Czy znacie jakąś markę, która ma w ofercie proste kroje w jednolitych kolorach i produkcję jak najmniej szkodzącą środowisku i nie wykorzystującą taniej siły roboczej?
Ja niestety kupuję głównie w sieciówkach - Zara, H&M i Reserved. Zdarza się też coś trochę droższego niż te powyżej głównie Hilfiger i Polo RL.
Jak mnie firma zmuszała do noszenia garniturów i marynarkę to głównie Bytom i Vistula (Vistuli mam parę sportowych marynarek jeszcze w szafie). W którymś momencie już mi się nie chciało to zmieniłem firmę.
Nie lubię dużych logo na ubraniach więc Uniqlo i Everlane mi bardzo pasują.
No kurcze Uniqlo niby spoko i też byłem (może jeszcze jestem) długo zakochany. Ale nie jest to jakaś zajebista jakość. Polo uniqlo po kilku praniach dość widocznie się skurczyło, a polo Ralpha (prane w tych samych warunkach) nie skurczyło się od jakichś 2 lat.
Bardzo lubię ciuchy RL, ale jeśli chodzi o coś tańszego, to bardzo fajne, basicowe i dobrej jakości t-shirty mają w Next (dla tych z UK).
Dużo osób mówi, że firma Adler ma super jakości i dobre cenowo koszulki, ale nigdy nie testowałem.
Jeśli chodzi o sklep, a nie konkretną markę, to bardzo lubię TK-maxx’a.
I takie moje spostrzeżenie na koniec - zauważyłem, że kupowanie jakiś droższych ciuchów, tak po prostu, nie sprawia mi specjalnie radości - w przeciwieństwie do różnych okazji i promocji. Ostatnio udało mi się za £35 kupić na eBayu używaną kurtkę zimową 3in1 Patagonii, gdzie nowe ( oczywiście z nowych kolekcji) potrafią kosztować >£600.
Zamawiałem ostatnio testowo koszulki z Adlera. Zdecydowanie polecam, wziąłem chyba każdy możliwy model i Heavy są dla mnie trochę za “grube” i najlepszy chyba Classic, ale Basic też jest ok. Jedyny minus jest taki, że zamówienie musi być za minimum 100 zł netto.
Jak jeszcze nosiłem polo to jedynie te z Lacoste potrafiły wytrzymać długo. W momencie jak Lacoste I inne Ralfy zaczęło nosić pół Nowej Huty, jakoś mi przeszło
Z Uniqlo nie miałem polówek, ale też nie porównywałbym koszulki za 19.90 ojro do takiej za 100 i wincyj.
Uniqlo jest spoko bo w swoim przedziale cenowym jakościowo nie ma zbytniej konkurencji, a jak sobie porównasz skład, np. płaszczy czy swetrów to i często jest lepiej niż w takim przykładowym Bossie czy Tommym, za dużo niższą cenę. A wolę mieć sweter z wełny merino bez logo niż mieszankę wiskozy i akrylu z emblematem znanej marki.
Jak chodzi I produkty z nieco wyższej półki, również bez krzykliwych emblematów to polecam Asket. Mają też fajnie rozpisane wszystkie ekologiczne aspekty.
Z tego co mi się wydaje to oni: https://www.sonofatailor.com robią koszulki, pod twoje wymiary. Kosztują co prawda około $50 i nie miałem okazji testować, ale słyszałem same pozytywne opinie i na pewno chętnie przetestuję.
Co do ciuchów marek, które dbają o środowisko to Gucci jest chyba najbardziej eco friendly marką na świecie. Nic jednak nie przebije używanych ciuszków. W ich jednak wypadku preferuję kupować te sporo droższe marki, bo są tańsze, a co najważniejsze długo wytrzymują.
Tylko Uniqlo. Od kilku lat się tam zaopatruję w większość basicowych rzeczy, od bielizny, po koszulki, spodnie i bluzy. Klasyczne kroje, bez żadnych logotypów. Uwielbiam też ich kolaboracje, jak np. z Hokusai, Lego itp
Polecam zdecydowanie, ceny mają bardzo dobre w stosunku do jakości, ale jakość sama w sobie jest bardzo dobra - noszę i piorę bardzo często wszystkie rzeczy i nie niszczą się za szybko.
Uniqlo ma w ofercie też świetne kurtki takie składane/zwijane - puchowe i przeciwdeszczowe, niestety rozmiarowo nie mogłem się w nie wstrzelić, ale z opowieści znajomych są warte swojej ceny.
Do basicow uniqlo jest super. Jak szukam czegoś więcej,to oczywiście ASOS wchodzi w grę. Za parę funtów rocznie darmowe next day delivery i łatwe zwroty, to to co w połączeniu z kartą kredytową daje lepsze możliwości przymierzenia grubej ilości ciuchów, niż centrum handlowe.
othertees.com kiedyś głównie nerdowe crossovery, teraz jest więcej “słitaśnych” motywów. co 24 godziny zmienia się wzór, który jest dostępny 2 dni. Świetna jakość druku i unikatowość wzorów
A ja polecam polską firmę: diamante-wear.pl
Mają duży asortyment, wszystko szyją w Polsce, jakość jest na - piszę to z pełną odpowiedzialnością - światowym poziomie. Szczerze polecam.