Jesteś pewien że chcesz serwer wirtualizacji a nie kubernetes?
plastikowa czy metalowa?
Plastikowa, ale sprawia bardzo solidne wrażenie, zawiasy pracują z fajnym oporem i w zasadzie dopóki nie weźmiesz do ręki i nie postukasz paznokciem, to na oko ciężko odróżnić od aluminium. Te grafiki mogły być bardziej dyskretne, ale całość, jak za tę kasę jest naprawdę ok.
o to może dokupię drugą plastikową sobie:)
Nie do mnie, ale podjąłem podobną decyzję jak Martin i mam PVE z dosłownie jednym kontenerem i jedną VMką
Szczerze - w homelabie nie widzę jakiejś mega przewagi k8s - parę linijek compose jest prostsze w obsłudze. No i Home Assistant OS trochę upraszcza życie w stosunku do HA na kontenerach.
Ale też sam jestem w stanie zaakceptować chwilę downtime
w momencie w ktorym pada ci dysk albo CPU albo zasilacz w takim pojedynczym kompie wiesz, czemu nazywa sie to “homelab” a nie “homeprod”
CPU czy zasilacz to nic szczególnego, gorzej jak dane nie są backupowane oraz w trybie redundantnym. To jest najcenniejsza rzecz, reszta jest do zastąpienia, a downtime w home serwerze nie jest tym samym co w środowisku biznesowym.
O to to! Sam przed nowym rokiem na tydzień odciąłem się przypadkiem od dostępu zdalnego do wszystkiego. Był to wrzód na dupie, ale do przeżycia, bo wiedziałem, że dane są i są bezpieczne
22 posty zostały scalone z istniejącym tematem: Smart home
Miałam pojedynczy serwer od lat, teraz od kilku lat mam k8s. To pierwsze działało do czasu awarii SSD, a przetrwalo wiele, nawet upgrade dystrybucji 32 → 64bit. Ale to zawsze było upierdliwe, a upgrade kłopotliwy i ryzykowny. Odkąd mam k8s, to awarie sprzętowe czy upgrade to tylko drobna niedogodność. Zaliczyłem też proxmox ale to już nie te czasy, za dużo ma wymagań co do sprzętu, i za dużo zasobów potrzebuje.
panowie nie kłóćcie się, albo idźcie sobie stont
→
właśnie to samo pisałem i zostałem uprzedzony:)
Ale tutaj nikt się nie kłócił sorry, jak to tak zostało odebrane
nie zostało - ale idźcie do właściwego wontka se z tym:)
W oczekiwaniu na służbowe (wymiana dopiero w lipcu), kupiłem powystawowe Jabry Evolve2 65
Za 399 zł na Allegro to aż żal było nie brać
W ogóle jak w temacie homelab/selfhosted nie będzie relacji na żywo ze wszystkiego co będzie związane z tym serwerem, to ja to gdzieś będę musiał zgłosić!!11
Jestem pewien, że nie chce się uczyć kolejnej rzeczy, bo brakuje mi na to czasu.
Przy kubernetes wszystko działa bez zasilacza i dysku?
Ładne!