Powiem Wam, że ostatnio zrobiłem sobie rachunek sumienia i złapałem się za głowę. Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Wóz ze złotem usłudze, która konsolidowałaby te wszystkie wydatki i pokazywała jak mądrze nimi zarządzać.
W moim przypadku lista - wydaje mi się, że jest dość długa. Co najgorsze występują na nie dość drogie pozycje, które w skali roku jakiś fajny gadżet ze stajni Apple przepalają.
Subscriptions:
iCloud drive
Apple Music
Adobe Creative Cloud for photographers
Wall Street Journal
Washington Post
Wired
LinkedIn (z tego już zrezygnowałem w ramach polityki cięcia)
Netflix
HBO GO
Amazon Prime
Not subscriptions, but recurring
Sketch
Setapp
NordVPN
Apple Dev Account
MS Office 365
AWS cloud
Ile macie subów i jakie? Jak się z tego uwolnić w dzisiejszym świecie? Macie jakieś pomysły?
U mnie to:
Spotify
Netflix
Google Drive
Adobe ten podstawowy za bodajże 12$ czy tam €
Amazon Prime
Klika subów na Twitchu
Humble Bundle Monthly
Coraz odważniej atakują różne Game Passy czy Origin Access ale chyba te najmniej mnie ostatnio interesują. Starałem się ograniczyć i już kilka subów z Twitcha wypadło. Waham się też nad Adobe bo zmieniłem pracę i w sumie sam muszę go teraz opłacać. Przez chwilę miałem też Skillshare ale przez 3 miesiące triala obejrzałem raptem kilka materiałów więc zrezygnowałem.
Hahaha, miałem przy wyprowadzce z PL dokładnie taką samą zagwozdkę. Nawet utworzyłem specjalny dokument z listą rzeczy, za którę płacę. Na szczęście nie ma tego aż tak dużo.
Subskrypcje:
iCloud 200GB,
Netflix,
Spotify,
Amazon Prime,
Voxi
1Password
Poza tym mam w opłatach domeny, ale nie są subskrypcyjne. Sketcha zawsze mam z pracy, Setapp - miałem, ale okazuje się, że korzystałem z dwóch aplikacji, więc je po prostu kupiłem. NordVPN traktuję bardziej jako jednorazowe płatności, skoro raz na trzy lata.
Znam ten ból. Pominę już aplikacje, które wymagają subskrypcji, ale same elektroniczne usługi to koszmar.
iTunes Match $25 rocznie
iCloud $4
Apple News+ $10
DirecTV Now $93
Showtime $11
Netflix $16
HBO NOW $15
NBA League Pass $250 rocznie
F1 TV $80 rocznie
Amazon Prime $120 rocznie
BackBlaze $60 rocznie
ExpressVPN $100 co 15 miesięcy
I to tak na szybko z pamięci. I jeszcze muszę doliczyć 10.1% podatku do większości z tych opłat, a pewnie o niejednym zapomniałem. Nawet tego nie zliczam. Wiem, ile płace za pojedyncze uslugi, ale jaka jest ich suma nie wiem i wiedzieć nie chce, żeby się nie załamać.
I to by było chyba na tyle. Coraz mocniej zastanawiam się nad spięciem wszystkiego w 1Password, ale coś nie mam czasu by tam wszystko pododawać, by działało jak trzeba.
Było więcej, ale uznałem, że i tak nie ogarniam, więc to tak jakbym co miesiąc kupił album muzyczny, film i książkę (jeśli album który będę chciał będzie za 5 PLN, film za 10 PLN, a książka za 7 PLN). W sumie to tanio mnie to wychodzi jak tak teraz patrzę, a jedyne co bym ewentualnie dorzucił to YouTube Premium.