🤓 Smart home

mam xiaomi s5 - napiera codziennie (od zeszlego roku) jak wstane i ide biegać - wracam do domu wszystko odkurzone (mam dwa dlugowlose koty - przez to trzeba dustbina czyscic co drugi dzien) jak robilem remont mieszkania to wziolem pod uwage zeby zadnych kabli niczego wystajcego nie bylo i zeby wszystko jak nie jest do podlogi to bylo na wysokosci 11cm i taka konfiguracja sie sprawdza idealni:) do szybkiego odkurzenia kawalkow futra kociego mam reczny odkurzacz samochodowy za 100pln.
z kumplem mielismy do testow z sklepu chyba z 8 roznych robotow sprzatajacy w tym dwie roomby chyb 980 i jakis midrange. xiaomi zjadlo wszystko stosunkiem cena do jakosci.
dodatkowo jak ktos chce to mozna ranking poczytać

3 polubienia

Hejka,

Zaczynam na poważnie zakładanie smart ogrzewania podłogowego.
Na razie nic lepszego niż Tado wraz z Extension Kit nie znalazłem.

Zależy mi na sterowaniu strefami ciepła oraz temperaturą wody na piecu i pytania do Was:

1. Zakładam, że takie Tado jest za głupie, aby zmienić mi krzywą grzewczą na piecu względem temperatury zewnętrznej lub, aby wykorzystać dane dostarczane przez sam piec?
  2. Temperatura CWU to raczej no brainer, ale… piec ma swoje funkcje np sterylizacji instalacji - czy taka zabawa z Extension kit lub innymi sterownikami temp wody nie spowoduje jakiś konfliktów? Ktoś to badał?
  3. Elektrozawory / siłowniki - do rozdzielaczy chcę zamontować siłowniki 230V. Na razie widzę, że chyba Salus wydaje się być najrozsądniejszy bo ich siłowniki pobierają 2W. Pełne otwarcie następuje po 2 minutach - tutaj nie mam zdania, ale skoro to ogrzewanie podłogowe, a więc bezwładność duża to godziny nie mają większego znaczenia :slight_smile: Pytanie czy ktoś montował jakieś siłowniki i może coś podpowiedzieć.
  4. Wymiana baterii… Tado niestety nie daje możliwości podłączenia termostatu do prądu, więc pojawia się następujące pytanie - czy wymiana baterii w takich bezprzewodowych termostatach nie jest generalnie czymś, przy czym można zwariować? to się aplikuje do całego smart domu.
  5. Jak nie Tado to… ? Ważne, aby można było sterować ciepłą wodą na piecu.
  6. Samych termostatów będę miał 8. Do tego dojdą inne urządzenia smart, więc przy 30-40 urządzeniach baterie będą regularnie padały. Macie na to jakąś strategię?
1 polubienie

Jak ktoś tak jak ja szukał automatyzacji zasłon, ale nic mu nie pasowało, to te urządzenie zapowiada się rewelacyjnie: https://www.kickstarter.com/projects/switchbot/switchbot-curtain-make-your-curtains-smart-in-seconds

Do zasłon same skróty Siri mi wystarczą, ale jak dołożą wsparcie przez Homebridge albo natywny Homekit, to tym lepiej.

1 polubienie

Pojawia mi się reklama tego notorycznie na FB od wczoraj. Wygląda to zbyt pięknie żeby być prawdziwe. :smiley:

Widziałem dzisiaj na TT. Zapowiada się interesująco. Ale jak to bywa z projektami z Kickstertera… czas wszystko zweryfikuje.

Jestem na krótko przed wykończeniem domu i zastanawiam się nad wprowadzeniem elementów Smart do zarządzania oświetleniem oraz gniazdkami.
Jestem głównie nastawiony na rozwiązania firmy Fibaro oparte o z-wave. Dużym plusem dla Fibaro według mnie jest łatwa integracja z moim systemem alarmowym oraz możliwość podpięcia wszystkiego przez Homebridge do HomeKita.
Jak liczyłem wstępnie system zacznie się od 50 urządzeń włączając w to singla/double switche, kilka dimmerow, roller shutter, RGBW controller, motion/door/co/smoke sensory i pewnie dojdzie do ok. 100.
Czy ktoś z Was posiada instalacje na Home Center 2 o podobnej ilości urządzeń?
Wszelkie uwagi, propozycje mile widziane.

Ja unikałem fibaro jak ognia. Wszystko bez jakiegoś badxieanego homebridge współpracujące z HomeKit i Google Assistant na wszelki wypadek. Każde urządzenie certyfikowane, a nie jakiś chiński no name. To ma być dom wolny od kłopotów, wiec unikam takich rzeczy. Fibaro da stabilność, ale homebridge już nie.

Większość rzeczy, które mam są na zigbee zeby nie wysycać przepustowości routerów.

2 polubienia

W sumie będzie u mnie będzie tak:.

26 włączników
13 gniazdek
8 termostatów
1 głowica
Sterowanie brama garażowa
5 czujników ruchu
5 paskow LED
6 HomePod
Czujnik gazu, dymu, czadu
20 żarówek on top włączników dających różną barwę bieli oraz ściemniających się
Czujnik drgań
10 Czujników otwarcia okna
3 światła halogenowe outdoor

7 polubień

Ten projekt zasługuje na osobny temat :slight_smile: Chętnie dowiedziałbym się jakie konkretne produkty kupujesz i co jest podłączone do czego :slight_smile:

5 polubień

@luke-g
Brzmi ciekawie.
Zigbee ma niski pobór mocy to i czujki mogą na aku być. Mesh da stabilny połączenie.
Zrób temat o realizacji. Z chęcią poczytam.

