to było wcześniej czy coś przegapiłem ?
Bylo w nocy.
Wlasnie skonczylem ogladac na YT.
W koncu usmiercili MBP13
Embargo zeszlo na maczki
Tylko Maxy
W 2024 jabłuszka znaczna obsługiwać RCS
ja cały czas nie rozumiem co mi to da. Cos wiecej oprocz niebieskich/zielonych dymków?
Będę mógł do androida wysłać duży plik graficzny albo pdf bez kompresji?
RCS jest w gruncie rzeczy tym samym co iMessage, tylko że natywnie wspierane przez operatora.
To na pewno dużo zmieni przy mieszanych (iOS i Android) grupach w iMessage. Teraz jeśli w grupie w iMessage są osoby z Androidem to iPhone wysyła wiadomości do wszystkich jako SMS. Na ogół to nie jest problem, ale miałem ostatnio taką sytuację w stanach, że nie miałem numeru z USA, więc moi amerykańscy współtowarzysze płacili by bajońskie sumy za każdy SMS wysłany na mój polski numer (pomimo posiadania przeze mnie iPhone), bo w grupie były dwie osoby z Androidem. Więc na tej grupie mnie nie było. Okej, można było to rozwiązać komunikatorem, ale wiadomo jak bardzo amerykanie są przywiązani do iMessage.
Nie wiem czy to pytanie tutaj pasuje - eksportowałem kontakty z konta Google i zaimportowałem do Kontaktów na iCloud. Wszystko poszło bez problemów. Niestety, kontakty się nie zsynchronizowały z chmurą. Co więcej, po wyłączeniu kontakty.app zaimportowane numery znikają. Wylogowałem się z iCloud na maku i iPhone, nic to nie zmienia. Ktoś ma pomysł co jest nie tak?
——
Edyta
Dla potomnych - wrzuciłem plik z kontaktami na iCloud przez WWW i działa bez problemu.
Ktos się orientuje czy jest opcja, żeby mieć jednocześnie więcej niż jeden poster contact? Mam jedną, luźniejszą wersję dla znajomych i drugą, bardziej profesjonalną. Nie do końca chciałbym, żeby moja opcja luźna wylądowała u profesjonalnych kontaktów, a stworzenie jakiejś opcji pośredniej też średnio mi się podoba.
Eeee, za poważne, brakuje wywalonego języka i rogów palcami dłoni a w tle napis „fuck yeah”
Wonsy mam dylemat. Kupiłem na BF nowego MacBooka M1 Pro 16GB 512GB za bardzo przyzwoite pieniądze. Problem w tym, że 16GB RAMu to trochę chyba jednak mało na moj workflow - nonstop swapuje 0.5-0.7GB.
Pojawiła się nowa okazja na BF - ten sam MacBook ale M1 Max 32GB 1TB za przyzwoite pieniądze + 50%, w ładniejszym kolorze jak dla mnie. Dysk nie robi mi różnicy.
Co robić? M1 Max jest 50% lepszy ?
Pro planowałem trzymać min 2 lata, Max’a rok dłużej jeżeli się zdecyduje.
szukam cos co mi zastąpi kodi na apple tv. wiem ze jest plex ale to wymaga jeszcze chyba instalacji jakiegoś serwera plexa i klienta na apple tv - ja potrzebuję coś co mi odtworzy film z napisami z udziału po webdav albo smb i ma możliwość zmiany ścieżki audio/napisów. dodatkowo jakby potrafiło dociągnąć samo napisy z napi/opensubtitles czy coklwieka (ale to jest opcja - miły bonus)
no wlasnie to znalzlem i chyba sie skusze
Infuse jest najlepsze.
Jellyfin jest popularna alternatywa dla Kodi
+1 dla infuse, tylko po to zmieniłem android tv na apple tv
(no dobra, nie tylko dlatego, ale porzucenie kodi na rzecz infuse było dużym plusem)
dobra infuse kce kase za UHD filmy wiec ma -1
ale jest na tyle fajny ze chyba kupie licencje lifetime:)
dobra kupilem zobaczymy czy to nie wyrzucona kasa:)