Marco co prawda nie ma takich prawdziwych fuck you money, ale ma tyle, że może mieć wywalone w klientów Overcasta, a już na pewno te część, która marudzi.
On spokojnie jest warty z pięćdziesiąt baniek, jak koło 30 mu wpadło z samego gimleta. Myślę, że zapracował na to, żeby mieć w dupie narzekających, niech robi co mu się podoba.
Ja też wolałem starego overcasta, ale ja słucham ostatnio tak mało, że wystarczy mi voice boost i smart speed i jak beznadziejne by menu nie było to nie narzekam.
pff… niech podnosi.
nie zapłacę. Najwyżej wrócę do apple podcast.
Zapłaciłem raz, i nie czuję, żeby było sens płacić subskrypcję za appkę do podcastów.
Przecież Overcast to subskrypcja
Wait, ale overcast był zawsze darmowy i subskrypcja to był rodzaj podziękowania, bo dawała tylko nic nieznaczące dodatki (ikonki, chmurę na własne pliki).
Cos się zmieniło?
Dawała możliwość wrzucenia własnych plików i wyłączenia reklam.
Ja kupiłem kiedyś overcasta, i po 10 latach uważam, że mógłbym rzucić jeszcze raz 5 zielonych, ale raz na kolejne 10 lat, a nie co miesiąc.
Uploadu własnych plików nie potrzebuję, ale reklam nie zniesę.
Korzystam z darmowej wersji Overcast i w ogóle nie zauważam reklam. Czasami coś się pojawi na dole ekranu i to tyle. Najważniejsze, żeby reklamy nie wchodziły w formie głosowej w trakcie odtwarzania. Raz zrezygnowałam w ogóle ze słuchania jednego brytyjskiego podcastu, który takie coś wprowadził. To było dziwne doświadczenie, słucham sobie angielskiego języka i nagle mi się wtrynia po polsku reklama mastercada
Mnie i tak ostatnio aż tak nie ciągnie do podcastów, więc jeśli pojawią się takie reklamy, to całkowicie przerzucę się na słuchanie audiobooków.
Te reklamy głosowe są straszne. Ale one są server side. I w dużej mierze zależne od lokalizacji. W firmie mamy VPN który idzie przez Niemcy i epizody które mi się ściągają w biurze (między innymi YesWas) notorycznie dostają upierdliwe wstawki w języku Rammsteina
„Nur heute ist ein besonderer Anlass. Abonnieren Sie unseren Newsletter und im Gegenzug verkaufen wir Ihre Daten an Photovoltaik-Händler, damit diese zu jeder Tages- und Nachtzeit anrufen können”.
Czy porzucenie overcasta na rzecz innych platform (pocketcast, apple podcast, spotify) gwarantuje że tych reklam nie będzie?
Nie, w pełni lokalny AntennaPod też ma reklamy, i to nie jego wina - no chyba, że overcast dokleja jeszcze swoje, to przynajmniej tych nie będzie (PC kiedyś też nie odwalało takiej maniany, nie wiem jak teraz)
Spodziewam się że overcast jest tylko małym graczem- pośrednikiem pomiędzy serwisem hostującym a użytkownikiem, frontendem. A to właśnie serwisy hostujące postanowiły zacząć monetyzację. Marco tym właśnie tłumaczy usunięcie streamowania na rzecz opcji „Download only”- nie jest w stanie wznowić po czasie w tym samym miejscu, bo długość doklejanych reklam się zmienia
Spotify dla odmiany sam hostuje swoją zawartość więc spodziewam się że może nie musieć wstawiać dodatkowych reklam, bo utrzymuje się z subskrypcji.
Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych- np PC którego subskrypcja jest też droga.
Przecież masz je jeśli nie płacisz regularnie
To nie overcast. Niezależnie od tego czy słucham YWP w OC czy PC to mam reklamy po angielsku bo jestem w UK.
Obstawiam że to zależy od platformy hostującej pliki.
Zastanawiam się o czym mówicie bo albo w Czechach reklam nie ma albo Pocket Cast zapomina mi je wrzucić
W Polsce będą ich nie miałem. Ale jak jestem w UK to mam reklamy w trakcie ywp
A kto dostaje kasę za te reklamy? Czy twórcy podcastu (w tym nasz YWP) dostaje jakiś procent?
To samo u mnie. Od wielu lat używam tylko Pocket Cast i nie kojarzę abym słyszał jakąkolwiek reklamę w jakimkolwiek z podcastów. PC nie umie w reklamy i chyba nie potrafi ich wrzucać?
Tak samo. Mieszkam w uk i obojętnie na jakiej apki bym nie używał to mam reklamy (anglojęzyczne)