Apple 🍏

Mam Sonoma i mam dokładnie tak jak piszesz. Safari, nowa karta i od razu kursor w polu adresu. Mogę pisać.

No właśnie a ja nie, możesz porobić screeny ustawień safari?

może pomorze a może podlasie. Badum…

https://a-m.medium.com/how-to-set-cursor-focus-to-address-bar-on-new-tab-window-in-safari-40d86c195a66

u mnie to wygląda tak

2 polubienia

Dzięki za screeny. Mam wszystko tak samo jak ty i nie działa. Porada z linku też nie pomaga.

Nową kartę otwieramy command t, right?

1 polubienie

Right. Dziwne.

Cmd+L możesz potem od razu wywołać pasek adresu.

1 polubienie

Cmd L też nie działa. Pogooglowalem i wszędzie tematy jakieś stare się pojawiają i niby to co napisałeś powinno pomóc. Mam wrażenie że to się mi zmieniło jak włączyłem profile w Safari.

Nie masz może jakiegoś dziwnego rozszerzenia?

Nic co by się zmieniło ostatnio.

dokładnie to samo mi przychodzi do głowy - jakieś nietypowe safari extension.
Jak cmd+L Ci nie działa no to już jaka głębsza aberracja.
Wyłączyłbym wszystkie rozszerzenia, zrobił restart i wtedy próbował.

Zrobiłem restart komputera i sprawa się sama naprawiła. :crazy_face:

1 polubienie

Jakbym chciał naprawiać rzeczy restartem kompa, tobym Windowsa zainstalował :stuck_out_tongue_winking_eye:.

6 polubień

Dokładnie to samo pomyślałem jak się naprawiło. :frowning:

1 polubienie

Ja na Sonomie mam to cały czas. Szczególnie w kwestii podpięcia zewnętrznego monitora. Jak jest obraz to nie ładuje → restart. Nie ma obrazu → restart. Kamera na USB nie jest wykrywana → restart. I za każdym razem pomaga. Dodam, że na poprzedniej wersji macOS nie było problemu. Na drugim macu z macOS Ventura też nie ma tych problemów.

2 polubienia

Coś się ma na rzeczy…
Tylko trochę późno :sob:

Sądząc z daty coś zakopią. Ale zupełnie nie mam pomysłu co możnaby usunąć z już tak wykastrowanych urządzeń. Gniazdo ładowania?

Nowe iPady i/lub M3?

Mac event.

1 polubienie

Chcą zrobić pogrzeb tylko dla maców z Intelem

4 polubienia

u mnie bedzie akurat 4:00 pm :slight_smile:

1 polubienie

Jakieś dziwne rzeczy dzieją sie z tapetą na 17.1 - nonstop gubi ustawienia :face_with_symbols_over_mouth:

1 polubienie