ja tak sie zastawnaiwam @Martin_Fox co ty chcesz na tym trzymać ?
Jedna wirtualka z HA, jedna z Arch, jedna pod media (szukanie/sciaganie/udostepnianie distro linuxa), dodatkowo w ramach potrzeb wirtualki do testow/nauki
W sumie nic wielkiego
Jak masz 3 nody i jeden padnie to tak, działa.
kup NUC’a/mini PC jakiegoś pod to a nie taki złom:)
a do dystrybucji linuxa seedhost powinien wystarczyć hdd3t na duża ilość
Szukam sposobu na kabel do ładowania rzeczy na biurku (klawiatura czy mysz)
Do tej pory był to kabelek który pod biurkiem napinała gumka recepturka. Ale zakres był za mały.
Zobaczymy czy to zda egzamin.
A może po prostu taki punkt ładowania do wszystkiego? Ja u siebie mam TOOCKI 140W (3xUSB-C + 2xUSB-A) - do 100W na jednym porcie (w sumie na 100 to jedynie macbook się ładuje, reszta wolniej). Coś niewiele ponad stówę za to na BF dałem.
A do organizacji wielu rodzajów wytczek takie naklejane gumki jak niżej na zdjęciu - tego jest dużo do wyboru, do koloru i ilości.
Bonusem jest też, że widzisz jakim prądem ładujesz (fajne, jak ktoś chce potestować np. kabelki i ich ‘przepustowość’ prądową.
Kwestia układania, zwijania i organizacji. Możesz sobie przyczepić jakiś pojemnik, w którym będą się kotłować a na zewnątrz nic nie będzie widać
To jest jakiś sposób… Właśnie szukam rozwiązania żeby to było ładne i praktyczne.
Jak chcesz ładnie i praktycznie to jest sporo rozwiązań. Możesz port/ładowarkę wbudować w blat. Jeśli to głównie do ładowania telefonu a masz coś współczesnego to możesz sobie pod blat (lekko od dołu nacinając, żeby odległość była mniejsza) zamontować ładowarkę bezprzewodową itp.
Wszystko zależy od wyrobaźni i funduszy
PS. Rozumiem, że monitor nie ma huba u nie ma możliwości ładowania urządzeń zewnętrznych?
Monitor ma hub. Tylko idea jest taka, że jak monitory są wyłączone to też mogę ładować. Czyli wyciągam kabel i ładuję klawiaturę. Jak naładuję to odłączam kabel i jest niewidoczny. Jak znów potrzebuję to jest gdzieś pod ręką.
Proxmox tak samo, jak mam min. dwa nody
monitor sam siebie usypia po jakimś czasie i żre prądu tyle co nic, a jak coś jest do niego podpięte to coś w stylu passthru i tyle, przynajmniej ja mam tak w LG. a osłona/organizer na kable to może coś takiego - w pytke kabli i troszkę kabli
Trzy pomysły:
-
Pomaluj ścianę z boku na ciemny kolor, puść luzem ciemny kabel. Wszystkie inne rozwiązania u mnie zawiodły i po prostu mam dwa kable do ładowania gadżetów (usb-c i microUSB) wiszące z jednej strony i wpięte w podobną gumkę jak u @Suchy (tyle że z boku biurka). Jak wjedzie w tym roku nowe biurko to raczej nie będę szukał innego rozwiązania, przeżyję te dwa kable (ściana jest w kolorze awokado, więc nie rzucają się w oczy). Możliwe też że usunę kompletnie kabel MicroUSB bo z rzeczy do ładowania tym dziadem został mi tylko Kindle i jedna latarka. Do tego mogę użyć rozwiązania 2.
-
Do biurka doprowadzasz hub/ładowarkę z portami USB-C i montujesz na stałe. Np. za biurkiem żeby nie było widoczne. Gdy potrzebujesz coś podładować wpinasz do tego kabel, który normalnie masz schowany w szufladzie - w tym wypadku nic się nie rusza i nie ma problemu z wymyślaniem “wciągarki kabla”.
Trochę taki system mam zastosowany pod postacią zewnętrznej karty dźwiękowej M-Audio Air Hub. Jak potrzebuję naładować np. Mi Banda to wpinam kabel na wolny slot USB-A i ładuję a potem chowam kabel do szuflady i znów jest porządek. -
Kabel spiralny. Może być w połączeniu z punktem 2
No i qrde wykrakałeś, złośliwcze jeden
No to kupiłem kolejny, czekam na kuriera.
HP ProLiant MicroServer Gen8 with a powerful Xeon 1265L-V2 processor that has a speed of 2.5 GHz and 16GB of DDR3 ECC UDIMM RAM. It comes with a variety of options such as USB 3.0, USB 2.0, Ethernet (RJ-45), a maximum RAM capacity of 16GB, RAID levels of 0 and 1, and a total of 8TB HDD storage, and top DVD bay cabled ready for an additional drive.
nadal wolałbym kupić jakiegoś minipc. jaki koszt tego HP wyszedł?
jesli to do Proxmoxa, to Xeony sa po prostu lepsze bo pozwalaja na wiecej, np sharowanie sprzetu do VMek. Niektore minipc, glownie z powodu procka i BIOS, nie potrafia np wspoldzielic GPU czy urzadzen PCIex. Czesto tez maja ograniczenia na max RAM (choc ten ma tez max 16GB, troche kiepsko). Dodatkowo serwery maja dodatkowe fajne featury jak zduplikowane gniazda sieciowe, gniazda na podlaczenie swiatlowodu, zdalny dostep nawet gdy komp nie dziala itp.
mówimy o domu nie o firmie
większość tych mini PC ma milion usb i to przeważnie 3.2 + 2x2,5G eth (nie wiem po co do domu to 2xeth w sumie) , spokojnie da rade znaleźć takie które obsłużą 32 czy tam 64gb ram - a jest to poręczniejsze rozwiązanie niż taka przestarzała hałasująca wielka kupa blachy.
Można zrobić domowy router i podłączyć się do zewnętrznego switcha