🎙️ To są faaajne podcasty

Swoja droga, masz membership w relay? Bo oni maja fenomenalne wakacyjne speciale cortex x upgrade. To jest absolutne złoto.

Nie powiedziałbym, ze nie siadło i ze zostawiam. Po prostu Cortex weszło mi dużo bardziej wiec pewno będę raz to, raz to, ale do Cortex będę wracać częściej. Jeśli jest jak mówisz, to pewno po jakimś czasie się te proporcje mogą odwrócić i HI będzie popularniejszy w moim Overcascie.

Nie mam, ponieważ nie zarabiam tyle pieniędzy żeby płacić ludziom za ich prace.

A tak na poważnie - mam ogromna kolejke, wiec nie mam, ale mogę kupić jak trzeba. Uwielbiam wydawać pieniądze.

3 polubienia

To tu masz dwa za free. Dodatkowe dwa są za paywallem. To znaczy te tez powinny być, ale ktoś zrobił coś nieładnego. To jest naprawdę super.
Ja odpuściłem płacenie za relay, bo już nie słucham ich nałogowo. wykupuje tylko w wakacje dla tych odcinków.

2 polubienia

Mam dokładnie to samo. After Dark jest tego ofiarą :frowning: Ale nadrabiam. Tylko powoli, bo ja słucham podcastów tylko jak coś robię. Poza jednym jedynym - The Caliphate nigdy mi się nie zdarzyło usiąść i posłuchać. A teraz robię rzeczy, przy których ciężko podcastów w ogóle słuchać. Mam juz z 60-70 odcinków do nadrobienia i powoli zaczynam wypieprzac podcasty, bo mam wrażenie, ze się zmuszam. FOMO znika wraz z podcastem. Lepiej nie mieć wcale w bibliotece, niż mieć wiszące odcinki. :sob:

2 polubienia

Za darmo to wezmne.

1 polubienie

Serio, wrzuć to na początek kolejki. Ja się bawię świetnie przy tych odcinkach.

Już wrzuciłem. Podziękował. Odkrywam kolejny świat podcastów. Nowy fapcyrkiel i czuje się z tym wspaniałe

2 polubienia

O kurde, ale to dobre :smiley: Czy jak teraz kupię to będę mógł odsłuchać wszystkie poprzednie? (rozumiem, że będą jeszcze dwa)

#Edit
Widzę, że tak. Chyba sobie wezmę, może nawet na miesiąc, wciągnę w miesiąc wszystko.

Screenshot 2020-01-05 at 16.47.18

1 polubienie

Masz dostęp do całego feeda. Ale poza Space Station i Danger Town tam już takich skarbów nie ma. Moim zdaniem, jeśli oczekujesz wartości za wpłacone pieniądze, a nie dajesz z potrzeby serca, to nie ma sensu subskrybować na dłużej, niż miesiąc. Przesłuchaj to, co Cię ciekawi i papa.
Ja im kiedyś dawałem, jak słuchałem od nich kilku podcastów, ale teraz w sumie słucham tylko Cortex. Connected i wybranych fragmentów upgrade, wiec uznaje, ze raz na rok jak im dam za miesiąc to w zupełności wystarczy. Zwłaszcza, ze Grey dostaje ode mnie kasę innymi kanałami, a pare relayowych promokodów użyłem.

W ogóle ja ostatnio zmieniłem swoje podejście do takich subskrypcji. Wspieram tylko to, bez czego moje życia byłoby smutniejsze. Czyli na przykład Wondery. Jakby cały relay diabli wzięli to w sumie by mnie to jakoś bardzo nie obeszło.

Ale cieszę się, ze Ci się podobało. Mówiłem, ze to złoto :wink:

1 polubienie

Dokładnie tak zrobię. Pieniądze rozdałem tez na wszystkie podcasty Relay. Słuchałem paru przez ostatnich pare lat, jedne dłużej, drugie krócej, wiec raz na tych pare lat mogę dorzucić pare złotych. Mam oba feedy, wiec przesłucham co mnie interesuje i wrócę do „normalnego programu” :smiley:

Ale aż zachciało mi się w rpg zagrać jakiegoś…

1 polubienie

Same here, coś tam marudziłem wcześniej o Corteksie, ale stan na dzisiaj to przesłuchane prawie 40 odcinków.

1 polubienie

To Wondery - dostajesz feed per podcast? Warto? Serio nie ma reklam?

