Apple 🍏

Apple podpisało umowę z Taboolą. Największym reklamowym gównem jakie jest w sieci.
https://www.axios.com/2024/07/16/taboola-apple-news-deal

W ramach „leczenia” się z nadmiernego używania iPhone, kminie jak zablokować dostęp do bibliotek aplikacji. Cel jest taki, żeby można było je uruchamiać jedynie przez Spotlight.

Ma ktoś pomysł jak można by to ogarnąć?

Zablokować dostępu do app library to chyba nie możesz. Chyba że jakoś przez te ochrony rodzicielskie i takie tam, ale o tym to ja się nie czuję kompetentny, żeby mówić, bo nie korzystam.

Ja bym zamiast blokowania zrobił to sobie bardzo niewygodne. Na przykład dodałbym kilka pustych (czyli chyba z min jedną ikoną lub widżetem) ekranów przed app library. Tak pewnie z 5, żebyś scrollująć sobie przypomniał, że Ci nie wolno :grin:

Możesz nawet wstawić widget foto z jakimś napisałem typu nie wolno albo zawróć “po drodze”.

A może nawet da się ustawić skrót cofający się na pierwszą stronę “pulpitu” ale to musiałbym z callbackami podłubać.

7 polubień

Z ciekawości wyguglałem sobie Twój problem i oto co odkryłem w tym artykule:

Werble:

7 polubień

5 polubień

O to to! Piękny pomysł. Zobaczę, czy działa na mój mózg. :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Tak swoją drogą to myślałem, że da się to zrobić przez Focus mode, bo jaki byłby sens Focus Mode jeżeli wciąż możesz wejść w App library i odpalić co chcesz. No ale myliłem się okrutnie.

2 polubienia

W ramach leczenia polecam apkę screenzen i nałożenie na niekrytyczne aplikacje:
-prompta z pytaniem „czy to naprawdę ważne?” i czasem oczekiwania (np 10 sekund) przed odpaleniem
-limitu (np 7 minut) na sesję (kolejny prompt wyskoczy)

Niestety od ostatniego updatu iosa jest problem z ustawianiem różnych reguł per grupa aplikacji :disappointed:

2 polubienia

To jest chyba na takiej zasadzie “przypierdole się, żeby się przypierdolic” :grin:

3 polubienia

No nie, jak mam coś w Focus mode to chciałbym mieć do tego ograniczony dostęp na maksa. Choćby wrzucenie tego za jakiś ekran.

Np. jak mam włączony Focus to ikony aplikacji są wyszarzone

A jak kliknę to wyskakuje że “dzie klikasz ciulu”

I tak jest z każdego poziomu, z app drawer, z search itd.

No ale rozumiem, taki użytkownik jak ja to potrzebuje więcej barier. Użytkownikowi Apple wystarczyć że zniknie ikonka :wink:

pewnie że się przypierdalam dla samego przypierdalania :sweat_smile:

2 polubienia

Właśnie dokładnie w taki sposób screenzen wyłącza mi apki (youtube na tym screenshocie)

2 polubienia

możliwość przedłużenia czasu dla aplikacji powinna być utrudniona :smiley:
a nie “przedłuż do końca dnia” i elo. Jakieś 10 km biegu czy coś :wink:

2 polubienia

Można utrudniać- ustawić limit uruchomień/przedłużeń, wydłużać czas oczekiwania o X sekund przy każdym kolejnym przedłużeniu

Tylko ostatnio się to zjebało i nie działa per aplikacja tylko wszystko wrzuca do jednego wora

Ale już samo oczekiwanie przed odpaleniem troche orzeciwdziała impulsywności, a wyłączanie apki co kilka minut powstrzymuje kompulsywność

1 polubienie

Long shot, ale… może wie ktoś gdzie wymieniają baterie do iPoda Nano 7 generacji?

o paaanie, jak chciałem wymienić w 4 gen nano, to nie znalazłem w całej polsce serwisu. Skończyło się wymianą samemu i zerwaniem tasiemki od touch wheel-a. Dlatego poszedłem w ipoda classic :wink:

Myślę, że najprościej będzie chyba do jakiegoś pana Zenka z serwisu gsm który bawi się w serwisowanie pogwarancyjne przypadków beznadziejnych, bo ma know how i narzędzia.

zamów baterię z aliexpressu i pokaż filmik i pytaj czy da radę:

1 polubienie

Jak się nic nie znajdzie zawsze można spróbować samemu

2 polubienia

Kumpla spytam, hobbistycznie naprawia elektronikę.

2 polubienia

damn

crying in iPod Nano 1&2 gen battery

a chciałem w swoich nano powymieniać, ale coś czuję że nici

1 polubienie

Nano 1 i 3 mają plecki całkiem ściągalne, więc da radę jeśli masz lutownicę. W 2, 4 i 5 to nie jest proste. Już wymieniałem nawet baterie w shuffle 4gen. I żyje. I pacjent i ja :grin:

1 polubienie

takiego to nawet mam i bateria w nim żyje z tego co sprawdzałem ostatnio
ale żeś się podjął wymiany to niezła brawura z twojej strony

1 polubienie