Apple 🍏

to było wcześniej czy coś przegapiłem ?

Bylo w nocy.
Wlasnie skonczylem ogladac na YT.
W koncu usmiercili MBP13 :clap:

Embargo zeszlo na maczki :slight_smile:
Tylko Maxy :-1:

W 2024 jabłuszka znaczna obsługiwać RCS

4 polubienia

ja cały czas nie rozumiem co mi to da. Cos wiecej oprocz niebieskich/zielonych dymków?
Będę mógł do androida wysłać duży plik graficzny albo pdf bez kompresji?

RCS jest w gruncie rzeczy tym samym co iMessage, tylko że natywnie wspierane przez operatora.

2 polubienia

To na pewno dużo zmieni przy mieszanych (iOS i Android) grupach w iMessage. Teraz jeśli w grupie w iMessage są osoby z Androidem to iPhone wysyła wiadomości do wszystkich jako SMS. Na ogół to nie jest problem, ale miałem ostatnio taką sytuację w stanach, że nie miałem numeru z USA, więc moi amerykańscy współtowarzysze płacili by bajońskie sumy za każdy SMS wysłany na mój polski numer (pomimo posiadania przeze mnie iPhone), bo w grupie były dwie osoby z Androidem. Więc na tej grupie mnie nie było. Okej, można było to rozwiązać komunikatorem, ale wiadomo jak bardzo amerykanie są przywiązani do iMessage.

Nie wiem czy to pytanie tutaj pasuje - eksportowałem kontakty z konta Google i zaimportowałem do Kontaktów na iCloud. Wszystko poszło bez problemów. Niestety, kontakty się nie zsynchronizowały z chmurą. Co więcej, po wyłączeniu kontakty.app zaimportowane numery znikają. Wylogowałem się z iCloud na maku i iPhone, nic to nie zmienia. Ktoś ma pomysł co jest nie tak?

——
Edyta
Dla potomnych - wrzuciłem plik z kontaktami na iCloud przez WWW i działa bez problemu.

1 polubienie

Ktos się orientuje czy jest opcja, żeby mieć jednocześnie więcej niż jeden poster contact? Mam jedną, luźniejszą wersję dla znajomych i drugą, bardziej profesjonalną. Nie do końca chciałbym, żeby moja opcja luźna wylądowała u profesjonalnych kontaktów, a stworzenie jakiejś opcji pośredniej też średnio mi się podoba.

1 polubienie

etam ja mam dla wszystkich takie cos:)

11 polubień

Eeee, za poważne, brakuje wywalonego języka i rogów palcami dłoni a w tle napis „fuck yeah” :slight_smile:

4 polubienia

Wonsy mam dylemat. Kupiłem na BF nowego MacBooka M1 Pro 16GB 512GB za bardzo przyzwoite pieniądze. Problem w tym, że 16GB RAMu to trochę chyba jednak mało na moj workflow - nonstop swapuje 0.5-0.7GB.

Pojawiła się nowa okazja na BF - ten sam MacBook ale M1 Max 32GB 1TB za przyzwoite pieniądze + 50%, w ładniejszym kolorze jak dla mnie. Dysk nie robi mi różnicy.

Co robić? M1 Max jest 50% lepszy ?

Pro planowałem trzymać min 2 lata, Max’a rok dłużej jeżeli się zdecyduje.

szukam cos co mi zastąpi kodi na apple tv. wiem ze jest plex ale to wymaga jeszcze chyba instalacji jakiegoś serwera plexa i klienta na apple tv - ja potrzebuję coś co mi odtworzy film z napisami z udziału po webdav albo smb i ma możliwość zmiany ścieżki audio/napisów. dodatkowo jakby potrafiło dociągnąć samo napisy z napi/opensubtitles czy coklwieka (ale to jest opcja - miły bonus)

Infuse? Infuse 7 - An Elegant Video Player | Firecore

3 polubienia

no wlasnie to znalzlem i chyba sie skusze :slight_smile:

Infuse jest najlepsze.

3 polubienia

Jellyfin jest popularna alternatywa dla Kodi

+1 dla infuse, tylko po to zmieniłem android tv na apple tv :wink:

(no dobra, nie tylko dlatego, ale porzucenie kodi na rzecz infuse było dużym plusem)

3 polubienia

dobra infuse kce kase za UHD filmy :frowning: wiec ma -1
ale jest na tyle fajny ze chyba kupie licencje lifetime:)

dobra kupilem zobaczymy czy to nie wyrzucona kasa:)

1 polubienie