1 polubienie

Czyli tak naprawdę nie podpinasz tego do homekit, bo ten nie jest wspierany, tylko posiłkujesz się protezą o nieznanym poziomie bezpieczeństwa i niezawodności. Jesteś pewien, że chcesz tak ryzykować?

Nie wiem jak jest z FIbaro pod Homebridge, ale od tych natywnych HK trzymałbym się najdalej jak się tylko da. To jest niewiarygodne jak system, który tak dobrze działa samodzielnie, może tak źle działać w HomeKicie. Nie mam nic z tej firmy, bo po tym wszystkim co się naczytałem, od Reddita przez grupę ThinkApple na FB, brałbym Fibaro tylko za darmo (chyba że mowa o termostatach na kaloryfery - tych nawet za darmo bym nie tknął. Jak się tylko zima zacznie, to znowu będzie wysyp postów o problemach z ich głośnością, nietrzymaniu temperatur itd). Moje osobiste, największe rozczarowanie, to niezmiennie od lat Elgato Eve Energy i ogólnie unikam już smart home na bluetoothu przez dużo większe opóźnienia niż np. Zigbee.

@luke-g po co ci tyle wyłączników? Nie da rady zautomatyzować u ciebie domu na tyle, żeby światło się samo obsługiwało? Ja zmierzam do tego, żeby nie mieć ani jednego wyłącznika w mieszkaniu i w sumie od roku tak mam, ale jeszcze w kilku sytuacjach, kiedy w mieszkaniu jest więcej osób, to trzeba się ratować Siri chcąc coś wyłączyć. Jednak myślę, że jeszcze trochę i całość będzie zautomatyzowana na tyle, że wyłączniki i gadanie do Siri w żadnej sytuacji nie będzie potrzebne.

Wyłączniki / włączniki to mikromoduły do tego, aby sterować zespołem świateł, więc dokładnie to jest to o czym mówisz. Po prostu mam dużo pętli świetlnych zrobionych, aby sterować sobie np w łazience światłem przy kabinie, nad wanną etc. Oczywiście można by wsadzić pojedyncze żarówki np philipsa, ale konia z rzędem temu, kto chciałby to wszystko potem automatyzować… plus koszt… żarówek będzie sporo, więc lepiej zautomatyzować obwód (stąd włącznik).

W dodatku mikromoduły idealnie nadają się do tego, aby również mieć swoją fizyczną emanację w postaci włącznika mono stabilnego, który da możliwość włączenia światła.

Ilość tych mikromodułów podyktowana jest tak jak już pisałem liczbą zespołów światła. W samym salonie mam 15 obiektów świetlnych, niektóre będą Philips Hue, a niektóre po prostu włącz/ wyłącz - np 3 tuby natynkowe to jeden mikromoduł, ale do tego będzie jeden włącznik monostabilny etc.

Dlatego myśle o homebridgu jako ewentualnym dodatku. Samo sterowanie i automatyzacja ma się opierać o centralę i aplikację fibaro.

Też słyszałem wiele niepochlebnych opinii na temat natywnych HK sprzętów fibaro.
Potrzebuję wygodnego sterowania oświetleniem i komunikacji z systemem alarmowym bez konieczności sterowania głowicami od grzejników - bo ich nie mam :joy:. Przez najbliższy okres grzeję jedynie podłogówką aby wysuszyć wylewki pod płytki i parkiet, a temperaturą na chwilę obecną steruję z poziomu pieca.

no, ale chyba będziesz chciał sterować podłogówką z HomeKit, czy nie?
Dla mnie to krytyczna funkcjonalność zaraz po światłach :slight_smile:

Co do alarmu… co chcesz ze sobą pożenić? Bo ja właśnie jeszcze nie podjąłem decyzji co do systemu alarmowego.

Zasadniczo to jeszcze nie wiem, zawsze mogę wstawić jakieś sterowane zawory do skrzynki z regulatorami :grin: obecnie mam już Integre od Satela. Fajnie spina sterowanie bramą garażową, wjazdową, kontaktrony w drzwiach i bramach. Moduł GSM pozwala mi sterować centralą zdalnie oraz wysyłać jej powiadomienia o stanie systemu. Aktualnie wiem kiedy pojawia się ekipa od wykończenia :sunglasses:
Jest możliwość podpięcia w przyszłości modułu ethernetowego.
Sama Integra wspiera Smart Home oparty na jej rozwiązaniach, automatyzacje itp. Jednak nie znam nikogo kto by na tym opierał inteligencję domu.

Masz Satela wireless czy kablami?
Ja właśnie chciałem uniknąć tego badziewia

Kablami. Mój znajomy ma bezprzewodowy i narzeka na fałszywe alarmy, zrywane połączenie i żywotność baterii w czujkach.

Czy sterowanie podlogówki jest krytyczne?
To ma taką bezwładność że hej. Chociaż właściwie to ważna jest temp zasilająca obwód.
Mam podłogówkę z pompą ciepła. Źródłem jest ziemia. Na ogrzewanie mam ustawione 28° i to w pelni wystarcza na komfortowe 22° otoczenia. Woda 45°(okresowo podnosi w celu zapobiegania rozwojowi legionelli) i koszt cełego ogrzewania to 40€/Msc na dom i 5 osób.
Zresztą przy podłogówce nawet 19°czuje się komfortowo. Jak w nogi ciepło (nie gorąco, ale takie nienachalne ciepło) to i ogólne wrażenie jest ok.

1 polubienie