Raz na jakiś czas będę wrzucać tutaj post: Castro jest takie piękne!
Czy ktoś mnie przekona do zmiany ze Spotify? Nie sądzę
Osobiście nie widzę potrzeby by przyzwyczajać się do nowego interfejsu. W Spoti mam wykupione premium i gwałcę tam muzykę codziennie, a jak chcę posłuchać lub zobaczyć co tam nowego w podcastowej bibliotece to mam to na dwa kliki Zapamiętuje gdzie skończyłem, ma przyspieszenie które oszczędza masę czasu, a sama apka jest bardzo intuicyjna
P.S czarno-zielony interfejs jest baaardzo miły i w dzień i w nocy.
Nie możesz dodać podcastu, który nie jest w Spotify. Nie możesz słuchać podcastu np. After Dark.
TO!
Pozamiatane
Spróbuj odsłuchać zapisany na telefonie podcast bez dostępu do Internetu
Dla mnie killer features to wycinanie ciszy i przyspieszone tempo. No i nie godzę się wewnętrznie na zamykanie podcastów w określonych platformach, bez udostępniania feedu RSS.
Lepiej nie.
To zależy od tego, czy zależy Ci na społeczności podcastowej: twórcach i słuchaczach.
Słuchając w Spoti dokładasz cegiełkę do zabijania całego rynku podcastowego.
Pierwsza ofiara padł Last Podcast on the Left, o czym niedawno rozmawialiśmy na tym forum.
Nie za bardzo w temacie jestem, to żeby lepiej wspierać twórców podcastowych to co trzeba robić lepiej?
Wspierać otwarte standardy i otwarte aplikacje - jest ich dużo, pocket casts, castro, overcast… I inne, mniej znane.
Powiedzmy, że korzystając z castro twórcy mają większy zysk?
To nie jest takie bezpośrednie, ale korzystając z Castro, pokazujesz twórcom, że mają słuchaczy POZA Spotify. Wspierasz tych, którzy w Spotify nie są. A do tego pozwalasz rozważać (albo nam - w ogóle utrzymywac) podcast bo jesteś potencjalnym odbiorcą After Dark, który nas utrzymuje.
czy ktoś korzystał z tego do słuchania na macu?
Ready for a useful hidden gem?
— Castro Podcasts (@CastroPodcasts) December 11, 2019
1. Open Castro
2. Bring up your dock on your mac
3. Select the Safari icon on the far left
4. Listen to your podcast in our little web app at your exact playback position 😎
→ https://t.co/y532ovApBE pic.twitter.com/BtQqHAot1E
To jest coś na czym by mi zależało w sumie. Nie widzę jakoś woli pocketcasta żeby zrobili appke na apple watcha z streamowaniem albo odtwarzaniem offline
Sluchajac w Spotify budujesz im statystyki.
Spotify się cieszy, bo jak słuchasz podcastów to Spoti nie płaci za muzykę, której bys słuchał.
Spoti kupuje więcej podcastów, które stają się exclusive dla platformy (i w tym momencie przestają być z definicji podcastami. Robią się audycjami Spotify)
Teraz mija kilka lat. Spotify ma w ofercie kilkadziesiąt/kilkaset exclusive’ow.
Spotify dochodzi do wniosku, ze wystarczająco przywiazaliscie się do twórców, czas zacząć zarabiać i jeb - żeby słuchać musisz wykupić subskrypcje Spotify+, dwa razy droższa od tej, która płacisz za sama muzykę.
Dziekuje. Pozamiatane. Zabiliśmy olbrzymia cześć rynku podcastowego. Było za darmo, a teraz jest za €15 miesięcznie.
Obiecuje nadrobić YWP w przyszłym tygodniu i się tym zająć. Chyba z 5-6 odcinków mi już wisi. Wszystkiego zreszta.
Łoo … przebrnąłem przez 439 posty i teraz mam dwie ‘sprawy’
sprawa 1
- sub na 14 podcastów z czego 2 już są martwe a jeden całkiem nowy i chyba się nie przekonam przez prowadzących.
- nie mam zbytnio czasu na słuchanie bo przy kompie nie mogę się nad tym skupić a w wolnym czasie różnie bywa więc najczęściej słucham w drodze z i do pracy a to jakieś 40 min dziennie.
- Używałem zawsze Apple Podcast na iPhone i po długim czasie skusiłem się po tych pochwałach w podkastach na Overcast i przyznam że robiłem dwa podejścia i ta apka mi totalnie nie leży, do tego to przyśpieszone słuchanie niby fajne ale jak jest dwóch lub więcej prowadzących to mam wrażenie że ze względu na to jaki mają sposób mówienia (szybciej, wolniej, zacinki) jakoś to nie równo leci i nie da się tego słuchać.
- Pozostanę chyba przy Apple Podcast bo używam tego tylko w aucie z iPhone albo ewentualnie jak biegam czasem, no chyba że jest coś fajnego obecnie, pytanie tylko czy jest sens z tymi moimi minimalnymi wymaganiami
sprawa 2
- szukam aplikacji do słuchania audiobooków dla żony (iPhone)
- audiobooki w formie mp3 (żadne audioteki i audible)
- fajnie jeśli jest opcja abym mógł z kompa dodać pliki tak żeby pojawiły się u niej w iPhone nawet kiedy nie ma jej w zasięgu.
- free aplikacja
- nie korzystam z żadnych płatnych spotify itp. więc te opcje odpadają
jest jakaś opcja to wykonać ? aplikacja Music słabo się sprawdza do audiobooków
Jak ma być free, to polecam iBooks. Tylko na kompie musisz przed synchro zmienić typ na „książka audio“.
Ale bardziej polecam Bound - ale nie jest free.
Jest jeszcze to
Tylko nie pamiętam czy było płatne.
Widzę, że ktoś mnie uprzedził. Ostatnio pytałem się o taką aplikacje. +1 BookPlayer