Dostajesz „wersje Wondery+” każdego podcastu i musisz rssy wklepywać ręcznie do Pocket Casts. Czasem nowe podcasty zaczynaja się tydzień wcześniej, a czasem dostajesz o jeden odcinek więcej w dniu premiery, wiec jesteś do przodu względem słuchających za darmo. Realnie niewiele otrzymujesz płacąc, bo skipowanie reklam to nie jest jakiś wielki problem. Dostajesz jeszcze takie odcinki behind the scenes i q&a, ale ona są tragicznie nudne bo to ma mniej więcej schemat taki:
publiczność/prowadzący wywiad: jak to robicie, ze jesteście tacy zajebisci?
autorzy podcastu: no my w sumie to się tacy urodziliśmy, a poza tym ciężko pracujemy.
Ani jakichś super ciekawych rzeczy nie ma, ani specjalnego rozwijania historii danego podcastu.
Ja im płace, bo chce, żeby robili jak najwiecej podcastów, ale na pytanie czy warto z czystym sumieniem odpowiadam: Nie. Absolutnie nie warto.

Brzmi ciekawie, w sensie zajawka i kilka przesłuchanych minut. I tutaj mam trochę problem z dwóch powodów. Po pierwsze, ile takich podcastów mnie omija, chociaż chciałbym ich słuchać i czasem aktywnie szukam, czasem zdaję się na polecanki apki od Google, a czasem przeglądam listy “top” pod różnymi względami. Drugi mój problem jest taki, że rozważam nagrywanie podcastu i chciałbym trafić od razu do odpowiednich słuchaczy. I nie zrozumcie mnie źle. Stawiam stronę i chcę mieć na niej ruch osób zainteresowanych - wiem jak to zrobić (pomijając jakość contentu/oferty i przyjmując dobrą), uruchamiam kanał YT i chcę konkretnych widzów - także wiem, jak to zrobić. Może czegoś nie rozumiem, ale polskie podcasty wciąż zdają się tkwić w strefie mgły. Podobnych tematycznie jak ww. podcast nie tylko chciałem mieć polecone, ale szukam i nigdy się z nim nie spotkałem, aż do teraz.

I to mnie skłania do przemyśleń. Ilu dobrych podcastów nie posłuchałem, bo były w tej “mgle”, niezauważalne dla mnie pomimo tego, że nie tylko jestem targetem, ale także aktywnie szukam. Nie tylko w języku polskim, w angielskim równie chętnie.

W Google oraz/albo w YouTube jak się wpisze konkretne frazy, pokazują się konkretne wyniki. Mam wrażenie, że jeśli chodzi o podcasty, to tak nie działa albo robię coś nie tak, nawet przeglądając czasem podstacja.com, ale liczyłbym na sugestie apki Google.

Nie wiem. Wiem, że chciałbym czegoś więcej niż audiobooki albo ludzie gadający o polityce, gdy w poniedziałek rano zabieram się do pracy, to chciałbym posłuchać ludzi w moim wieku (40+) gadających o życiu, o ich problemach i radościach, a nie musieć wybierać.

Jako programista być może w kryzysie wieku średniego, dla rozrywki bawię się w #gamedev czyli tworzenie gier, ale nawet na tym polu brakuje mi porządnych, polskich podcastów. A takich o wszystkim i o życiu, to tym chętniej, jak właśnie te Męskie Spotkania.

Gdyż poza tym oglądam dokumenty lub seriale dokumentalne, które szybko się kończą, albo słucham audiobooków lub kilku podcastów, które nie denerwują mnie swoją płytkością. Oczywiście Yes Was się do nich zalicza, do tych, które lubię (mają wartość dodaną dla mnie), ale to tylko godzina tygodniowo. A może takich podcastów Męskie Spotkania i podobnych są dziesiątki, tylko ja do nich nie docieram?

(I nie chodzi mi tutaj o super sławę danego podcastu, tylko o jego dostępność.)

1 polubienie

jest na FB grupa “w ruchu slucham podcastow” i tam chyba wszystkie najwazniejsze polskie podcasty byly polecone

Pewnie powtórzę wasze typy, ale dopiero zaczynam przygodę z podkastami i póki co moja top lista składa się z:
YesWas podcast
Na podsłuchu
Świat w trzy minuty
kompot
MacGadka
Jest moc! :sunglasses:

3 polubienia

Pewnie było ale to moje odkrycie tego weekendu.

Podcast „Dział zagraniczny”

Opowiadają o wydarzeniach na świecie, które nie przebijają się do naszych mediów. Ostatni odcinek był o #metoo w krajach arabskich.

4 polubienia

Myślę że warto byłoby podzielić ten wątek na polskie i angielskie podcasty

5 polubień

Sprawdź jeszcze „Globalna gra” :wink:

A czy ktoś słuchał Adventure Zone, Welcome to Night Valley albo Hello from the Magic Tavern? Wszystkie są ogromne (100+ odcinków), ale po przesłuchaniu paru historyjek z Cortex summer party (dzięki @piotrek69 - wszystkie zjadłem) to mam ochotę na coś podobnego i nie wiem czy to nie jest podobne?