nie obrażę)

Jest coś sprawdzonego? Patrzyłem na minisforum u100d, ale tam wszędzie RAM jest wlutowany…
Tych wynalazków o łatwych do zapamiętania nazwach jest tyle, że już zgłupiałem :smiley:

Może coś takiego?

Generalnie polecam przeszukać tego Discorda w sekcji hardware wpisując “n100”

1 polubienie

czemu nie na ryzenie? 7/9 z serii U sa fajne

Priorytetem jest zużycie prądu. Tu n100 ma zasadniczą przewagę.
Nie potrzebuję też przesadnie dużej wydajności. Na tym będzie stało kilka dockerów (pihole, paperless, pewnie plex i parę innych mniejszych usług), no i vmka home assistanta. Całość na unraidzie. Mógłbym to postawić na synology (923+) ale nie chcę maszynek i ich backupów trzymać na tym samym urządzeniu. Chcę kupić coś, co będzie energooszczędne, a przy tym nie będzie mniej wydajne niż to co mam teraz.

Bo ja wiem? TDP ryżem 7 5800U jest domyślnie ustawione na 15W ale możesz to zmniejszyć nawet do 10W.

A jednak masz 8c/16t

Ok, możliwe, że mnie przekonasz do Ryzenów, trochę może mi brakować QS do transkodingu, aczkolwiek życie pokazało, że nie musiałem nigdzie korzystać, bo TV i iPad obsługuje natywnie w zasadzie wszystkie kodeki, więc może nie będzie tego problemu.

… pisząc powyższe zdanie przypomniałem sobie jeszcze o jednym - obecnie QuickSync wykorzystuję we frigate do dekodowania streamów z kamer, zastanawiam się czy tutaj AMD nie polegnie jeśli chodzi o obciążenie i tym samym o pobór prądu. Poszukam trochę w sieci, może znajdę jakieś przybliżone porównania w takim wykorzystaniu.

A co jeśli chodzi o zestawy z Ryzenem, jest coś takiego pewnego, polecanego, co spełni moje wymagania z pierwszego posta?

1 polubienie
2 polubienia

Dzięki!
Koniec końców zdecydowałem się na takiego:

Wziąłem barebone, załaduję swoje dysk i ram od razu :slight_smile:

2 polubienia

Se kupiłem monitor Apple Studio Display. I cholera, choć kocham ten ekran, nie da się z niego korzystać w ciągu dnia - muszę zasłaniać okno, przez co mam jaskinię, zamiast fajnie oświetlonego pokoju. Nie chcę tak.

Polecicie sensowną alternatywę? Wiem, że jest ASD z powłoką nano, ale kosztuje dużo za dużo (już zwykły ASD jest w uj drogi), Samsung też ma coś 5K, ale bardzo różne zbiera opinie. @Voland dość mocno patrzę na Ciebie, bo choć fotograf ze mnie w klasie ambitny amator, to wolę dobrze widzieć co mam na zdjęciu, niż nie.

A, najlepiej 27-32", więcej nie chcę.

3 polubienia

Z monitorami foto jest absolutna katastrofa. Szczególnie po spróbowaniu ekranu 5K nie ma ci czego polecić, bo wszystko będzie bardziej pixelowate. Te obecne Studio Display są okay, tylko małe i w normalnej wersji można używać zamiennie z lustrem. Do zdjęć to i tak fajny monitor jest na nic, jak pomieszczenia sensownie nie oświetlisz (link). Jak tego nie masz w planach, to nie ma sensu się przesadnie przejmować tym jak bardzo monitor nadaje się do zdjęć, bo przecież nawet kalibracja odbywa się pod konkretne oświetlenie w pomieszczeniu (albo odwrotnie, co bardzo polecam – ustawić 80 cd/m2 na monitorze i ustawić jasność światła w pokoju adekwatnie. Aczkolwiek wszystkie uniwersalne monitory będą krokiem wstecz względem Studio Display.

Generalnie monitory fotograficzne są tak zacofane technologicznie dzisiaj, że od lat nie zaktualizowałem swojej listy. Co gorsza, po tym jak legendarna matryca Panasonica przestała być produkowana, to najciekawszych modeli już nie ma i zostały zastąpione gorszymi. W rasowych pro monitorach foto nie doświadczysz też HDRu ani wysokiego odświeżania itd. i to nawet w tych dużo droższych od Apple Studio Display. Szkoda klawiatury na te dzisiejsze monitory. Dla odmiany w gamingowych technologia poszła do przodu niesamowicie ¯_(ツ)_/¯.

UPDATE. Odblokowałem tymczasowo moją rozmowę z Marcinem “Czornyjem” Kałużą o tym. Marcin jest trochę mniej pesymistyczny niż ja: Monitory w 2024 roku – rozmowa z Marcinem "Czornyjem" Kałużą - Voland Studio

1 polubienie

słuchawki do kompa - telco + granie. obecnie mam razer nari ultimate - i padła bateria i juz sa zajechane.
wymagania;

1. ładowanie usbc
  2. bezprzewodowe
  3. nauszne czy tam pełno uszne
  4. najlepiej logitech
  5. jak największy zasięg bezprzewodowy (wiem ze z tym jest kupa ale może ktoś coś)
    wziąłbym g935 ale one maja starego usbeka dlatego odpadają, a astro jak dla mnie bezsensu bo maja za duzo niepotrzebnych pierdoł.
    ani super jakości nie potrzebuje ani anc - to jest sprzęt do grania i telco nic więcej.
1 polubienie

U mnie w pracy ludzie używają Jabra Evolve 75 SE.
Nie narzekają.
Do telco bardzo dobre. Gier nie testowali.
Ładowanie po USB-C. Odbiornik USB-A, albo BT.

1 polubienie

nauszne musza być, czyli dopisuje warunek w poście wyżej:)

1 polubienie