🎧 W czym słuchasz podcastów?

Marco co prawda nie ma takich prawdziwych fuck you money, ale ma tyle, że może mieć wywalone w klientów Overcasta, a już na pewno te część, która marudzi.

On spokojnie jest warty z pięćdziesiąt baniek, jak koło 30 mu wpadło z samego gimleta. Myślę, że zapracował na to, żeby mieć w dupie narzekających, niech robi co mu się podoba.

Ja też wolałem starego overcasta, ale ja słucham ostatnio tak mało, że wystarczy mi voice boost i smart speed i jak beznadziejne by menu nie było to nie narzekam.

2 polubienia

2 polubienia

pff… niech podnosi.
nie zapłacę. Najwyżej wrócę do apple podcast.

Zapłaciłem raz, i nie czuję, żeby było sens płacić subskrypcję za appkę do podcastów.

Przecież Overcast to subskrypcja

Wait, ale overcast był zawsze darmowy i subskrypcja to był rodzaj podziękowania, bo dawała tylko nic nieznaczące dodatki (ikonki, chmurę na własne pliki).
Cos się zmieniło?

Dawała możliwość wrzucenia własnych plików i wyłączenia reklam.

Ja kupiłem kiedyś overcasta, i po 10 latach uważam, że mógłbym rzucić jeszcze raz 5 zielonych, ale raz na kolejne 10 lat, a nie co miesiąc.

Uploadu własnych plików nie potrzebuję, ale reklam nie zniesę.

2 polubienia

Korzystam z darmowej wersji Overcast i w ogóle nie zauważam reklam. Czasami coś się pojawi na dole ekranu i to tyle. Najważniejsze, żeby reklamy nie wchodziły w formie głosowej w trakcie odtwarzania. Raz zrezygnowałam w ogóle ze słuchania jednego brytyjskiego podcastu, który takie coś wprowadził. To było dziwne doświadczenie, słucham sobie angielskiego języka i nagle mi się wtrynia po polsku reklama mastercada :joy:
Mnie i tak ostatnio aż tak nie ciągnie do podcastów, więc jeśli pojawią się takie reklamy, to całkowicie przerzucę się na słuchanie audiobooków.

1 polubienie

Te reklamy głosowe są straszne. Ale one są server side. I w dużej mierze zależne od lokalizacji. W firmie mamy VPN który idzie przez Niemcy i epizody które mi się ściągają w biurze (między innymi YesWas) notorycznie dostają upierdliwe wstawki w języku Rammsteina
„Nur heute ist ein besonderer Anlass. Abonnieren Sie unseren Newsletter und im Gegenzug verkaufen wir Ihre Daten an Photovoltaik-Händler, damit diese zu jeder Tages- und Nachtzeit anrufen können”.

Czy porzucenie overcasta na rzecz innych platform (pocketcast, apple podcast, spotify) gwarantuje że tych reklam nie będzie?

Nie, w pełni lokalny AntennaPod też ma reklamy, i to nie jego wina - no chyba, że overcast dokleja jeszcze swoje, to przynajmniej tych nie będzie (PC kiedyś też nie odwalało takiej maniany, nie wiem jak teraz)

Spodziewam się że overcast jest tylko małym graczem- pośrednikiem pomiędzy serwisem hostującym a użytkownikiem, frontendem. A to właśnie serwisy hostujące postanowiły zacząć monetyzację. Marco tym właśnie tłumaczy usunięcie streamowania na rzecz opcji „Download only”- nie jest w stanie wznowić po czasie w tym samym miejscu, bo długość doklejanych reklam się zmienia

Spotify dla odmiany sam hostuje swoją zawartość więc spodziewam się że może nie musieć wstawiać dodatkowych reklam, bo utrzymuje się z subskrypcji.
Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych- np PC którego subskrypcja jest też droga.

1 polubienie

Przecież masz je jeśli nie płacisz regularnie

To nie overcast. Niezależnie od tego czy słucham YWP w OC czy PC to mam reklamy po angielsku bo jestem w UK.
Obstawiam że to zależy od platformy hostującej pliki.

Zastanawiam się o czym mówicie bo albo w Czechach reklam nie ma albo Pocket Cast zapomina mi je wrzucić :thinking:

2 polubienia

W Polsce będą ich nie miałem. Ale jak jestem w UK to mam reklamy w trakcie ywp

A kto dostaje kasę za te reklamy? Czy twórcy podcastu (w tym nasz YWP) dostaje jakiś procent?

1 polubienie

To samo u mnie. Od wielu lat używam tylko Pocket Cast i nie kojarzę abym słyszał jakąkolwiek reklamę w jakimkolwiek z podcastów. PC nie umie w reklamy i chyba nie potrafi ich wrzucać? :wink:

5 polubień

Tak samo. Mieszkam w uk i obojętnie na jakiej apki bym nie używał to mam reklamy (anglojęzyczne)