a da się taki routerek podpiąć pod hotelowe wifi, żeby siać samemu własną sieć wifi?
Tak to jest jak się na pamięć leci
Przebijam tym argumentem:
Jak hotel nie daje więcej jak paręnaście Mpbs (a zwykle nie daje) to na co Ci AX, poza tym, że ładnie wygląda na papierze
(oczywiście, jeżeli chcesz tego użyć jako klienta albo repeater w domu to może to mieć więcej sensu, ale w moim przypadku nie ma)
Dokładnie po to to kupiłem.
Masz tu kilka opcji:
- Standard router mode: podpinasz kabel Eth i działa jak normalny router
- Repeater: powiela SSID głównego routera
- Clien mode: łączy się po wifi do routera a po kablu rozprowadza internet do urządzeń (np. NASa który nie ma WiFi)
- Access Point
- WISP - łączysz się do Wifi (hotel, lotnisko) a rozsyłasz własne SSID
Właśnie sprawdziłem i popracowałem na WISP przez 2h i działa ok.
Inna nazwa to MiFi
Nie kłócę się, ale jak wpisujesz “MiFi” w Google to wyskakują głównie mobilne routery na kartę SIM
Zgadza się, ale jeśli zignorujesz sposób zasilania, to zastosowanie tych urządzeń jest praktycznie takie same. MiFi są zazwyczaj małe i lekkie, ale mają mniej możliwości niż Twój router. Niemniej być może nie każdy potrzebuje taki wypas - to warto znać alternatywa
Tylko trzeba się wczytywać w opisy, bo ja mam TP-Link M7200 który jest opisany jako MiFi i za cholerę nie robi własnej sieci z czegoś innego niż karta SIM.
PS: mam deja vu, chyba już to raz dyskutowaliśmy
Hotel to tylko jeden use case. Może służyć jako repeater albo AP. Przyda się też w połączeniu z modemem USB. Pod spodem “siedzi” OpenWrt
Wracając do wysoko/nisko umieszczonych telewizorów - kupiłem sobie coś takiego:
i sobie będę wyświetlał choćby i na suficie.
Sprzęt bez androida (ale mam MiBoxa, którego będę podłączał), troszkę słychać wiatrak, ale uruchamia się “od strzała” (LED), ma FullHD, możliwość przykręcenia na statyw (gwint ¼"). Brak zoomu.
Zakup za <450zł, 5 dni z Czech szło.
EDIT - Use case: https://youtu.be/AbyJ_h4xfRQ?t=60
O właśnie - też kupiłem na promocji -28%
To trochę bardziej skomplikowane - glinet ma niestety sterowniki w userspace, więc ludzie muszą je reverse engineerować, żeby dało się uzywać czystego openwrt
A to szkoda, że nie są one upstreamowane. Niestety, nie przyglądałem się projektowi bliżej, aczkolwiek widzę już jakieś zastosowanie u siebie i sam się zastanawiam nad zakupem w przyszłości.
Kupione na błędzie cenowym w Amazonie za 16,99 PLN/sztuka. Przydadzą się do rozbudowy Smart Home, ale muszę podmienić Tasmotę na ESPHome.
dzis trafilem, moze ktos skorzysta
https://www.pepper.pl/promocje/ikea-tradfri-przycisk-zigbee-726098
Prezent od żony:
Ja za to żonie kupiłem takie coś:
PS. W iSpot na moją prośbę o Airpodsy Pro2 usb-c, pani zapytała, “czy nie wolę tańszego zamiennika”.
Znaczy się innej firmy czy podróbkę?
Bo jeśli to drugie, to powinno się to zgłosić.
Nie podróbkę.
Proponowała to:
Pewnie premie za wciskanie 3rd party. Ale wiocha w APR coś takiego.
Ale to iSpot, więc w sumie normalka.