a to co za app?
Wspomniane Things 3. Rany, już widzę potencjał i rozumiem, co miał na myśli @pawelorzech mówiąc, że całe życie trzyma w Thingsach.
Nareszcie. Nareszcie ktoś mnie rozumie!
A ja zrobiłem zwrot i wróciłem do Todoista
Ja tez cię rozumiem, ale koszty żeby mieć na telefonie, tablecie i kompie są trochę wysokie, posiadam tylko wersję na iPhone i brakuje mi możliwości kontroli tego wszystkiego na np. IPad. Ogólnie program super.
Chyba rzucę okiem na Thigs, chociażby z ciekawości. Aktualnie od kilku lat korzystam z Omnifocusa w wersji Pro i nie wyobrażam sobie dnia bez niego. Zgodnie z radami Davida Allena nic nie trzymam w głowie, aby nie zapomnieć
Potwierdzam, że koszt wysoki. Sam mam na iPhone + Mac, bo nie mam iPada, ale… jak pomyślę, że to raz na trzy-cztery lata, to nie jest tak źle. Chociaż upront wyłożenie $100 boli.
Najważniejsze to zadać sobie pytanie czy naprawdę potrzebujesz tak rozwiniętych aplikacji. W moim przypadku OF zwrócił się drugiego dnia po zakupie. W czasie okresu testowego stworzyłem sobie bieżące projekty, a po jego zakończeniu kupiłem pakiet iOS + MacOS. Dzień po zakupie wyjechałem w delegację na pipidów dolny, gdzie padł mi zasilacz od kompa (tak wyjechałem z prawie 0% baterii, “przecież podłączę się na miejscu” ) i moim jedynym narzędziem były iPad i iPhone. Dzięki nim poprowadziłem prezentację z iPada, a cały tekst prezentacji i przebieg projektu miałem wrzucony do OF. Oprócz tego miałem całą agendę wyjazdu razem z godzinami odjazdu i listą kontaktów z kim miałem się spotkać.
Poza tym bardzo podoba mi się technika wykonywania przeglądów, tak używam tego
Nie, nie jestem jak Krzysiek Kołacz (Pozdrawiam!), nie zajmuje mi to całego dnia
Ja mam z kolei tylko iPhona i iPada ale kupuję tylko na telefon bo mam go zawsze przy dupie, czyli tam, gdzie chcę mieć swoje zadania.
Ja swojego Aira 2 mam zawsze w plecaku. W domu używam częściej niż komputera. A OF super na n im działa
Co polecicie? Potrzebuję takiej catch-all appki, nie tylko zadań ale też wishlist itp. Powinna mieć aplikację webową i iOS. Nozbe za drogie dla mnie jest niestety
Hmmmmmm. Ja to się też zaczynam zastanawiać czy nie wydać raz kasy na Things/Omni, nie wrzucić tam najważniejszych projektów, planów, et cetera i nie ułożyć sobie życia w aplikacji GTD.
Tylko właśnie - co wybrać… Korzystałem z kilku mniejszych aplikacji to-do, ale zawsze po tygodniu/dwóch odpuszczałem temat. Najdłużej wytrzymałem z Nozbe, ale jakoś zaczął mnie od siebie odpychać (ciężko powiedzieć przez co dokładnie).
Darmowy Nozbe ci nie wystarcza? Pakiet solo to niecałe 30 zł miesięcznie. Rocznie jeszcze taniej. Pokombinuj z kategoriami wtedy te ograniczenie 5 projektów nie jest aż tak uciążliwe. Zakładasz projekty np. Dom, Rodzina, Praca, potem do każdego zadania w danym projekcie dodajesz kategorie typu np. Na mieście, Real, Saturn, Allegro, przez Telefon, Później w Kategoriach sortujesz je jednym kliknięciem.
OmniFocus daje Ci 14 dniowy Trial. Warto sprawdzić i dopiero podjąć decyzję. Ewentualnie dobrze jest przeczytać GTD Davida Allena i pomyśleć czy ten system zarządzania odpowiada.
Potestuje w takim kontekście.
Toidoist to około 150 zł / rok, Nozbe jest droższe niestety.
Karol napisz mi proszę jedna rzecz. Mianowicie Omni muszę z osobna na każde z urządzeń zakupić, si?
OmniFocus posiada aplikację na MacOS + uniwersalna iOS (działa zarówno na iPhonie jak i iPadzie). Czyli zasadniczo musisz kupić tylko dwie. Z tego co wiem to Things ma osobne aplikacje na iPhone i iPada.
A ja wszystkim polecę nowe Reminders, na iOS12 miałem do nich kilka podejść i za każdym razem po zaledwie kilku dniach usuwałem je z telefonu, ale na iOS 13 to jest tak potężne narzędzie że naprawdę nie potrzebuje już innego narzędzia (wcześniej używalem thingsów i todoista)
Czekam z niecierpliwością na nowe remindersy. Podejrzewam ze Things jak i Nozbe wyleci z telefonu.